‘Arkadaş’la gecikmiş bir tanışma…

Şiir dünyasının içten ve cesur kalemi Arkadaş Zekâi Özger’in hayatını anlatan belgeselin tamamlanabilmesi için destek kampanyası başlatıldı. Yönetmen Tosun, “Özger’in portresinin, farklılığa tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin artış gösterdiği bu dönemde tamamlanabilmesi için kamuoyuna dayanışma çağrısı yapıyoruz” diyor

18 Şubat 2020 - 15:49

Kendisine “Arkadaş” adını veren şair Zekâi Özger’in anısına belgesel çekiliyor. Gazeteci/belgeselci/fotoğrafçı Ulaş Tosun’un yönetmenliğindeki “Merhaba Canım” adlı belgesel, 1973 yılında, 25 yaşında hayatını kaybeden şair Arkadaş Z. Özger’in, ötekilik ile temas eden hayatını anlatıyor.

Yardımcı yönetmen koltuğunda M. Kaan Karataş’ın oturduğu belgeselde; Ahmet İnam, Akın Evren, Ali Özpalanlar, Cavit Kürnek, Deniz Ziya Temeltaş, Ertuğrul Kürkçü, Eşber Yağmurdereli, Halit Özboyacı, Hüseyin Peker, İsmet Tokgöz, Necla Zarakol, Mehmet Savaş Dizdar, Ramiz Bilgin, Raşit Önal, Sina Akyol, Suat Çelebi, Şadiye Çetin, Şükran Tekin ve Tuğrul Eryılmaz anlatıcı olarak yer alıyor.

Belgeselin tamamlanabilmesi için, kitlesel fonlama sitesi fongogo’da bir kampanya başlatıldı. Kampanya kapsamında şimdiye dek 19.200 TL toplandı. Hedef ise 25.000 TL. 86 destekçinin katıldığı kampanyanın bitmesine ise 20 günden az kaldı.

YARIM ASIR SONRA…

“Özger’in 25 yaşında cansız bedeninin bulunmasından yaklaşık yarım asır sonra, gecikmiş bir tanışma için…” denilen Kampanya tanıtımında şu ifadelere yer veriliyor;

“Belgesel adını Arkadaş Z. Özger’in, yazıldığı dönemde tartışma yaratan, Merhaba Canım (Dost Dergisi-1970) adlı şiirinden alır. Heteronormatizme karşı bir başkaldırı olan şiirde epizotlar halinde; şairin karakteri, ailesi, içinde yaşadığı toplumla ilişkisi ve 3 yıl sonra gerçekleşecek ‘beklenmedik’ ölümü ile ilgili göndermeler bulunmaktadır. Belgesel aynı epizotları bugün -şiirin yazımından 50 yıl sonra-  belgesel sinema olanaklarından yararlanarak takip eder. Belgesel, Arkadaş Z. Özger’in şiirleriyle, ailesinin, yoldaşlarının, ‘dostlarının’ anlatılarıyla, genç şairin hayatıyla etkileşen tavır ve olaylara sol resmi tarih söyleminin dışında çıkarak, ataerki ve ötekilik temas kurarak  ‘kayıp’ bir portrenin izini sürer.”

Kampanya sayfasında “Neden Desteklenmeli?” sorusuna da şu yanıt veriliyor;

“Bağımsız bir belgesel olan Merhaba Canım, 3 yıllık bir sürece yayılan, 5 farklı şehirde yapılan görüşmeler ve 50 yıllık görsel/yazınsal arşivlerin taranmasına ek olarak güncel çekimlerden oluşan bir prodüksiyon sürecine sahiptir. Bu sürecin ekip, ekipman kiraları, ulaşım, barınma masraflarının tamamı herhangi bir devlet veya özel fon desteği olmaksızın yürütülmüştür. Bu aşamada kurgu başta olmak üzere diğer post prodüksiyon aşamaları ve şiirlerin İngilizce çevirileri için gerekli bütçe, bağımsız fonlar tarafından karşılanması planlanmış ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle söz konusu desteklerin birçoğu iptal edilmiştir.  Böylelikle filmin ertelenmesi ya da kolektivizm ruhuyla tamamlanması seçenekleri ortaya çıkmıştır. Ekip Arkadaş Z. Özger’in portresinin,  farklılığa tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin artış gösterdiği bu dönemde tamamlanabilmesi için kamuoyuna dayanışma çağrısı yapmayı seçmiştir.”

https://fongogo.com/Project/merhaba-canim-4

Belgesele adını veren 1970 tarihli Merhaba Canım şiirinden:

….

ve bir gün hiç anlamayacaksınız

güneşe ve erkekliğe büyüyen vücudum

düşüverecek ellerinizden ellerinizden ve

bir gün elbette

zeki müreni seveceksiniz

(zeki müreni seviniz)               


ARŞİV