Bağımsız filmler Caddebostan'a geliyor!

Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız filmler festivali ‘!f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’ 10. yaşını kutluyor. Festival bu yıl İstanbul’da 17–27 Şubat, Ankara’da ise 2–6 Mart...

09 Şubat 2011 - 16:27

 ‘!f 10 yıldır mahallede’

Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız filmler festivali ‘!f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’ 10. yaşını kutluyor. Festival bu yıl İstanbul’da 17–27 Şubat, Ankara’da ise 2–6 Mart tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Bağımsız filmlerin 10 günlük adreslerinden biri de Caddebostan AFM Budak Sinemaları…


Sinema meraklılarının bütün bir yıl boyunca heyecanla beklediği, Türkiye’den ve dünyadan onlarca bağımsız filmi birarada izleme imkanı sunan !f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali 17 Şubat’ta başlıyor. 10 gün boyunca sinemaseverleri sinema salonları arasında koşturacak olan festivalin biletleri 5 Şubat’tan itibaren www.mybilet.com adresinden satışa sunuldu, gişe satışları ise 8 Şubat’ta başladı.
Bu yıl 10. yaşını kutlayan festivalin sloganı “!f 10 yıldır mahallede!”. Dolayısıyla bağımsız filmler “bizim mahalleye” de uğruyor ve Caddebostan AFM Budak Sinemaları’nı mekân eyliyor. Yani biz Kadıköylüler de, sinema salonlarında her zaman görme şansı bulamadığımız festival filmlerinden dünya sinemasına kadar beyaz perdeyi dolduran birçok filmi, Kadıköy Belediyesi'nin katkılarıyla Caddebostan Kültür Merkezi’nde bulunan AFM Budak Sinemaları’nda izleme olanağı yakalayacağız, üstelik tam 10 gün!

OSCAR’IN GÜÇLÜ ADAYLARI !F İSTANBUL’DA

Gelelim festivalin bu yılki sürprizlerine! İf İstanbul, her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok ilke imza atıyor. Bu ilkler arasında en heyecan vericisi ise Oscar’ın güçlü adaylarını, henüz açıklanalı çok kısa bir zaman olmasına rağmen bizlerle buluşturması… Festival, 10. yılı olması şerefine en az birkaç ay daha gösterime girmeyecek olan Oscar adayı filmleri ayağımıza getiriyor.
Festivalin merakla beklenen ve Digiturk sponsorluğundaki “Hit Filmler” bölümü kapsamında gösterilecek filmlerin arasında, 83. Akademi Ödüllerine aday olan filmlerden bazıları şunlar: Jeff Bridges’in başrolünde oynadığı, Coen kardeşlerin western denemesi “True Grit/İz Peşinde” En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Film olmak üzere tam 10 dalda aday oldu. Darren Aronofsky’nin Natalie Portman’lı filmi “Black Swan/Siyah Kuğu” bu yılın en çok konuşulan filmlerinden biriydi ve En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu dallarıyla birlikte toplam 5 dalda aday oldu. Golden Globe’da Müzikal Komedi dalında En İyi Film ödülünü alan Lisa Cholodonko’nun “Kids are All Right/İki Kadın Bir Erkek”’i ise En İyi Film, En İyi Orijinal Senaryo, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Annette Bening ile En İyi Kadın Oyuncu dallarında yarışıyor. Bu üç film de !f İstanbul’un programında yer alıyor.
Bu seneki Oscar yarışının en bağımsız filmi ise Debra Granik’in yönettiği ve genç oyuncu Jennifer Lawrence’ın başrolde başarılı bir performans sergilediği “Winter’s Bone/Gerçeğin Parçaları”. Filmin En İyi Kadın Oyuncu dalında adaylığı şaşırtmazken, En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında da aday olması, senenin en iyi bağımsız yapımlarından biri olarak yerini tescilliyor.
Festivalde izleyeceğimiz “Animal Kingdom/Hayvanlar Krallığı” filmi ise Jacki Weaver ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında yarışıyor. En İyi Belgesel dalında yarışan filmler arasında festivalde izleyeceğimiz “Inside Job/İç İşler” var.
Son olarak festivalin “Dünyanın Çivisi” bölümünde izleme şansı yakalayacağımız Sundance Film Festivali Jüri Özel Ödüllü “Gasland/Doğalgazülke” En İyi Belgesel kategorisinin diğer güçlü adaylarından.

SUNDANCE İLE ÜÇ YIL SÜREN ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERDİ

Her sene, film gösterimlerinin yanı sıra sinemayla dans ve müziği birleştiren partileri ve etkinlikleri ile şehrin kültürel hayatına renk katan festivalde bu yıl Sundance Enstitüsü ile gerçekleştirilen “Film Forward: Kültürel Diyaloğu Geliştirmek” projesi kapsamında Sundance ekibi tarafından senaryo yazım panelleri, sunumlar ve atölyeler gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda “Utopia in 4 Movements/4 Bölümde Ütopya” adlı film ile canlı belgesel konsepti ilk defa İstanbullu izleyicilerle tanıştırılıyor.
!f İstanbul, üç yıl süren görüşmeler sonucu dünyada 12 şehirde yürütülen “Film Forward: Kültürel Diyaloğu Geliştirmek” projesinin ortaklarından biri oldu. Festival, proje kapsamında !f izleyicilerini Sundance Lab ile tanıştırıyor. İstanbul’a gelecek olan Sundance ekibi ve Hollywood senaristleri kendini geliştirmek isteyen senaryo yazarları ve bir senaryonun film haline getirilmesi konusundaki mutfak bilgilerini geliştirmek isteyen meraklılar için panel, sunum ve atölyeler gerçekleştirecek. Proje kapsamında 12 şehirde gösterilecek bir film seçkisi de var. Bu seçkide yer alan filmlerden “Amreeka/Amerika”nın yönetmeni Cherien Dabis ve “Afghan Star/ Afgan Star” filminin yönetmeni Havana Marking İstanbul ve Ankara’da film gösterimlerine katılacak.

EFSANE YÖNETMEN ALEJANDRO JODOROWSKY İSTANBUL’DA

David Lynch’ten John Lennon’a birçok sanatçıya ilham kaynağı olan Şili asıllı efsanevi yönetmen Alejandro Jodorowsky bu yıl restore edilen 1989 yapımı filmi “Santa Sangre”nin gösterimi vesilesi ile İstanbul’a geliyor. Film ilk defa Türkiye’de bir sinema salonunda gösterilecek. Aynı zamanda maneviyat ve felsefe alanında dünyanın takip ettiği bir araştırmacı olan yönetmen sinema üzerine bir konuşma yapacak.
!f İstanbul geçtiğimiz yıl başlattığı ve dünyada bir ilk olan “!f ²: İstanbul’dan Canlı” projesini bu sene 25 noktada gerçekleştiriyor. Dünyaca tanınmış online sinema sitesi MUBI ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje festivalin en çok konuşulan beş filmini İstanbul ile eş zamanlı Anadolu’da ve komşu coğrafyalarda da izleme imkanı sunuyor.

!F İSTANBUL’UN ÖDÜLLÜ YARIŞMASI KEŞ!F DÖRT YAŞINDA

İstanbul’u genç ve yenilikçi sinemanın adresi yapmayı amaçlayan 15.000 dolar ödüllü !f Inspired/Keşi!f yarışması, bu sene dördüncü kez Türkiye’den ve dünyanın dört yanından 8 filmi ve ünlü sinema profesyonellerini bir araya getiriyor. Yarışma kapsamında Hüseyin Karabey başkanlığındaki uluslararası jüri “sinemada cesur hikâye anlatımı, teknik ve tarzda yenilik” kriterleriyle bir kez daha “İlham Veren Yönetmen”i seçecek.
Her zaman yenilikçi ve öncü bir sinema anlayışıyla hareket eden !f İstanbul bu sene ilk defa izleyicilerini “canlı sinema” konsepti ile tanıştırıyor. Bu konsepti ilk uygulayanlardan yönetmen Sam Green “Utopia in 4 Movements” adlı belgeselinde izleyicilerin önünde, müzisyenler eşliğinde imgelerle ve performanslarla bir hikaye anlatıyor. Her gösterimi tamamıyla orijinal olan bu çok özel sinema deneyimi bu şekliyle yalnızca bir defa izlenecek ve bu yaratımda seyircilerin katılımı belirleyici olacak.

!F İSTANBUL ETKİNLİKLERİ VE PARTİLERİ İLE GELİYOR

!f İstanbul’un şehrin kültürel hayatına kattığı renklerden biri olan Açılış Partisi, Gökkuşağı Partisi ve Kapanış Partisi bu sene de müzik ve dansı sinemayla buluşturuyor. !f İstanbul, Açılış Partisi’yle festivale funky bir başlangıç yapacak. Partide pikapların başında Horse meat Disco olacak. Gökkuşağı Partisi’nde elektro-poptan minimal teknoya uzanan seti ile Berlin gay sahnesini kasıp kavuran DJ Metzgerei ve çeşitli İstanbullu DJ’ler kabinde olacak. Kapanış Partisi’nin sürprizi ise filmi bu seneki Keş!f yarışma filmleri arasında yer alan Romain Gavras.
İstanbul’da hafta içi gündüz seansları, Türk filmleri biletleri ve Film Forward filmleri biletleri 7 TL’den, Galalar 16 TL’den ve hafta içi 19.00 seansları ve sonraki seanslarla hafta sonu seansları tam biletleri 13 TL, öğrenci biletleri ise 10 TL’den satılacak. Festival ile ilgili tüm bilgileri düzenli olarak şu adreslerden takip edebilirsiniz:

www.ifistanbul.com
blog.ifistanbul.com
twitter.com/ifistanbul
vimeo.com/ifistanbul

Semra ÇELEBİ
 


 


ARŞİV