Biberyan'ın eserine Altın Portakal ödülü

Kadıköylü ünlü merhum yazar Zaven Biberyan’ın “Yalnızlar” eserinin senaryosu Antalya Altın Portakal’da ödül kazandı

03 Ekim 2022 - 12:47

Daha önce sayfalarımıza pek çok kere konuk ettiğimiz, Ermenice edebiyatın 20. yüzyıldan bugünlere taşınan en önemli isimlerinden, son yıllarda eserlerinin Türkçe çevirileriyle de büyük ilgi gören yazar Zaven Biberyan’ı bu kez bir ödül vesileyle anıyoruz. Yazarın Yalnızlar adlı eserinin senaryosu, yazarın doğumunun 100. yılında ödüle layık görüldü. 

Eserin Elif Refih ve Murat Mahmutyazıcıoğlu tarafından kaleme alınan senaryosu, 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin edebiyat uyarlaması senaryo yarışmasında ‘Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Bu sene ilk defa edebiyat uyarlaması senaryo yarışması düzenlendi ve 77 eser katıldı.

“BİBERYAN, CESUR BİR KALEM”

1 Ekim Cumartesi akşamı yapılan ödül törenine katılan Elif Refih, senaryoyu birlikte yazdıkları Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun törene katılamayışından duyduğu üzüntüyü paylaşarak başladığı kısa konuşmasında şunları söyledi:

“Biberyan’ın romanlarını bizimle buluşturan Aras Yayıncılık’ın bütün emekçilerine teşekkür ederim. Aynı zamanda eserin senaryolaştırma sürecinde de desteklerini esirgemediler. Jüriye de çok teşekkür ederim. Zaven Biberyan, çok cesur ve korkusuz bir kalem, güçlü bir edebiyatçı. Ondan aldığımız feyzle biz de bu romanı beyazperdeye taşımak istiyoruz. Umarım en geç bir kaç sene içinde filmi burada birlikte izleme fırsatımız olur.”

YAŞADIĞI APARTMAN YIKILIYOR

Gazete Kadıköy olarak geçtiğimiz günlerde yazarın yıllarca yaşadığı Moda’daki Çavuşoğlu Apartmanı’nın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olmasını haber yapmıştık. Olayı sosyal medyadan öğrenen Biberyan’ın kızı Tilda Biberyan Mangasar, anılarla dolu evin yıkılacak olmasına çok üzüldüğünü belirtti. Mangasar “20 sene ailemle yaşadığım ev sanırım yıkılıyor. Babam yazar Zaven Biberyan'ın uzun süre yaşadığı bu ev ona ilham kaynağı olmuştu, resimlerini bu binanın ikinci katındaki balkonunda denize karşı çizmiş, romanlarını, tercümelerini bu evde yazmıştı. Çok hatıralarla dolu olan ve benim çocukluğumun en güzel günlerini yaşadığım bu evin yıkılacak olması beni çok üzdü. Rıza Paşa sokağından her geçişimde yaşadığım evin önünde durur eski günlerimi yad eder, annemi, babamı, yaşadıklarımı hatırlardım. Sanırım kısa bir zaman sonra artık yapamayacağım. Hatıralarımda canlanacak…” açıklamasını yapmıştı.

AİLEDEN PLAKET TALEBİ

Agos Gazetesi dekonuya ilişkin haberinde Biberyan ailesinin yeni yapılacak olan apartmana Zaven Biberyan’ın o binada yaşadığını hatırlatan bir plaket konulmasını arzu ettiklerini yazdı.


ARŞİV