Aşkı anlatan kitaplar

Edebiyatın en önemli konularından biri aşk. En güzel dizelere ve romanlara ilham oldu. Biz de 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla aşkı anlatan kitaplardan küçük bir seçki hazırladık

09 Şubat 2024 - 10:46

Kürk Mantolu Madonna

Sabahattin Ali’nin, 1943 yılında yazdığı roman bugün en çok satılan kitaplar arasındaki yerini koruyor. Bir sergide gördüğü portredeki kadına daha doğrusu ressama âşık olan Hatipzade Raif’in dokunaklı aşk hikâyesini anlatan kitap cinsiyet rollerini ters yüz ederken, aşk, gurur üzerine alışılageldik tarifleri de sorguluyor.

Kolera Günlerinde Aşk

Gabriel Garcia Marquez`in kitabı Kolera Günlerinde Aşk, bırakılmış bir sevgilinin, yeniyetmelik yıllarından başlayarak yaşlılığın alacakaranlığına dek süren yarım yüzyıllık aşkının öyküsünü anlatıyor. On dokuzuncu yüzyılın yirminci yüzyıla dönüştüğü bir zaman dilimini kapsayan dönemde Aşkın, deli-akıllı, yabanıl-evcil, tensel, romantik tüm biçimlerini anlatan kitap aynı zamanda bu dönemde yaşanan taşra kentsoyluluğunu da inceden eleştiriyor.

Leylim Leylim

Ahmed Arif'in Leylâ Erbil'e gönderdiği mektuplardan oluşan kitaba sadece aşkı anlatıyor demek elbette haksızlık olur. Ahmed Arif'in sürgün günlerini, yaşadığı siyasi baskıyı anlatan kitap ülkenin siyasi tarihine de not düşüyor. Ahmed Arif’İn Leyla Erbil’e duyduğu aşkı anlatan kitap “böyle bir sevmek görülmemiştir” dedirtecek türden.

“ Nemsin be? Sevgili, dost, yâr, arkadaş... hepsi. En çok da en ilk de Leylâsın bana. Bir umudum, dünya gözüm, dikili ağacımsın. Uçan kuşum, akan suyumsun. Seni anlatabilmek seni. Ben cehennem çarklarından kurtuldum. Üşüyorum kapama gözlerini..."

Uğultulu Tepeler

Gotik ve romantik edebiyatın unutulmaz eserlerinden Uğultulu Tepeler, İngiliz kırsalında yankıları birkaç kuşak boyunca süren sarsıcı bir hikâyeyi anlatıyor. Aşkla birlikte sevgi, kin, intikam, tutkuyu anlatan kitap okurda farklı zamanlarda tekrar tekrar okuma isteği uyandıran kitaplardan biri. Kitap, kadınların yazması hoş görülmediği için önce erkek kimliğiyle yazmak zorunda kalan Emily Bronte 1848'de öldüğünde dünya edebiyatına bıraktığı en güzel yapıtlardan biri olarak anılıyor.

Jane Eyre

Bronte Kardeşlerden Charlotte Bronte’nin Jane Eyre kitabı klasik aşk kitapları arasında yer alan kitaplardan biri. Kadın hak ve özgürlüklerini anlatan ilk kitaplardan biri olarak kabul edilen kitap küçük yaşta öksüz kalan Jane Eyre’nin öyküsünü anlatıyor.  Küçük bir kızın güçlü bir kadına dönüşmesini anlatan kitap aynı zamanda XIX. yüzyıl İngiltere’sinde zorlu bir aşkı konu ediyor.

Ah’lar Ağacı

Aşk kitaplarından bahsedip Didem Madak’ın şiirlerini es geçmek mümkün olmaz elbette. “Siz Aşktan ne anlarsınız bayım” dizeleriyle aşkın cesaret, özgürlük ve inat olduğunu yani en güzel halini anlatan Madak, edebiyatımızın en naif, aynı zamanda en inatçı şairlerindi.

Ve daha fazlası:

Fransız Teğmenin Kadını- John Fowles

Masumiyet Müzesi- Orhan Pamuk

Çılgın Gibi- Suat Derviş

Aşk-ı Memnu- Halit Ziya Uşaklıgil

Suzan Defter- Ayfer Tunç

Madam Bovart– Gustave Flaubert

Deniz Feneri – Virginia Woolf


ARŞİV