“Annemin Son Çılgınlıkları” sahnede

Kadıköy’ün ileri yaşlı sakinlerinden, tiyatro tutkunu 3 kadın; Alzheimer’a dikkat çekmek için ücretsiz tiyatro oyunu sergiliyor

03 Nisan 2019 - 13:43

Alzheimer’ın pençesinde her geçen gün hafızası enkaza dönüşen bir anne ve ona bakmakla yükümlü olan iki kız kardeşin yaşam, vicdan, bağlılıklar ve sorumluluklar üzerine verdikleri ayakta kalma mücadelesini anlatan “Annemin Son Çılgınlıkları” adlı oyun Kadıköy’de sahnelenecek.

13 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te Kozyatağı Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak olan oyunda, Zakiye Büyükfırat, Ferda Ülkü Yerdeş ve Gönül Elgin rol alıyor. Julie Jensem’in kaleme aldığı oyunda ayrıca psikoloji bilimi uzmanı İdil Arasan Doğan da konuşmacı olarak yer alıyor.

10 yıl boyunca Kriton Curi Gönüllü Evi’nde Tiyatro Komitesi başkanlığı yapan ve tiyatro eğitimi alan oyunculardan Gönül Elgin, oyunun nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor:

 “Geçen yıl ben ve iki arkadaşım, Alzheimer hastalığına dikkat çekmek için bir oyun oynamak istedik. Sonra bunun araştırmasını yaptık. Ben Ankara’ya giderek Devlet Tiyatroları’nda bununla ilgili bir oyun buldum. Onu çalışmaya başladık. Fakat dekor, ışık gibi imkânlarımız yeterli olmadığı için oyunda birtakım kısaltmalar yaptık.”

EŞİNİ IŞIKÇI YAPTI! 

Oyuna hazırlık ve prova aşamalarında imece usulü ilerlediklerini söyleyen Elgin, şöyle devam ediyor; “Provalarımızı yapabilmek için Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’nden rica ettik. Böylelikle alan bulduk ama tiyatro yapabilmek için bunlar yeterli değildi. Dekor ve ışık görevlisi gerekiyordu. Eşimi ışıkçı yaptık. Evden dekor eşyaları taşıdık. Belediyemiz Tiyatro Gönüllüleri’nden destek istedik. Konunun daha anlaşılır olması için Alzaheimer Merkezi’mizden psikolog İdil Hanım’dan konuşmacı olmasını rica ettik.”

Tüm bu çabanın sonucunda oyunu ilk kez 23 Mart’ta oynadıklarını anımsatan Gönül Elgin, “Güzel geri dönüşler aldık. Hasta yakınları kendi sorunlarının tiyatro sahnesine yansıtılmış olmasından memnun oldular. Bu hastalığı hiç bilmeyenler de bu oyun sayesinde fark etmiş oldular. O nedenle oyunumuzu 13 Nisan’da tekrarlamaya karar verdik. Herkesi ücretsiz oyunumuza davet ediyoruz.” çağrısında bulunuyor.


ARŞİV