Atatürk sergisi CKM'de

Yıllarını Atatürk’ün bilinmeyen ve farklı yönlerini gösteren fotoğrafları toplamaya adayan Hanri Benazus, Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları...

30 Aralık 2010 - 11:50

Yıllarını Atatürk’ün bilinmeyen ve farklı yönlerini gösteren fotoğrafları toplamaya adayan Hanri Benazus, Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınıyor.
Henüz çocukken karşılaştığı Atatürk’e büyük bir hayranlığı olan Hanri Benazus, halen Türkiye’nin 4 bin 800 adetle en büyük Atatürk Fotoğrafları koleksiyonuna sahip. Daha sonradan bu koleksiyondan 3 bin 500 âdetini Ankara Çankaya Köşkü’nde kurulmakta olan Atatürk Müzesi’ne armağan eden Benazus yaşamının en önemli anısını, şöyle anlatıyor:
“1937 yılında Atatürk ile karşılaşmam ve beni elimden tutup trenine bindirmesi ve benim ona getirilen rakısının yanındaki leblebilerini yemem, zannedersem memleketimizde şu anda yaşayan 70 milyon insan arasında beni ayrıcalıklı kılmaktadır. İkinci miladım ise artık kendimi bilmeye ve tanımaya başladıktan sonra Atatürk’ün ‘Ne mutlu Türküm Diyene!’sözünün bana bir yandan verdiği yükümlülük, bir yandan da ben ve benim gibilerine ‘azınlıktan vatandaşlık’a geçiş hakkını verişi ve kendimi tam ve eksiksiz bir Türk olarak benimsememi sağlamasıdır.” Benazus’un “Çağdaş Atatürk Fotoğrafları Sergisi” 20 Aralık 2010-4 Ocak 2011 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gezilebilir.
 


ARŞİV