Kadıköylü armonika sanatçısı Alican Bülbül, Türkiye’nin ilk ve tek mızıka-piyano albümüne imza attı
Gökçe UYGUN
Kadıköylü armonika (mızıka) sanatçısı Alican Bülbül, Latin Amerika ve Avrupa ülkelerine ait müziklerin Türkiye’de piyano eşliğinde ağız armonikası ile solo olarak yorumlandığı klasik ilk ve tek albüm olma özelliği taşıyan Romantic Melodies With Harmonica’yı yayımladı. Bülbül ile armonika aşkını ve albümünü konuştuk.
Sizi biraz tanıyalım...
Üsküdar doğumluyum, lise mezunuyum. Bu güne kadar farklı meslek dalları ile ilgilenmiş olsam da zamanın da sanatı tercih ederek müzik ile yaşamıma devam ettim.
Okullarda armonika eğitimi olmadığından kendinizi yetiştirmişsiniz değil mi?
Evet maalesef. Eğitim imkanı olmayınca iş kendi kendinizi eğitmeye ve tek başınıza sanatınızı idame ettirmeye kalıyor. Bu bir gönül işidir. Başarının temelinde sevdiğiniz ve yapmayı istediğiniz işle meşgul olmak, içinde bulunduğunuz şartlar ve konum ne olursa olsun türlü zorluklara rağmen inat ile üzerine gidip mücadele etmek yatar.
İlk enstrümanınız saz imiş. Sazdan armonikaya geçiş nasıl oldu?
Geçiş diye bir şey söz konusu değil çünkü ilköğretim çağında küçük bir çocuğun sahip olduğu oyuncaklarından sadece biriydi saz. Her ne kadar batı kültürüne sahip ve belli bir dönem Avrupa’da yaşamış bir ailenin çocuğu olmuş olsam da kendi milli kültürümüze ait olan bu güzel enstrümanı ve folklorumuzu öğrenmek adına özel ders aldırılarak başladım müziğe. Sonrasında piyano ve klasik gitar ile devam ettim ama üzerine gitmedim. Çocukluğumdan beri caz, latin ve klasik müzik dinleyerek büyüdüm. Sevdiğim müzik tarzlarına en yatkın ve keyif aldığım enstrüman da benim için armonika idi.
Armonikaya kaç yaşlarında merak saldınız? Sonrasında bu ilgi nasıl devam etti?
İlkokul çağlarında. Çocukluğumda müzik aletleriyle dolu stüdyo benzeri bir odam vardı. Benim de oyuncaklarım enstrümanlarımdı. Armonikam ile, dinlediğim latin ve caz müzikleri çalmaya çalışır , bant kayıtları yapardım. Çocuk ruhuyla kendimden geçer, bir anda kendimi sahnede bulurdum. Eğlenceli bir oyundu. Yaş ilerleyip bilinçlendikçe oyunun yerini ciddiyet aldı ve çalıştıkça kakafonik çıkan sesler yerini güzel melodilere bıraktı. Ortaokulda yarı profesyonel, lisede ise profesyonel olarak çalmaya başladım.
Yaşadığınız bazı ağır olaylar nedeniyle epey bir ara vermişsiniz müziğe. Bu süreçten bahsetmek ister misiniz?
96’da ticarete atılmam nedeniyle uzun bir süre müziğe ara vermek zorunda kaldım. Yaşamsal zorluklar ve sorumluluklar nedeniyle çalışmalarımdan uzaklaştım. Bu zorlukları açmak gerekirse de o dönemlerde aynı evde iki cenaze ve bir deprem yaşadım. 2000’li yılların başında da ağır bir zatürre geçirdim. Ölümden döndüm. Bir süre yatalak kaldım. Tam toparladım derken bu kez de annem Alzheimer hastalığına yakalandı. Benden başka ilgilenecek kimsesi olmadığından kendisine baktım. 2012’de annemi kaybettim. Ancak uzun bir aradan sonra, bu yılın Şubat’ında yaptığım albümle sanatıma dönüş yapabildim.
5 ay önce ilk albümünüz Romantic Melodies With Harmonica’yı çıkardınız. Albümden biraz bahseder misiniz?
Latin Amerika ve Avrupa ülkelerine ait müziklerin Türkiye de piyano eşliğinde ağız armonikası ile solo olarak yorumlandığı klasik ilk ve tek albümdür. Piyano eşliğinde armonika ile solo icra edilmiş Latin Amerika ve Avrupa ülkelerine ait tüm dünyaca bilinen ve sevilen 11 eserden oluşuyor. Özellikle yurt dışından beğeni mesajları alıyorum. Çünkü albümde yorumladığım eserlerin her biri, kendi ait oldukları ülkelerde özel bir yere sahip, klasikleşmiş müzikler.
Albümdeki şarkılar romantik. Siz de öyle misiniz?
Sanatımda romantizmi severim ve yorumladığım müziklerde enstrümanıma bunu yansıtırım. Duygu olmaz ise sanatta olmaz. Duygusuz sanatçı ise hiç olmaz. Her müzisyen kadar ben de duygusalım ama mantık çerçevesinde.
Armonikayı bilen/çalan/dinleyen çok az. Bu enstrümanı tanıtmak/sevdirmek gibi bir misyonunuz var mı?
Armonika bilinmeyen bir enstrüman değil aslında. Ülkemizde müzik anlayışı maalesef eğlence sektörüne odaklandığından ve armonikanın günümüzde bu sektöre yönelik kullanımı pek olmadığından halk tarafınca unutulmaya yüz tutmuş. Oysaki armonika ustası çok sayıda isim var müzik geçmişimizde. Günümüzde de armonikayı ustalıkla kullanan bir çok değerli müzisyen olduğu gibi albüm çalışması olan arkadaşlarımız da mevcut. Sadece yapılan müzik türleri ve kullanılan armonika branşları farklı.
Yeni albüm yapmayı planlıyor musunuz?
Bu albüme başlamadan önce tasarladığımız seri projeler zaten hazırdı. Çıkarmış olduğum bu albüm projelerimin ilkiydi. Zamanlama ve seçim konusunda ani kararla biraz aceleye geldi. Şu an daha profesyonel bir yapımcı firma ile hem yeni albüm hem de ses getirecek çok farklı projelerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor.