Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi, sezonu eşsiz bir sergiyle açtı...
“Yirmi yıldır günde en az 14 saat çalıştım, ya yazdım ya boyadım” diye yaşamını tarif eden usta sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 100. yaşı, Kadıköy’de açılan büyük bir sergiyle kutlanıyor. Resimleriyle ve şiirleriyle dünya çapında tanınan Bedri Rahmi Eyüboğlu, bu sergiyle bir kez daha anılıyor.
Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi yeni sezonu 4 Ekim Salı günü “Bedri Rahmi Eyüboğlu 100. Yıl Sergisi” ile açtı. 4 Kasım’a kadar sanatseverlerle buluşacak sergide, Eyüboğlu Ailesi’nin koleksiyonundan çok özel eserler ile Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun çalışma masası, kullandığı resim fırçaları, şiirlerini ve yazılarını yazdığı daktilosu gibi kişisel eşyaları, yazmalar, seramik objeler, dünyaca bilinen tabloları, ölmeden önce üzerinde çalıştığı ve vefatıyla yarım kalan “Mor Han” adlı tablosu ile daha önce sergilenmeyen 25 tablosu da yer alıyor.
YAŞAR KEMAL DOĞUM GÜNÜNDEYDİ
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün ev sahipliğinde gerçekleşen serginin açılış kokteyline; Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu ve gelini Hughette Eyüboğlu ile birlikte usta yazar Yaşar Kemal katıldı. Çok sayıda sanatseverin ilgi gösterdiği sergi açılışında ayrıca Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, yazarlar Mustafa Mutlu ve Cengiz Bektaş ile birlikte Kadıköy Belediyesi tarafından geçen kış açılan Bedri Rahmi Eyüboğlu Etüt Merkezi öğrencileri yer aldı.
Etüt Merkezi öğrencilerinden Mertcan’ın okuduğu Eyüboğlu’nun “Çakıl” şiiri büyük alkış aldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Selami Öztürk, Bedri Rahmi’nin uzun yıllar Kadıköy’de yaşamış bir sanatçı olmasından ve Kadıköy’deki evinin adeta bir müze haline getirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Böyle bir sergiye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirten Başkan Öztürk, sergi fikrini ilk olarak kendisine öneren Sunay Akın’ın ve büyük destek veren Yaşar Kemal’in bu sergide büyük emeği olduğunu söyledi. Öztürk, “O yüzden bu sergi hepimizin ortak eseri” dedi.
‘TABLOLARINI TÜM YAZARLARA YARI FİYATINA SATARDI’
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk daha sonra sözü usta yazar Yaşar Kemal’e bıraktı. Yaşar Kemal ise dostu Bedri Rahmi Eyüboğlu ile yaşadığı bir anısını paylaştı: “Üçüncü kitabımı çıkardığım dönem Paris’teydim. Artık param da vardı (gülüyor). Güzel bir tablo almak istedim. Dostum Abidin Dino’yla, ismini vermek istemediğim şimdi çok ünlü olan bir ressamın sergisine gittik. İyi bir tablo bulsaydım alacaktım ama bulamadım. O zaman tablosunu alsaydım şimdi çok zengin olmuştum çünkü öldükten sonra o ressam çok ünlü oldu (gülüyor). Abidin de bana Bedri’den almamı önerdi. Bir zaman sonra İsveç’ten döndüğüm ve ülkemi çok özlediğim günlerde Bedri’lere gittim. Biz onunla buluşur kafaları çekerdik, bir de türkümüz vardı onu söylerdik. Bedri o zaman hastaneden yeni çıkmıştı. Ben bir sürü tablosunu almak üzere seçince Bedri bozulmuş. Eşine gidip ‘Yoksa ben ölecek miyim?’ diye sormuş. Öyle deyince sadece bir tane tablosunu aldım. Para almak istemedi ama zorla verdim. Zaten tüm yazarlara, yarı fiyatına satardı.”
‘ANADOLU YAKASINDAKİ EN İYİ SERGİ’
Yaşar Kemal daha sonra, Kadıköy Belediyesi tarafından hazırlanan plaketi, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu’na verdi. Rahmi Eyüboğlu da yaptığı konuşmada, 22 yıldır babasıyla çalıştığını, 200’e yakın sergi açtığını belirterek, “Ancak bu, 22 yıldır açtığım ikinci en iyi sergi. Anadolu yakasında ise açtığım en iyi sergi” dedi. Eyüboğlu, serginin oluşturulmasında büyük emeği geçen CKM Görsel Sanatlar Yönetmeni Sedef Narçın’a ve desteğinden ötürü Başkan Selami Öztürk’e teşekkür etti, herkesi 4 Kasım’a kadar bu özel sergiyi görmeye davet etti.
RESSAM YEMİNİ
Bugüne kadar resim sanatı alanında
Yapılagelmiş olanları inceleyeceğime
Kendini bütün dünyaya kabul ettirmişler
Arasında beni en çok saranları ayırarak
Onlara kendi aramalarımı, denemelerimi
Katacağıma
Alışılagelmiş, basmakalıp, hazırlop
Klişeleşmiş çiğnene çiğnene tadı tuzu
Kalmamış hiçbir şeyi tekrarlamayacağıma
Elimden çıkan her çizgiye
Her lekeye
Her renge
Her beneğe
Kendi aklımı
Kendi tecrübemi
Kendi tasamı
Kendi ömrümü, yüreğimi basacağıma
Aldığım nefes, içtiğim su, bastığım toprak
Gözüm, kulağım, burnum,
Elim, belim, dilim, derim üstüne
Yemin ederim;
Yemini bozduğum gün
Buradan giderim.
Bedri Rahmi EYÜBOĞLU
Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN