Bedri Rahmi'nin ‘yazmaları' yaşıyor

Sanatıyla bugüne büyük bir miras bırakan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “yazmaları” Kalamış’ta sergilendi

19 Haziran 2015 - 14:19


Aysel KILIÇ
Anadolu’da tarihi çok eskilere giden  “yazmacılık”  sanatının en önemli temsilcilerinden biri olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, eşi ressam Eren Eyüboğlu ile yazmaya yeni yorumlar getirip birbirinden güzel motifler yarattı. Bedri Rahmi Eyüboğlu, “Halk sanatı ve yazmalar” üzerine kaleme aldığı yazıda, “Ömründe bir tek sahici tablo görmemiş milyonlarca insan vardır, fakat içine nakış girmemiş bir tek ev, bir çift göz bulunabileceğini sanmam” diyerek önemli bir noktaya dikkat çekmiş. “Tabloların çoğu bez üzerine yapılır, yazma da öyle” diyen Eyüboğlu,  pahalı tablolara ulaşamayan halkın tablodan eksik bir yanı olmayan yazmalara kolaylıkla ulaşmasını sağlamış.

BEDRİ RAHMİ’NİN MİRASINI DEVRALDILAR
Bir aile geleneği haline gelen “yazmacılık” sanatını,  usta sanatçı Bedri Rahmi’nin 1975’te yaşamını yitirmesinin ardından, oğlu Mehmet Eyüboğlu devralmış.  Ömrünü sanata veren Mehmet Eyüboğlu’nun vefatının ardından ise, yazma geleneğini Kanadalı eşi Hughette Eyüboğlu ve gelini Sibel Eyüboğlu sürdürmüş. Eyüboğlu ailesi, yok olmaya yüz tutan yazma sanatının tek temsilcisi olarak bu geleneği yaşatmaya devam ediyor. 

KALAMIŞTA YAZMA ŞENLİĞİ
Mehmet Eyüboğlu’nun yetiştirdiği öğrenciler tarafından hazırlanan el emeği ürünler, her sene Haziran ayının ilk hafta sonu “Geleneksel Yazma Şenlikleri” adı altında sergilenerek satışa sunuluyor.  Ancak,  7 Haziran Genel Seçimleri nedeniyle sergi bu yıl bir hafta gecikmeli gerçekleştirildi.
Geleneksel Yazma Şenliği’nin 65’incisi, geçtiğimiz hafta sonu Bedri Rahmi’nin Kalamış’ta bulunan evinin bahçesinde yapıldı. Aynı zamanda atölye olarak kullanılan evin bahçesi,  rengarenk yazmalar üzerine resmedilmiş birbirinden güzel figürleri izlemeye gelen insanlarla şenlendi.

NUHOĞLU SERGİYİ ZİYARET ETTİ
Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu ve eşi Sibel Eyüboğlu’nun ev sahipliğini yaptığı sergiye yoğun ilgi vardı. Sergiye gelenler arasında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,  Sunay Akın, Hıncal Uluç da vardı. 
Kadıköylüler hem sergiyi gezdi hem de yazmalardan satın aldı. Başörtüsü olmaktan çıkan figürlü yazmalar, evlerde yastık kılıfı, masa örtüsü, yatak örtüsü,  peştamal, pareo ya da elbise olarak kullanılacak.

“SANAT HERKESE ULAŞSIN”
Gazete Kadıköy’e konuşan Rahmi ve Sibel Eyüboğlu çifti, yazma sanatını bugüne kadar yaşattıklarını ve yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Bedri Rahmi’nin torunu Rahmi Eyüboğlu, “Aile için bu kadar önemli olan ve 65 yıldır ayakta kalan bir serginin gurunu yaşıyorum” dedi. Rahmi Eyüboğlu, dedesi Bedri Rahmi’nin önem verdiği bir noktaya da dikkat çekti: “Dedem demiş ki benim motiflerim her eve girsin. Yazmayı bunun için en ucuz yol olarak görmüş. Çünkü bugün de görüyoruz ki halkın pahalı olan orijinal bir resim alması hiç de kolay değil. Ama herkes rahatlıkla yazma alabilir.”
1989’dan beri atölye çalışmalarının içerisinde yer alan Sibel Eyüboğlu ise yazma atölyesinde çalışanların tamamen gönüllülük üzerine çalıştığını belirtti ve  “Sanatımızda ticari bir amaç gütmüyoruz” dedi. Atölyelerin ayakta kalması için el emeği ürünleri satışa sunduklarını söyleyen Eyüboğlu, “Bu bizim 65’inci sergimiz. Böyle bir gönüllülük ve dayanışma oldukça, sergilerimiz de hep olacak” diye konuştu.
 


 


 

ARŞİV