Beyaz perde sergisiyle Emek'e selam…

Büyük protestolar eşliğinde yıkımına başlanan Emek Sineması’na Kadıköy’den bir resim sergisiyle destek geldi.

16 Mayıs 2013 - 14:13

Semra ÇELEBİ 


Atölyeleriyle, sanat galerileriyle ve en son açılan Tasarım Atölyesi’yle bir sanat merkezine dönüşen Yeldeğirmeni’nde geçtiğimiz günlerde açılan bir sergiyi konuk ediyoruz bu hafta sayfalarımıza… Çünkü bu sergi kentsel dönüşümle toplumsal hafızamızdan silinmeye çalışılan mekânlardan birine Emek Sineması’na dikkat çekiyor. Nehir Sanat Galerisi’nin düzenlediği “Beyazperde Karma Resim Sergisi”, 10 Mayıs Cuma akşamı açıldı. Sergide 20 sanatçının Türkiye sinemasına dair hislerini tuvale yansıttığı resimleri bulunuyor. Türkan Sultan’dan Turist Ömer’e, Ayşen Gruda’dan Orta Direk Şaban’a birçok karakter, oyuncu ve film afişinin resimleri nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor sergiyi görmeye gelenleri. Açılışta konuştuğumuz Nehir Sanat Galerisi’nin sahibi Nehir Kılıç, bu sergiyle yıkılan ve Beyoğlu’na yapılacak yeni AVM’nin üst katına taşınacak Emek Sineması’na dikkat çekmek istediklerini söylüyor. Kılıç “Türkiye’de sinemanın simge mekânlarından en önde geleni haline gelen Emek Sineması yok oluyor. Bu yok oluşa dur demek hepimizin borcu haline geldi. Türkiye’de sinemanın Emek olduğu konusuna ve kamuya ait mekânların ‘kentsel dönüşüm’ adı altında kentin kültür hafızasını yok ettiğine dikkat çekmek için bu sergiyi düzenlendik” diyor.İstanbul’un kültür hafızasına sahip çıkmak için bir katkı sunmak istediklerini belirten Kılıç, Emek Sineması ve kentsel dönüşümle ilgili şunları söylüyor: “2009’dan 2013’e kadar kentsel dönüşüm dedikleri yağmaya karşı kent merkezinde kurulan bir kürsü olsa da Emek Sineması ve o ‘dar’ sokak; Türkiye’de rant iştahını kesecek bir kültür birikiminin olmayışı kültür değerlerimizi ve kültür hafızamızı yok ediyor. Kamuya ait mekânların ve sinemamızın emek olduğu yerin sinema ile kucaklaşacağımız mekân olması umudumuz.” 

“RESİM BİR SAVAŞ ARACIDIR” 
“Resimle muhalefet olur mu?” sorumuzu ise ünlü ressam Picasso’nun bir sözüyle yanıtlıyor Nehir Kılıç:Resim Picasso’nun dediği gibi bir savaş aracıdır. Toplumda varolan yanlışlara, adaletsizliklere direk karşı durabileceğin bir araçtır. Asla bir dekorasyon malzemesi değildir. Bu yüzden biz sergilerimizde sosyal mesaj vermek zorunluluğunu hissediyoruz.”Bundan önce de Nâzım Hikmet ile ilgili bir karma resim sergisine ev sahipliği yapan Nehir Sanat, önce bir konsept belirleyip sonra ressamlara çağrıda bulunuyor. Birkaç aylık hazırlığın ardından farklı ressamların eserlerinden oluşan sergi ortaya çıkıyor. Beyazperde Karma Resim Sergisi de böyle oluşmuş. Çağrıya yanıt veren ressamlarla yapılan fikir alışverişlerinin ardından 20 ressam iki ay içinde Türkiye sinemasına dair tuvale döktüklerini Nehir Sanat’a getirmiş. Nehir Kılıç, gülerek “Burada gördüğünüz resimler fırından taze çıktı yani” diyerek resimleri gösteriyor. 

‘KENDİMİ BU MAHALLEYE AİT HİSSEDİYORUM’ 
Nehir Kılıç, Yeldeğirmeni’nin kendisi için özel olduğunu belirtmeden de geçemiyor: “Burası 70’in üzerinde atölyenin, sanat galerilerinin olduğu bir yer. Tasarım atölyemiz de açıldı biliyorsunuz. Küçük bir sanat mahallesi olacak. Yeldeğirmeni hem çok sessiz hem de kendi sesini içinde barındıran bir yer. Mahalle kültürü hala yaşıyor ve yaşatılıyor. Kendimi yüzyıllar öncesinden buraya aitmişim gibi hissediyorum.”Nehir Kılıç, engelli çocuklarla, yaşlılarla çalışmalar yürüttüğünü de belirterek Rasimpaşa Mahalleevi’nde sanat aracılığıyla yaptıkları çalışmaları anlatıyor: “Evdeki kadını dışarı çıkartmak istiyorum. Çocuk istismarı üzerine psikiyatrist arkadaşımla bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Hatta travmaları olanlarla çalışma yürütüp psikiyatrist arkadaşım onların içindekileri dışarı çıkartırken ben de resimlerle onları rahatlatmak, içlerindeki karamsarlığı dışarı atmalarını sağlamak istiyorum. Şu sıra bu proje üzerine çalışıyoruz.” Beyazperde Resim Sergisi’nde Murat Ilgın, Günseli Yetkin, Murat Havan, Turan Büyükkahraman, Saadet Akdoğan, Zeliha Demirel, Ertan Aşar, Ömer Göker, Nehir Kılıç, Figen Öner, Şah-ı Hayal, Belma Üçeyler Saltan, Türkan Taybara ve Fatoş Yalçınkaya’nın resimlerini görmek mümkün. Sergi 20 Mayıs’a kadar Nehir Sanat Galerisi’nde görülebilir.   


ARŞİV