Balenin duayeni 60. Sanat yılını kutluyor

Kadıköy’deki bale okulunda yıllardır çocuklara sanat sevgisi aşılayan Yıldız Alpar evinin kapılarını Gazete Kadıköy’e açtı.

06 Haziran 2013 - 13:41
Mustafa SÜRMELİ
Sanata yaptığı hizmetle sadece Türkiye ile kalmayıp yurt dışından da ödüller alan Yıldız Alpar sanat yaşamında 60. yılını kutluyor. Yıllardır Kadıköy’de Sakız Gülü Sokak’ta bulunan bale okulunda çocuk ve gençlere bale sanatını ve sevgisini aşılayan Yıldız Alpar, 60. sanat yılını kutladığı şu günlerde duygularını Gazete Kadıköy’e açıkladı.
“Mezun olan öğrencilerimin pek çoğu birer okul açtı. Kadıköy bir bale cenneti haline geldi. Bundan dolayı çok mutluyum. Çünkü yapmak istediğimi yaptım. 60 yılın sonunda da bütün öğrencilerimle beraber olmak, onların sevgisiyle donanmak, velilerinin sevgisiyle donanmak benim gururumu çok okşuyor” diyen Yıldız Alpar, yıllardır sanat çalışmaları sırasında çocuklarının yanında durup, onlara destek veren ailelere teşekkür etti.
 
ÖĞRENCİLERİMDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM
Evinin kapılarını Gazete Kadıköy’e açan ve duygularını samimi bir şekilde açıklayan duayen sanatçı Yıldız Alpar, 1992'de İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından baleye katkıları ve başarılarından dolayı dünyada iki kişiye verilen, Özel Onur Ödülü’ne sahip bir şahsiyet. Bu yönüyle dünyada sayılı bale sanatçılarından biri. Bu denli tecrübesine rağmen her zaman öğrenmeye açık olduğunu, hatta ders sırasında öğrencilerinden de bir şeyler öğrenmeye devam ettiğini söyleyen Alpar, öğrenmenin ve öğrenmeye açık olmanın önemine dikkat çekti.

BU BİR BAYRAK YARIŞI
Yıldız Alpar ilerleyen yaşına rağmen her zaman öğrencilerinin ve yardımcı öğretmenlerinin yanında olmayı istediğini ve Kadıköy’deki bale okulunda bulunmanın kendisine keyif verdiğini de belirtti. “Yaptığım işte türlü sıkıntılar, badireler atlattık ama sonunu da getirmedik. Çünkü bu bir bayrak yarışı. Ben okulumu öğrencilerime hediye ettim. Şimdi öğrencilerim Oya Barbara Karanis, Aylin Kalem İşcen bu okulu bir 60 yıl daha inşallah götürecekler” diyen Yıldız Alpar, sanatı yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü ise şu sözlerle ifade edip, çocuk ve gençlerimize şu tavsiyelerde bulunuyor: “Nasıl kalbin bir ritmi varsa yaşamın da dengesi ritmdir. Yaşamdaki bu dengeyi kaybeden genç ve çocukların yaşamları sıkıntıdadır. Bale, bir ritme sahip olan sanat dalıdır. Çocukların bu işin içinde olması benim yapmak istediğim görevi yerine getiriyor olmam demektir.”
Sanatta Türkiye’nin henüz beklenen konuma gelmediğini de belirten Alpar, Kadıköy’deki Süreyya Operası’nın çok özel bir konuma sahip olduğunu, çok güzel restore edildiğini ve daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.


TÜRKİYE’NİN İLK ÖZEL BALE OKULUNU AÇTI
Yıldız Alpar Emiroğlu 1931 yılında İstanbul'da doğdu. 1943 yılında, İstanbul Belediyesi Konservatuvarı'nda piyano bölümüne devam ederken, o tarihte konservatuvarda Lidya Krassa Arzumanova yönetimindeki bale bölümü açılınca, eğitimine 1949 yılına kadar bale öğrencisi olarak devam etti.
Aynı yıl çalışmaları Fransız Konsolosluğu Kültür Ateşeliği'nce değerlendirildi ve özel bursla Fransa'ya gitti. Paris Opera ve Balesi'nde o tarihte açılan yüksek ihtisas bale kurslarına devam ederek başarıyla mezun oldu. 1952'de Türkiye'ye dönünce İstanbul'da Taksim Sıraserviler’de ülkemizin ilk özel bale okulunu açtı.
1953 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda ilk kişisel bale resitalini verdi. Yıldız Alpar aynı zamanda, Haldun Dormen ile tiyatro çalışmalarında da bulundu. 1956 yılında, Altı Parmak İlkokulu'nda vermiş olduğu eğitimle, Bursa çocuklarının baleyle tanışmasına neden oldu. 1964'te Kadıköy'ün ilk bale okulu olan Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı “Yıldız Alpar Özel Bale, Müzik ve Tiyatro Okulu”nu kurdu.
Yıldız Alpar, Paris, Londra, Viyana ve ABD'de sanat merkezlerinde çeşitli seminer ve geliştirme kurslarına katılmış, araştırma ve çalışmalar yaptı. 1992'de İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından dünyada iki kişiye verilmiş olan, baleye katkıları ve başarılarından dolayı Özel Onur Ödülü'ne layık görüldü. 2002 yılında ise yine İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından Başkanlık Ödülü'ne layık görüldü ve bu ödülle, dünyanın 5 okulu arasına girdi.

ARŞİV