“Başka bir gezegenimiz varmış gibi yaşıyoruz”

İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, Frankofoni haftası kapsamında yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Serginin adı: Kapsül. Kapsül sergisi izleyicileri dünya, doğa, hayvan ve insan üzerine düşünmeye çağırıyor.

23 Mart 2018 - 15:13

Kapsül sergisini görmek için ilk olarak Doğa Bilimleri Merkezi’nden geçmek zorundasınız. Merkez 2010 yılında açılmış ve Saint-Joseph mezunlarının 1880’den 1960 yılına kadar topladığı Türkiye’nin en büyük fauna koleksiyonunu içeriyor. Sergide türü Anadolu’da var olan hayvanlar mevcut. Baykuştan, Anadolu Kaplanı’na, martılardan, geyiğe her hayvanın doldurulmuş halini görebiliyorsunuz. Merkezdeki koleksiyon alanının tek örneği.

Merkezden Kapsül sergisine geçiş sırasında ise duvardaki bir yazı insanı şaşırtıyor: “Bu gezegende, sanki yedekte, başka bir gezegenimiz varmış gibi yaşıyoruz.” Söz Terry Swearingen’e ait. Sergi de bir çırpıda yaşamı teşvik edermiş gibi.

Kapsül sergisi ise bilim kurgu filmlerinden esinlenilerek gerçek bir kapsül şeklinde yapılmış. Sergi küratörlerinden Gizem Karakaş, “Sergiyi yaparken hayvanların iz bırakma ve insanın kendi ölümlülüğüne karşı olan hayatta kalma stratejilerinden yola çıktık.” diyor ve devam ediyor: “Sergideki eserler, doğa, kültür, canlı, cansız, organik, teknolojik gibi ayrımlara girmeden onları bir araya getiren ve melez formlar oluşturan işler. Yaşam sonrası üzerine de düşünmeye çağırıyoruz. Felaket olduktan sonra arkada kalanlardan nasıl bir yaşam üretilebilir bunun üzerine düşünen işleri bir araya getirdik.”

11 Mayıs’a kadar haftaiçi her gün 15.00-18.00 arasında ziyaret edilebilecek sergide yer alan sanatçılar: Sena Başöz, Jeanne Briand, Jonathan Brechignac, Shezad Dawood, Ekin Kano, Lara Ögel, Ayça Telgeren, Pınar Yoldaş ve Bahar Yürükoğlu.


ARŞİV