BARIŞ İÇİN MÜZİK ve DANS BULUŞMASI

Beşik Akademi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün öncesinde, barışın sesinin olanca gücüyle yükseltilmesi için iki günlük müzik ve dans buluşması düzenliyor

20 Ağustos 2015 - 13:09
Beşik Akademi, 2002 yılında Kadıköy Yeldeğirmeni’nde halk dansları ve müzik çalışmaları yapmak amacıyla kuruldu. Büyük çoğunluğunu konservatuar mezunu öğretmen ve konservatuar öğrencilerinin oluşturduğu kurum “Hayata sahneden bakın” sloganıyla, kuruluşundan günümüze kadar ücretsiz sanat eğitimleri verdi, gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yürüttü.
Beşik akademi bir taraftan sanat eğitimi çalışmaları yaparken, bir taraftan da kendi bünyesinde alternatif ve yeni projeler oluşturmak amacıyla kurulan Beşik Project, Beşik Organizasyon, Beşik Halkoyunları Topluluğu, Beşik Rock Grubu – Beşik Müzik Performans, üretimlerini kaydetmek ve bünyesi dışındaki talepleri karşılamak amacıyla kurulan Beşik Ses Kayıt Stüdyosu gibi birimlerle üretmeye devam ediyor. Hâlâ Ataşehir ilçesinin İçerenköy mahallesindeki binasında çalışmalarına devam ediyor.

KÜLTÜRLER BULUŞACAK
Beşik Akademi, son olarak ses getirecek bir festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Üstelik bu sefer yükselecek ses, son zamanlarda ihtiyacını çokça hissettiğimiz barışın sesi…
28 Ağustos Cuma ve 29 Ağustos Cumartesi günlerine yayılan iki günlük Uluslararası İstanbul Müzik ve Dans Buluşması’ya ilgili şunları söylüyorlar:
“Barışın sesinin olanca gücümüzle yükseltilmesi gerektiği düşüncesiyle, aslında hâlihazırda örneklerinin de var olduğu alternatif bir kültürel buluşma düzenliyoruz. Bu buluşmayı, hâkim olan parasal ilişkilerin uzağında ücretsiz olarak gerçekleştirirken, dayanışma kültürünün esas alındığı, insanların gündelik yaşamlarının bir parçası olan kamusal alanları kullanarak gerçekleştiriyoruz. 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne atıfta bulunarak, uluslararası katılımcıların olduğu ve bununla beraber kendi coğrafyamızdaki kültürel çeşitliliğin de taşındığı, Müzik ve Dans (halk dansları) ekseninde; kent, toplumsal cinsiyet, toplumsal muhalefet, inanç, göç gibi kavramları da yapılacak sunum ve performans gösterileriyle inceleyip, paylaşıp, davet edilen konuşmacılarla beraber tartışacağız. Bu buluşmanın ilerleyen yıllarda her Dünya Barış Günü’nde geleneksel hale gelmesini planlıyoruz ve benzer fikriyatla hareket eden, katkı sunmak isteyen, dayanışma göstermek isteyen tüm şahıs ve kurumların dâhil olabileceği şekilde gerçekleştireceğiz. Bütün eksikliklere ve yetersizliklere rağmen, başlamak hiç başlamamaktan daha iyidir düşüncesiyle ve bütün iyi niyet duygularımızla, bu ilk yolculuğumuzda yoldaşlık dileklerimizle…”

 

PROGRAM ZENGİN

Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda düzenlenen ve tamamı ücretsiz olan buluşmanın programı şöyle:

28 AĞUSTOS CUMA

15.00 - Söyleşi ve Dinleti
“Bir Müzik Gezgini: Peter Macrae Jaques’le Balkan Müziği ve Klarnet”
Konuk: Peter Macrae Jaques (Müzisyen)
 
16.20 - Söyleşi ve Dinleti:
“Ortadoğu’da Kadın Sesleri”
Konuk: Evrim Hikmet Öğüt ( Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi)
 
17.30 - Söyleşi ve Dinleti:
“Alevi Müzik Kültürü”
Konuk: Ulaş Özdemir
  
18.50 - Söyleşi:
“Kent ve Müzik”
Konuk: Murat Meriç (Müzik Yazarı) 
 
20.30- Belgesel Film Gösterimi ve Söyleşi:
“Manastır Doğum Yerim”
Konuklar:  Hristo Kopano -  Yasin Ali Türkeri
  
22.00 - Söyleşi ve Konser:
“Makedonya Geleneksel Müziği”
Konuk: Chalgija Sound System (Makedonya)
 
29 AĞUSTOS CUMARTESİ
 
14.00 - Söyleşi:
“Kamusal Alanda Geleneksel Dans İcracısı Olmak”
Konuk: Ahmet Rıza Evci (Devlet Halk Dansları Topluluğu)
  
15.20 - Söyleşi:
“Sokaklarda Dans”
Konuk: Belma Oğul Kurtişoğlu ( İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi)
 
16.30 – Söyleşi:
“Anadolu’da Dengbej Geleneği”
Konuklar: Rodizan Ürün (Araştırmacı- Müzisyen)- Mehemede Serhedi (Dengbej- Araştırmacı)
  
17.40 - Atölye:
“Seymenlik Geleneği ve Dansları”
Konuk: Şevket Yakupoğlu (Dansçı-Eğitmen)-Ahmet Rıza Evci (Devlet Halk Dansları Topluluğu- Dansçı- Eğitmen)- Medar Makineci (Dansçı-Eğitmen)
 

18.50 - Atölye:

“Gürcistan Halk Dansları”
Konuk:   Bagdati Dans Topluluğu
Tchulukhadze Leri (Teacher-koreographer)
Tcheishvili Avtandili (Teacher-koreographer)
 
20.00 - Söyleşi ve Konser:
“Gürcistan Bagdatı Müzik Topluluğu”
Konuklar: Bagdati Müzik Topluluğu
 
21.30- Konser:
“Beşik Project ve Beşik Halk Oyunları Topluluğu”



 

ARŞİV