bi'oda dolusu kültür!
Kadıköy’de yeni açılan sanat mekânı ‘Bi’oda’da, sinemadan edebiyata, tiyatrodan psikolojiye pek çok alanda etkinlikler yapılıyor
Kadıköy’de yeni açılan sanat mekânı ‘Bi’oda’da, sinemadan edebiyata, tiyatrodan psikolojiye pek çok alanda etkinlikler yapılıyor
Gökçe UYGUN
Halitağa Caddesi’ne açılan sokakların birinde yer alan, yeni kültür sanat mekânı ‘Bi’oda’, kendi deyişleriyle “bi’ takım faaliyetler” peşinde! Burası, Marmara Üniversitesi tiyatro topluluğundan tanışan dört arkadaş Ekin Gökgöz, Onur Tuncay, Sercan Tosun ve Metin Arslan tarafından kurulmuş. Tiyatro, dergicilik ve sinema alanında kendilerine ait işleri olan ama birlikte de üretim yapmak isteyen bu ekip, -kelimenin gerçek anlamıyla da- kolları sıvayıp bu işe koyulmuş. Bu mekânı bulmuşlar, boya badana, eşya taşıma işlerini bizzat kendileri yapıp ‘Bioda’yı yaratmışlar.
Bi’oda faaliyete geçeli henüz iki ay bile olmamış ama şimdiden pek çok etkinliğe imza atılmış. Şimdilik, daha çok edebiyat ve sinema alanında etkinliklere ağırlık verilen mekanda, bugüne dek Küçük İskender ve Hakan Bıçakçı ile atölyeler gerçekleştirilmiş, ilk filmlerini çeken genç yönetmenlerin ücretsiz film gösterimleri yapılmış. Kısa vadede sinema, edebiyat alanındaki atölyeler sürecek. Uzun vadeli planlar arasında da Bi’oda üretimi bir tiyatro oyunu hazırlamak ve burada sahnelemek var.
“BİZİ SANAT KURTARACAK”
Bi’oda ekibinden Ekin Gökgöz, “Etkinliklerimize, çok ünlü isimler yerine kendi bildiğimiz sevdiğimiz kişileri davet ediyoruz. Küçük İskender, Hakan Bıçakçı gibi. Mesela Hüseyin Taşkın, fotoğraf atölyesi vermeye başlayacak. Kendisi Kayseri’de yaşayan, “Instagram’ın en ünlü profesyonel fotoğrafçılarından biri” diyor. Atölyelere gelen kimi katılımcıların sertifika sorduğunu anlatan Gökgöz, şu açıklamayı yapıyor: “Burası akademik bir kurum değil. Amacımız kolektif bir üretim ve paylaşım. Buranın eğlenceli, samimi bir havası var, bunu asla bozmak istemiyoruz. İmkânsızlıklar içinde bir şeyler yapıyoruz. Gelin, biraya gelelim. Zaten başka türlü olmayacak ki, bizi ancak sanat çıkaracak bu çöplükten...”
SONRADAN KADIKÖYLÜLER!
Bi’oda ekibinden Onur Tuncay, mekânı neden Kadıköy’de açtıklarını şöyle anlatıyor; “Beyoğlu’nun gittikçe değişmesi, birçok kişi ve mekânın Kadıköy’e kayması söz konusu. Biz aslında buralı değiliz, sonradan Kadıköylüyüz! Ama Kadıköy sık sık gelip gittiğimiz, kendimizi iyi ve rahat hissettiğimiz bir yer. Ayrıca buranın hali hazırda bir kültür sanat kitlesi var. Çok da merkezi bir konumda. O nedenle Kadıköy’ü tercih ettik. Etkinliklerimize başka semtlerden gelenler olsa da Kadıköylülerin ilgisi çok.”