Barda tiyatro keyfi!

Tiyatro, farklı yöntemlerle günlük yaşamın içine yayılmaya devam ediyor. Bunlardan en yenisi de Bar Tiyatrosu

26 Kasım 2015 - 13:26
Eylül BİROL
Doğru okudunuz, barda oynanan bir tiyatrodan bahsediyoruz. Peki ama nasıl? Kadıköylü gençlerden oluşan Üç Nokta Tiyatro Topluluğu kurucusu Görkem Aydın gazetemize anlattı…
Öncelikle sizleri tanıyalım. Ekip kimlerden oluşuyor, nasıl bir araya geldiniz?
1 Temmuz 2014 yılında, daha önce başka bir tiyatro ekibinde çalışan Ezgi ve ben kurduk ekibi. Oradan ayrılınca ikimiz de boşluğa düşmüştük. Ne yapalım diye düşünürken aklıma geldi benim. Daha önce internetten video üzerinden bar tiyatrosunu takip ediyordum. Ezgiye “Yapabilir miyiz?” diye sordum, planı kurduk ve hayata geçirmeye karar verdik. Sonrasında buralara kadar uzandı iş. Ekibimiz; Görkem Aydın, Ezgi Özfen, Olgun Tiflis ve Özde Naz oyuncu kadrosundan oluşuyor. Ama dışardan destek veren beş arkadaşımız daha var onları da katarsak neredeyse 10 kişilik bir ekibiz.
Bar tiyatrosu nedir? Nasıl yapılıyor? Ne zaman ortaya çıkmış? Sadece siz mi bar tiyatrosu yapıyorsunuz?
Bu alan aslında ne tam tiyatro ile iç içe ne de tiyatrodan bağımsız. Neredeyse tamamıyla komedi üzerine kurulu bir olay. Enerjisi son derece yüksektir, bol bol müzik kullanılır ve en önemlisi seyirciyi oyunun içine katarak gidilir. Skeçler halinde gider. Genelde final bölümleri doğaçlama yapılır. Seyirciden konu, karakter, yer, zaman, mekân istenir ve doğaçlanır. Ya da seyircinin ta kendisi sahneye alınır, doğaçlama beraber yapılır. Klasik tiyatrodan sanırım en büyük farkı da bu. Tam olarak ne zaman ortaya çıktığını bilmemiz zor. Son beş yılda Türkiye’de inanılmaz atağa kalkmış bir alan. Tabii ki sadece biz yapmıyoruz bu işin pirleri var.
Bildiğiniz başka gruplar var mı? Onlarla ilişkiniz nasıl?
Bildiğimiz ve tanıştığımız daha doğrusu yakın olduğumuz grup Bedevi The Baht. Oradan Buğra arkadaşımız olduğu için tanıştık. Ama diğer arkadaşlarla da tanıştık. Aramız iyidir.
Nerelerde çıkıyorsunuz? Para kazanabiliyor musunuz?
Yer olarak bakarsak Kadıköy, Beşiktaş, Cihangir, Taksim denebilir. Buralarda Özellikle Cihangir'de Old City Commedy Club ve Kadıköy'de Bahane Lounge ve Kargart Sahne çok önemli ve özeldir. Para mı? Cep harçlığı denebilir. O da bazen…
Bar ve tiyatro... Normalde tiyatro salonlarında çıt bile çıkmaz. Barda insanlar içerken sizi izliyor. Nasıl bir his ve sizce tiyatronun mekânı neresi?
En büyük etken enerji sanırım. Enerji yüksek olunca orada içen insanlar sahnede ne olduğunu merak edip sonuna kadar izliyorlar. Ve tabi ki seyirciyi oyuna katmak çok önemli. Tiyatro her yerdedir. Bize göre bir kalıba sığmamalı, sığamayacak kadar da geniş. Evde, sokakta, kahvede, barda ya da salonda… Önemli olan topluma ne anlattığındır.

ARŞİV