“Anlat bana Kadıköy, ben yazarım”

Kadıköylü müzisyen Taha Gürbüz, buranın enerjisine dikkat çekerek, “Hareket, bazen yorucu da olsa iyidir. Bol hareket, bol hikaye demek” diyor

25 Ağustos 2020 - 14:17

Çocukluktan beri müziğin içinde; yazıyor, besteliyor, enstrüman çalıyor ve şarkılar seslendiriyor. Bu durumu da “Var olma sebebini bulmuş biriyim” diye ifade ediyor. Dışa dönük bir yapısı var, karantina biraz zor geçmiş ona. Ama boş durmamış yine en sevdiği şeyi, müziğini yapmaya devam etmiş. Şimdilerde ‘İhtimal’ adlı yeni şarkısıyla dinleyenlerin karşısında. “Paylaşmak istediğim hikayelerim var” diyen Taha Gürbüz’e kulak verelim;

-     Ne ‘İhtimal’ini anlatıyorsunuz bu şarkıda?

  Görünürde yürüyor gibi gözüken ama aslında bir arpa boy yol almamış bir ilişki. Ve hiçbir ‘İhtimal’ in kalmadığını anladığım ve anlattığım bir şarkı.

(İhtimal’in klibi, Gökhan Özdemir’in yönetmenliğinde, Hotel Suadiye’de çekildi)

“DEMLENME SONSUZ BİR YOLCULUK”

-     Şarkıyı aslında Nisan’da yayınlayacakken pandemi nedeniyle Haziran sonu  yayınlayabildiniz. Bu bir sanatçı olarak sizi ve şarkıyı nasıl etkiledi? Belki daha iyi demlenmiştir? Yahut bu süreçte şarkıda değiştirdiğiniz şeyler oldu mu?

Bu olağanüstü durum herkes gibi beni de etkiledi. Şarkıların beklemesi, demlenmesi açısından kesinlikle çok daha iyi oluyor. Bu süre zarfında şarkı içerisinde yapısal ufak değişiklikler yaptım. Bu son haliyle daha iyi olduğunu düşünüyorum:) Ama muhtemelen daha da beklesem yine bir yerlerinde değişiklikler yapardım. Ürettiğin bir şarkı her zaman yol alabiliyor, gelişebiliyor. Senin hangi durakta durmayı istemenle alakalı her şey. Yani; demlenme aslında sonsuz bir yolculuk. Deminin lezzetine sen karar veriyorsun.

-     Bir müzisyen olarak siz karantinayı nasıl geçirdiniz?

Farklı bir deneyim oldu. Zamanının büyük bir bölümünü dışarıda geçiren biri olarak, evde vakit geçirmeyi öğrendim diyebilirim. 8 hafta boyunca ağırlıklı olarak 90’larda bilinen şarkıların olduğu coverlar yayınladım. Uzun süredir kontrbası yayla çalmıyordum. Tekrar çalmaya başladım. Enstrümanın sesi açıldı :)) Sonrasında ise cover’a ara vermek istedim. Zira kendi anlatmak, paylaşmak istediğim hikayelerim var. Tekrar kendi şarkılarıma döndüm. Ve ‘İhtimal’i çıkardım.

-     Ki etkileri bitmiş değil. Aynı zamanda öğretmensiniz ve mesleğe ne şekilde devam edeceğiniz belli değil.

Öğretmenlik kısmında online eğitimin nimetlerini öğrenmiş olduk tüm öğretmenler olarak. Avantajları da var dezavantajları da. Şu an müzikte de eğitimde de, yani tüm sektörlerde kocaman bir belirsizlik var. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

-     Sizce bu pandemi ülkemizdeki müzik sektörünü ve müzisyenleri nasıl etkiledi ve bundan sonra nasıl etkileyecek?

Demin de söylediğim gibi büyük bir belirsizlik hakim. Yaşayıp göreceğiz. Ama şu an durum parlak gözükmüyor. Sadece ülkemiz için değil, tüm dünya için…

“ŞANSLIYIM…”

-     14 yaşında beste yapıp, sonra da müzik eğitimi aldınız. Yazıyorsunuz, besteliyorsunuz, enstrüman çalıyorsunuz ve şarkıları seslendiriyorsunuz. Tam bir müzisyen diyebilir miyiz size?:)

Var olma sebebini bulmuş biri diyebiliriz bence :) Ben bu konuda şanslı biriyim. Ailemin Güzel Sanatlar Lisesi’ni şans eseri keşfetmesi ve benim hayatımın evrilmesi. Ne olmak istediğimi 15 yaşından itibaren biliyordum. Bu sanırım bir lüks. Hele ki böylesi bukalemun gibi değişen bir eğitim sisteminde.

 -     8 yıl kontrbas eğitimi aldınız ve kontrbas çalarak şarkı söylüyorsunuz.  Neden bu enstrümanı seçtiniz? 

Güzel Sanatlar Lisesi’ne beni hazırlayan öğretmenim ‘Senin boyun uzun. Bu enstrümanı çalan kişi sayısı da çok az’ demişti. Açıkçası bu bilgilerle seçtim kontrbası :) Sonrasında da çok sevdim. Sahnede de çok keyifli oluyor.

-     İlk albümünüzü 3 yıl önce yaptınız. Yolun başında sayılırsınız. Müzik rotanızda neler var?

Aslında 2012 yılında, profesyonel olarak kurduğumuz ilk grup ‘Jilet’ le başlıyor macera. İlk albüm, Beyaz Show jenerik müzikleri vs. Ama sonrasında bireysel olarak devam etmek istememle ilk solo albümüm ‘Manyak’ı 2017 yılında yayınladım. Rotamda sürekli kendimi soundumu geliştirerek ilerlemek var. Elimden geldiğince de buna kafa yoruyorum.

“MODA İLE ARAM LİMONİ”

 -     Biraz da Kadıköy sorayım. Ne zamandır burada yaşıyorsunuz? Hangi semtte ve neden?

8 yıl Kadıköy Rexx Sinemasının oralarda yaşadım. Sonrasında Sahrayıcedid’e taşındım. Aslında birkaç sene öncesine kadar Moda aşığı biriydim. Ancak o kadar kalabalıklaştı ve insan trafiği arttı ki doğrusu eski keyfini bulamıyorum. O yüzden kendisiyle aramız biraz limoni… Ancak kışa vardığımızda o güzel sokakları sakinleyince tekrar bir kıvılcım yaşayacağımıza eminim:)

-  Kadıköy’ün müzikal ortamına dair izlenimleriniz neler?

Son yıllarda Kadıköy’de canlı müzik yapılacak mekanlar bir hayli arttı. Çok seyircili konser alanları dışında daha butik sahnelerin de olmasını çok doğru buluyorum.

-  Burada yaşamak müziğinizi nasıl etkiliyor?

Hareket zaman zaman yorucu da olsa genellikle iyidir. Bol hareket bol hikaye demek. Anlat bana Kadıköy, ben yazarım :)

-  Kadıköy’le alakalı bir şarkı yapmayı düşünür müsünüz?

Var aslında. İlk albümümde ‘Şansım Yok ki’ isimli şarkımda kendisiyle konuşuyoruz;  ‘Adımlarım düşer kaldırımlara

İhtimal yok mu bir şey söyle Kadıköy/Moda’

 İlk beste 14’ünde!

17 Şubat 1985 yılında, Adapazarı’nda dünyaya gelen Taha Gürbüz, ilk ve orta öğrenimini İzmit’te tamamladı. İlk bestesini 14 yaşında yaptı. Müzik eğitimine İstanbul Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü’nde başladı. Üniversite eğitimini ise 2004 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümünde tamamladı. Üniversite öğrenimi boyunca hem okulun öğrenci ve akademik orkestrasında hem de farklı orkestralarda kontrbas çaldı. 2008 yılına kadar bestelerini yapmaya devam etti. Aynı yıl, kurduğu Plaket isimli grubuyla 13. Roxy Müzik Günleri’ne katıldı. Yarışmada, sözü ve müziği kendisine ait üç şarkıyla ‘Birincilik’ ve ‘Tuborg Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Gürbüz, 2011 yılı başında arkadaşlarıyla kurduğu Jilet grubu ile 2012 yılında ‘Misk-i Amber’ albümünü yayınladı. Taha Gürbüz, aynı yıl, ‘Beyaz Show’un söz ve müziği kendisine ait jenerik müziklerini Jilet grubu ile birlikte hazırladı. Beyazıt Öztürk’le düet yaptığı ‘Çileli Masal’ maxi single’ını yayınlamasının ardından Gürbüz, Türkiye ve Avrupa’nın birçok yerinde konser verdi. 2013 yılından itibaren kariyerine solo olarak devam eden sanatçı, 2017 yılında yapımcılığını da üstlendiği, “Manyak” isimli ilk solo albümünü yayınladı. Albümün ardından çalışmalarına tekli olarak devam eden Gürbüz’ün, 2018 yılında yayınladığı ‘Anlamadı’, Star TV’de yayınlanan ‘Söz’ dizisinde kullanıldı. Aynı yıl Eylül ayında yayınladığı ‘Söz mü?’ şarkısında kendini hissettiren sound değişikliğine 2019 Mayıs ‘Karanlıklar’, Ağustos ‘Karanlıklar - Akustik’ ve Kasım ayında Ceren Kaan ile düet yaptığı, yine söz, müzik ve düzenlemesi kendisine ait olan ‘Öldür Beni’ ile devam etti. Son olarak 2020 yılının Ocak ayında yayınladığı ‘Öldür Beni Akustik’ i yayınlayan sanatçı canlı performanslarında da çaldığı kontrbası ön planda tuttuğu ve sade bir düzenlemeyle seslendirdiği yeni şarkısı ’İhtimal’i, klibiyle birlikte 26 Haziran 2020’de müzikseverlerin beğenisine sundu.


ARŞİV