Ünlü Fransız bale koreografı Jean Georges Noverre'in doğum günü olan 29 Nisan, her yıl ‘Dünya Dans Günü’ olarak kutlanıyor. Bu özel güne, bir katkı da Kadıköy’den geldi. Geçen yıl bu zamanlarda fuayesinde opera-bale kostüm sergisi ağırlayan Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda bu sefer de ‘Bale’ temalı bir sergi açıldı. ‘Bir bale temsili nasıl hazırlanır?’ sorusuna yanıt niteliğindeki bu sergi, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Bir balenin sahneleniş öyküsünü, işin mutfağından bilgi, yorum ve gözlemler tanıklığında ve fotoğraflarla aktaran sergide, birkaç tane bale kıyafeti ve puant denilen bale pabuçları da sergileniyor. Kadıköy Belediyesi ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin (İDOB) işbirliğinde hazırlanan sergi, bale sanatının mesleki özelliklerini, bir bale eserinin seyirci önüne çıkıncaya kadar geçirdiği hazırlık, kurgu, sahneleme aşamalarını çizim, fotoğraf ve yazılı açıklamalarla yansıtıyor. Sanatçıların bir bale temsiline nasıl hazırlandıklarını anlattıkları sergide, açıklayıcı fotoğraf ve çizimler de yer alıyor. Sergiyi gezenler ayrıca bir temsilin hazırlanmasını 20 dakikalık bir video filminden de izleyebiliyorlar.
Aslı Ayhan, Murat Katoğlu, Yaprak Kökyar, Ayşem Sunal Savaşkurt, Gizem Tüzün ve Ayfr Zeren (alfabetik sırayla) tarafından hazırlanan sergide yer alan video da Emrek Sökmen imzasını taşıyor. Orçun Ataman, Hüma İşsever ve Emre Sökmen’in fotoğraflarının yer aldığı sergi, 2 Haziran’a dek açık.
‘’BALE EN ZOR MESLEK’’
30 Mart Cuma akşamı yapılan açılışta görüşlerini aldığımız İDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, Türkiye’de bu zamana kadar böyle bir sergi açılmadığını anımsatarak, Kadıköy Belediyesi’nin bu konuda lokomotif olduğunu, Murat hocanın (Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu) fikriyle bu serginin hazırlandığını söyledi. Arıkan, balenin sanatlar arasında en meşakkatli dal olduğunu vurgulayarak, ‘’Müthiş bir fedakarlıkla geçecek bir hayatı kabullenmek demek, baleyi seçmek. Kendi çocuğundan biliyorum, balerin olmak istedi ben karşı çıktım… Bu denli özverili bir sanatı tanıtan bu sergi o açıdan enteresan ve önemli’’ dedi. Bu serginin, bu şık binaya (Süreyya) çok yakıştığını vurgulayan Arıkan, ‘’Kadıköy Belediyesi'nin yaratıcı fikirleri, maddi ve manevi destekleri bizim açımızdan çok önemli. Herkesi bu sergiye davet ediyorum. Bir sergi gezmek, bir müzeye gitmek, kitap okumak gibi insanın dünyaya bakışını değiştirecek bir ruh hali yaratır. Belki hayatında hiç baleye gelmemiş bir kimse, bu sergiyi gördükten sonra bir bale temsili izler ki bu da onun şansı olur’’ yorumunu yaptı. Balenin varlığının felsefi açıdan çok önemli olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile başlamış olan aydınlanma hareketinin bir parçası olan bale ve operada şu an istenilen düzeyde olunmadığını anlatan Suat Arıkan, şöyle devam etti; ‘’Anadolu’da, ritimler, öyküler, ezgiler gibi önemli bir zenginliğimiz var. Bunları ortaya çıkaracak opera ve bale eserlerimizin olması lazım. Türk opera ve balesi, Avrupa sahnelerinde kendi dilinde sahnelendin isteriz. Ama maalesef ki operada da bale de Türk eseri sayısı 30’u geçmez. Bu çok az. Bir eser üretmek zor bir iş. Besteciler teşvik edilmeli. Mesela şirketler bir bale ya da opera eseri sipariş etseler ve yıldönümlerini o şekilde kutlasalar…’’
Serginin hazırlayıcılarından, İDOB Başkoreografı İDOB Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt,bir balenin hazırlanmasının dekor, kostüm, dans, müzik gibi pek çok unsuru barındıran, çok yönlü bir iş olduğunu belirterek, ‘’bu sergide baştan sona işin mutfağını seyirciye aktarıyoruz. Bu sergiye gelenler, bir bale eserini nasıl hazırlandığını görecek. Belki sevecek, belki sevmeyecek, bilemem. Elbette umudumuz baleyi sevmesi… ‘’ ifadelerini kullandı.
‘’Dansçılar egoist’’
Antik Yunan’da başlayan klasik balenin doğuşu ve gelişimi ile başlayan sergide, Türk balesinin ne zaman ve nasıl başladığı, siyah beyaz fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor. Bale eğitimin nasıl zorlu bir süreç olduğu aktarılırken, kordobale, perde, kondüvit, lift, point, tütü gibi temel teknik terimler hakkında detaylı bilgi veriliyor. 5 temel pozisyon, 100’lerce hareketten oluşan balenin dili, çizimlerle aktarılıyor. Bir temsilin fikir aşamasından sahnelenişine dek geçirdiği aşamaların tek tek anlatıldığı sergide, koreograftan masörde, balet/balerinlerden kostümcüye dek sürecin içinde yer alan pek çok kişinin tanıklıkları aktarılıyor. İşte o sözlerden bazıları;