Çanakkale Zaferi 101 yaşında

Çanakkale Savaşı’nın 101. Yılı anısına Kadıköy’de çeşitli etkinlikler var

18 Mart 2016 - 10:08
Çanakkale Savaşı’nın 101. Yılı anısına Kadıköy’de çeşitli etkinlikler var. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki iki etkinlikten biri, savaşın yıldönümünde 18 Mart Cuma akşamı düzenleniyor. “Düşmeyen Sancak Çanakkale” adıyla düzenlenen anma programı, saat 20.00’de başlıyor. Çanakkale zaferi ve şehitler, Selçuk Murat Kızılateş'in sanat yönetmenliğinde hazırlanan programda, drama ve türküler eşliğinde anılacak. Ücretsiz etkinliğe herkes davetli.

101. YIL SERGİSİ
“1915 yılının 18 Mart günü başlayan tam 287 gün boyu denizde ve karada Gelibolu yarımadasını durmaksızın tırpanlayan Savaş Tanrısı, 500 binin üzerinde genç insanın kanına girdikten sonra 1916 yılı Ocak ayının ilk günlerinde çekilip gitti. Bu devler ülkesinde bir devler savaşıydı. Ve dev bir ulusu yeniden canlandırdı. Başlarında genç bir komutanla Yarbay Mustafa Kemal…”
Ressam Ersin Burak’ın Çanakkale Destanı tablolarını 17 – 31 Mart arası Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyebilirsiniz.

ALTIN MADALYALI KOLEKSİYON
Kişisel karma sergileri ile sık sık adından söz ettiren Dr. R. Sertaç Kayserilioğlu’nun “Çanakkale İçinde Vurdular Beni” adlı sergisi, dünyaca ünlü özel koleksiyonundaki obje ve dokümanların asılları ile 17 Mart tarihinden itibaren sergilenmeye başlanacak.
Çanakkale Savaşı’nda kullanılmış el dikimi bayraklar, şehit mektupları, cerrahi malzemeler, askeri giysiler, askeri kişisel malzemeler, silahlar, havada çarpışmış mermiler, inanç malzemeleri, ayet-i şerif boyunlukları, cephe ve cephe gerisi fotoğrafları, özgün obje ve dokümanlar, asılları ile bu serginin ana ögeleri arasında yer alıyor. Yurt içi ve yurt dışında “Harp Koleksiyonu” dalında Altın Madalya ödülü kazanmış bu özel koleksiyon, Tepe Natulius AVM’de 17-31 Mart tarihleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir.

“433 GÜN” TİYATRO
Dr. Mine Bayrakeri'nin yönetiminde “Tiyatro AGOLA” oyuncularının sergilediği 433 GÜN adlı belgesel oyunda, Çanakkale Savaşları’nda yaşananlar, özellikle karşı cephelerde çekilen acılar, duyulan özlemler yansıtılıyor.
Atatürkçü Düşünce Derneği Kadıköy Şubesi'nin desteğinde sunulan oyunun izleyicileri arasında Çanakkale Savaşları ile ilgili yapıtlara imza atmış olan yazar, araştırmacı ve sanatçılar konuk olarak yer alıyor. Etkinlik 18 Mart Cuma 20.30’da Barış Manço Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda.

ARŞİV