Anasonlu şarkılar bu kitapta

Murat Meriç’in, şarkı ve türkülerin hikâyelerini anlattığı iki ciltlik yeni kitabı “Hayat Dudaklarda Mey” yayımlandı

18 Aralık 2019 - 13:26

Türkiye popüler müzik tarihinin en yetkin isimlerinden Murat Meriç yeni kitabı “Hayat Dudaklarda Mey”de, alaturkadan rock’a, arabeskten pop’a, sofralara hayat katan şarkıların hiç bilinmeyen hikâyelerini anlatıyor. 213 şarkı ve türkünün hikâyesi; Zeki Müren’den Erkin Koray’a, Alpay’dan Hakkı Bulut’a, Selahattin Pınar’dan Duman’a, müzik dünyasının birçok değeriyle “Hayat Dudaklarda Mey”de okuyucuyla buluşuyor.

Bir dönem Gazete Kadıköy’de de müzik yazıları kaleme almış olan Meriç, eserinde, çilingir sofralarına eşlik eden alaturka, pop, arabesk, halk müziği ve rock müzik türlerindeki şarkıların anason kokulu hikâyelerini muhabbetle anlatıyor. Meriç’in anlatımıyla “Hayat Dudaklarda Mey”, muhabbeti destekleyen, muhabbet esnasında yeni bir hat açan, onu çoğaltan hikâyelerden oluşuyor. Meriç kitabında, Abdülmecid döneminde yazılan ve kitapta Münip Utandı’nın yorumuyla yer alan “Yine Bir Gülnihal” şarkısından, günümüz yeni nesil sanatçılarından Melike Şahin’in seslendirdiği “Kimin Izdırabı” şarkısına kadar, Türk müzik tarihinin 200 yıllık hafızasını tarihe kayıt düşüyor.

Anason İşleri Kitapları etiketiyle yayınlanan kitap ile okur, büyük çilingirin bir parçası gibi masadaki yerini alıyor. Okuruna, şarkılı türkülü bir buluşma yaşatan “Hayat Dudaklarda Mey”, bir solukta okunan, ufuk açan, merak ettiren, başka hikâyelerin izini sürmeye vesile olacak 2 ciltlik, illüstrasyonlarla bezeli dolu dolu kitap.

5 ayrı müzik türü

Ankara Rüzgârı’ndan Kadınım’a, Karadır Kaşların’dan Paramparça’ya, Bir Bahar Akşamı’ndan yeni nesil şarkılara kadar birçok şarkı ve türkünün hikâyesinin anlatıldığı kitapta, 5 ayrı müzik türüne özel parçalar ele alınıyor. Her müzik türüne özel usta bir sanatçının mercek altına alındığı kitapta Alaturka müziğin Müzeyyen Senar’ı Haydar Haydar ile; pop müziğin Sezen Aksu’su Firuze’siyle; arabesk müziğin Müslüm Gürses’i İtirazım Var ile; halk müziğin Neşet Ertaş’ı Gönül Dağı ile; rock müziğin Erkin Koray’ı ise Arap Saçı ile okurlara dokunuyor. Tek bir müzik türüne bağlı kalmayan ‘Sanat Güneşi’miz Zeki Müren için ise, kitabın girişinde özel bir bölüm bulunuyor.

Nağmelerdeki ülke tarihi

“Hayat Dudaklarda Mey”de Murat Meriç, şarkılar aracılığıyla Türkiye’nin tarihini ve sosyolojisini de okuruyla paylaşıyor. Arabesk hangi dönemde doğdu? Alaturka bugüne nasıl geldi? Anadolu-pop hangi şartlarda ortaya çıktı? “Çökertme” türküsü hangi savaş döneminde söylendi? Aşkı yaşama biçimi zaman içinde nasıl evrildi? gibi bölümler bulunuyor.

Hem oku hem dinle

Kitap şarkıları doğrudan dinleme olanağı veren QR kodlarla yenilikçi bir yaklaşım da sunuyor. Okurlar, hem hikâyelerin girişinde yer alan QR kod aracılığıyla şarkıyı Spotify üzerinden dinleyebiliyor hem de şarkının hikâyesini okuyarak zamanda yolculuğa çıkıyor. Kitapta, her bölümün başında bulunan QR kodlarla o bölümde bulunan şarkıların oluşturduğu listeye, her şarkının başında bulunan QR kodlarla ise doğrudan şarkıya, Spotify uygulaması üzerinden ulaşılabiliyor. Ayrıca kitabın girişinde yer alan QR kod ile, kitapta yer alan tüm şarkıların bir araya getirildiği Hayat Dudaklarda Mey isimli bir çalma listesine de erişmek mümkün. Sony Music Türkiye tarafından hazırlanan Spotify listeleri, muhabbet ortamlarında dinlenmeyi bekliyor.

SAMANYOLU ASLINDA FİLM MÜZİĞİYMİŞ

Türkçe dışında üç dilde söylenmiş tek ‘yerli ve milli’ beste olan “Samanyolu”nun platonik bir aşkı anlatan hikâyesi, kitapta şöyle anlatılıyor:

51 yıldır dillerden düşmeyen, büyük buluşmalarda hep bir ağızdan söylenen, Berkant’ın yorumuyla hafızalara kazınan “Samanyolu”nun aslında bir film müziğinden doğduğunu biliyor muydunuz?  Şarkının enstrümantal teması ilk olarak, aynı adlı filmin içinde geçiyor ve çıkışıyla büyük sükse yapıyor. Orhan Aksoy’un yönettiği, başrollerinde Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun’un oynadığı film, Zülal ile Nejat’ın aşkını anlatıyor. Nejat, Zülal’i hiç bitmeyen bir aşkla severken Zülal onu züppe arkadaşlarının önünde rencide etmekten çekinmiyor. Düğümün çözüldüğü sahne, Zülal’in evlendiği gece Nejat durup dururken dünya evine girecek kıza açılıyor ama cevabını alıyor: “Sana karşı daima bir kardeş sevgisi besledim. Acını anlıyorum ama günün birinde evleneceğimi bilmen, kendini buna hazırlaman lâzımdı. Elbette seçeceğim erkek, mevkî ve şahsiyetiyle iftihar edeceğim biri olacaktı.” Filmde bu sahnenin hemen öncesinde duyulan şarkının enstrümantal teması, sonlara doğru Zülal ve Nejat’ın kavuştuğu sahnede bir kere daha duyuluyor. Film gösterime girdiği anda “Samanyolu”nun dillerden düşmeyen yolculuğu da başlıyor.

Hayat Dudaklarda Mey’in çıkışı, kitaptaki hikâyelere de ev sahipliği yapmış tarihi Çiçek Pasajı’nda kutlandı! Çilingir sofralarının vazgeçilmez şarkılarının ünlü sanatçıların sesiyle hayat bulacağı anason kokulu gecede, 6 Aralık 1931’de dünyaya gelen ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren için de doğumgünü kutlaması yapıldı.


ARŞİV