Bedel ödeyenlerin filmi ‘Simurg' Kadıköy'de

Vizyona giren ve Kadıköy’de de gösterimde olan “Simurg” filmi, yakın geçmişimizde cezaevlerinde yaşanan eylemleri, o günleri bizzat yaşayanların dilinden anlatıyor.

06 Aralık 2012 - 11:39
Semra ÇELEBİ

Cezaevlerinde 12 Eylül’den bu yana sürdürülen ölüm orucu eylemlerinin henüz sonlandırıldığı bugünlerde, ölüm oruçlarına ve acı sonuçlarına değinen çarpıcı bir film vizyona girdi: Simurg…
Yönetmen ve yapımcı olarak Ruhi Karadağ’ın imzasını taşıyan film, 1996′daki ölüm orucu ve süresiz açlık grevi eyleminde sakat kalan altı eski direnişçinin, 2000 yılındaki ölüm orucunda tekrar biraraya gelmesini anlatıyor. Simurg, 2000 yılında cezaevlerine düzenlenen ve adı ironik bir biçimde “Hayata Dönüş” olan operasyonu da sarsıcı sahneleriyle sorguluyor.
 
BU FİLMDE ÖLEN DE ÖLDÜREN DE GERÇEK
Simurg, gerçek bir ‘Hayata Dönüş’ öyküsü. Bu filmde her şey o kadar gerçek ki; ölenler gerçekten ölüyor, yaralananlar hâlâ yaralı. Hasta olanlar hâlâ hasta… Öldüren de ölen de gerçek… Delil İldan, Cafer Gürbüz, Refik Ünal, Çiğdem Kazan, Ali Ekber Akkaya ve Hüseyin Muharrem Gündüz… Filmin yönetmeni Ruhi Karadağ, ödedikleri bedele ve maruz bırakıldıkları yalnızlığa rağmen direnmeyi esas alarak, ölüm orucu sonrası Wernicke Korsakoff hastalığına yakalanan bu altı kişiyi, 10 yıllık bir projeyle beyazperdeye taşıdı.
Simurg’da, ölüm oruçlarına dair daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış görüntüler de yer alıyor. Bunların arasında 1996 ve 2000 yıllarında İstanbul cezaevlerinde mahkûmların kendi çektikleri görüntüler de var. Bu görüntülerde, eylemin çeşitli aşamalarında ölüm orucu koğuşlarından manzaralar gösteriliyor.
 
BAZI GÖRÜNTÜLER İLK KEZ GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR
Ayrıca "Hayata Dönüş” operasyonu sırasında güvenlik güçleri tarafından kameraya alınan bazı görüntüler ilk defa Simurg ile gün ışığına çıkıyor. Filmde Şenay Hanoğlu, Zehra Kulaksız ve Gülsüman D. Dönmez’in hayatlarını kaybetmeden önceki son günleri ve Küçükarmutlu’ya düzenlenen operasyonların ardından bu evin karakol haline getirilmesi de gösteriliyor. Ruhi Karadağ, cezaevlerinde insan hakları sorununu ele aldığı 104 dakikalık bu yolculukta, geride bıraktığımız 14 yıllık sürecin karanlıkta kalmış yanlarını da aydınlatmaya çalışıyor. 30 Kasım’da vizyona giren Simurg, Kadıköy Kadıköy sinemasında izlenebilir.

ARŞİV