Bektaşağa Köyü kadınları yeni oyunlarıyla Kadıköy’de

“Tarlaya da gideriz, ahıra da gireriz, sahneye de çıkarız” diyen Sinop Bektaşağa Köyü kadınları “Kadınlar Mecliste” oyunu turnesi için İstanbul’a geliyor. Oyunlardan biri de 25 Mayıs Çarşamba akşamı Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde

09 Mayıs 2022 - 11:32

Yaklaşık on yıl önce kurulan Sinop Bektaşağa Kadın Derneği hem kadınlarla dayanışma içinde oluyor hem de sosyal kültürel faaliyetler yürütüyor. Bu faaliyetlerden biri de amatör tiyatro topluluğu. 

İki yıl önce “Kadın Sığınağı” oyunu ile İstanbullu tiyatro izleyicilerinin karşısına çıkan Sinop Bektaşağa Köyü kadınları bu kez yeni bir oyun ile yeniden İstanbul yollarına düşüyor.  Aristofanes’ten uyarlanan  “Kadınlar Mecliste” isimli oyunu Mine Batur yönetiyor. Antik Yunan döneminde bir grup kadının meclisi ele geçirmesini mizahi bir dille anlatan oyunda on kadın iki erkek rol alıyor. 

Tarladan, ahırdan ev işlerinden kalan zamanda biraraya gelip provalar yapan 20 yaşından 80 yaşına kadar emekli veya yeni mezun kadınların rol aldığı oyunla ilgili konuşan Bektaşağa Kadın Derneği Başkanı Can Ergün şunları söylüyor: “Antik Yunan’da kadınlar yok sayılıyor, vatandaş bile kabul edilmiyordu. Erkekler de ülkeyi parayla yönetiyor ve başka bir iş yapmıyorlardı. Bu durum kadınların canına tak ediyor, yönetimi ele geçirelim diyorlar. Ve erkek kılığına girip meclisi basıyor, kent yönetimini ele geçiriyorlar. Bektaşağa Kadın Derneği olarak kadın konularını işlemek istiyoruz. Biraraya geldiğimizde de kadın meselelerini konuşuyoruz. Şu anda da baktığımız zaman ne iş yaşamında ne de politikada kadın yönetici yok denecek kadar az. Kadınların olmamasının nedeni sorgulansın istiyoruz.”

İstanbul’da dört yerde oyunlarını sahneleyecek kadınların bir sonraki istikameti ise Alanya. Bektaşağa Köyü kadınları Alanya’da da iki yerde oyunlarını sahneleyecek.

Kadınlar Mecliste oyununun İstanbul turne takvimi şöyle: 

23 Mayıs: Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi Saat: 20.30

24 Mayıs: Sefaköy Kültür Merkezi Saat: 20.30

25 Mayıs: Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi Saat 20.30

26 Mayıs: Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi Saat 20.30

Kadıköy'de davetiyeler Zeki Göker Kültür Merkezi'nden alınabilir.Diğer kültür merkezlerindeki davetiyeleri ve iletişim için: Can Ergün: 0505 819 51 58. 

 

ARŞİV