81 yaşında hayatını kaybeden Türkiye’nin Einstein’ı Oktay Sinanoğlu için Caddebostan Kültür Merkezi’nde anma töreni düzenlendi
Erhan DEMİRTAŞ
ABD’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Prof. Dr Oktay Sinanoğlu’nun cenazesi 26 Nisan Pazar günü Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Sinanoğlu için son tören CKM’de yapıldı. Sinanoğlu’nun hayatının anlatıldığı videonun gösterimi ile başlayan anma törenini Gülgün Feyman sundu.
Törene Sinanoğlu’nun eşi Dilek Sinanoğlu, oğlu Levni Karacabey Sinanoğlu ve yeğeni Pınar Afşar katıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun da yer aldığı törende, yakın arkadaşları ve sevenleri de Sinanoğlu’nu son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Sinanoğlu’nun yeğeni Pınar Afşar, “Dayım geleneklerimize ve göreneklerimize çok bağlıydı. ‘Evrensel kültüre ulaşabilmenin yolu kendi kültürümüze sahip çıkmaktan geçer’ derdi” diye konuştu.
Aykurt Nuhoğlu, Sinanoğlu’nun çok değerli bilim adamı olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Bir Türkçe savaşçısını, ülkemizin çok önemli bir bilim adamını kaybettik. Türk dilinin korunmasını ve geliştirmesini sağlayan çok önemli bir isimdi. Ailesine, ülkemize ve öğrencilerimize başsağlığı diliyorum.”
Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, Oktay Sinanoğlu ile ilgili duygularını şu sözlerle anlattı: “Bu ölüm bize çok tesir etti. Bir âlim, aynı zamanda bir gönül adamıydı. Türk kültürünün ve Türkçenin ses bayraktarıydı. Bayrağın yere düşmemesi için çok çaba harcadı.”
Gazeteci yazar Hulki Cevizoğlu ise Sinanoğlu’nun yabancı dilde eğitimi kültürel soykırım olarak tanımladığını ifade ederek, “Sinanoğlu, her zaman Türkçe’nin bilim dili olduğunu savundu” dedi.