Bilimkurgu Kütüphanesi 3 yaşında!

Türkiye’nin ilk bilimkurgu kütüphanesi olan Kadıköy’deki “Özgen Berkol Doğan Bilim Kurgu Kütüphanesi” üç yılı geride bıraktı

26 Kasım 2015 - 13:23
Aysel KILIÇ
Çocuk yaşta bilime merak saran Özgen Berkol, üniversite yıllarına geldiğinde artık bir bilim insanıydı. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde hem doktora öğrencisi hem de araştırma görevlisiydi. Yaptığı çalışmalarıyla isminden söz ettiren Doğan’ın ilgi alanında sanat ve spor da vardı; dans ediyor, edebiyatla ilgileniyordu. Dağlara tırmanıyor, kaya tırmanışı dersleri veriyordu. Ayrıca, bilim kurgu romanlarını Türkçe’ye çeviriyordu.
Çok yönlü, hayat dolu bir insan olan Özgen Berkol,  çok genç yaşta aramızdan ayrıldı. 30 Kasım 2007’de İstanbul’dan Isparta’ya giden uçak düştü. Kazada hayatını kaybeden 57 kişinin arasında 27 yaşındaki Özgen Berkol Doğan da vardı. Özgen Berkol’un ölümünün ardından, Doğan ailesi, onun anısını yaşatmak amacıyla, 30 Kasım 2012’de bir kütüphane kurdu.  “Özgen Berkol Doğan Bilim Kurgu Kütüphanesi”, Türkiye’nin ilk bilimkurgu kütüphanesi olarak tarihe geçti.
Kütüphane Moda’da, sarı boyalı eski bir kâgir binanın birinci katında. Bu küçücük mekânda kütüphaneden çok daha fazlası var. Kütüphanenin kapısından içeri girdiğinizde fotoğrafıyla Özgen Berkol karşılıyor sizi. Duvarlar, boydan boya genç fizikçinin anılarıyla süslenmiş… Berkol’un bilimkurgu çizimleri duvarlarda yerini alırken, dünyaca ünlü bilimkurgu kitapları da raflara dizilmiş. Kütüphanede oldukça önemli koleksiyonlar da mevcut. Fikret Adil koleksiyonu bunlardan biri.

“BİLİMKURGU MERAKLISIYDI”
Kadıköy Belediyesi'nin de destek verdiği Özgen Berkol Doğan Bilim Kurgu Kütüphanesi,  1 Aralık’ta 3 yaşına giriyor. Yıldönümü vesilesiyle, hem kütüphaneyi ziyaret ettik, hem de Özgen Berkol’un kardeşi Bülay Doğan’la kütüphane üzerine konuştuk.
Bülay Doğan, doktora öğrencisi. Okuldan geriye kalan zamanını kütüphanede geçiriyor. Kütüphaneyi kurma amaçlarını anlatan Doğan, “Abim bilim kurgu meraklısıydı. Biz de onun anısını, ilgi duyduğu alanlarıyla yaşatmak istedik” dedi.
Kütüphanenin, Türkiye’nin tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıdığını hatırlatan Doğan, “Amacımız, Türkiye’de yayınlanmış tüm bilimkurgu eserleri kütüphanemize yerleştirmek ve bu eserleri, onlara ulaşmak isteyenlere açmak. Ayrıca fantastik edebiyat alanındaki önemli eserler de kütüphanemizin arşivinde bulunmakta. Özellikle sinema ve sosyal bilimler alanındaki araştırmacılara yönelik zengin bir arşivimiz de var” dedi.

KÜTÜPHANE BAĞIŞLADILAR
Edebiyatçılar da kitaplarını Özgen Berkol Doğan Kütüphanesi’ne bağışlamış. Bülay Doğan bağışta bulunanların önemli isimler olduğunu söylüyor: “Geçmişten günümüze Türkiye Edebiyatı’nda yer almış önemli şahıslar, kütüphanelerinin bir kısmını bize bağışladı. Bu bağışlar sayesinde kütüphanemizde imzalı ve çok değerli kitaplar bulunuyor. Eşi Gülen Adil’in bağışlarıyla zenginleşen kütüphanemizin bu bölümünde, Fikret Adil’in kitapları geniş yer tutuyor. Ayrıca birçok yayınevi ve yazar da kütüphanemize çok sayıda kitap bağışladı. Metis, Pan, İthaki yayınevleri bunlardan bazıları.”

DAĞCILAR BERKOL’Ü ANACAK
Özgen Berkol Doğan, 30 Kasım Pazartesi günü kütüphanede yapılacak bir etkinlikle bir kez daha anılacak. Etkinlikte, geçtiğimiz günlerde Isparta dağlarında bir yürüyüş yapan ve orada Berkol’u anan Klost Dağcılık Klubü üyesi dağcılar çektikleri video ve fotoğrafları konuklarla paylaşacaklar.
Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, Moda Caddesi, No:6/ 1’de.  Kütüphane, Pazartesi hariç, haftanın her günü 11:30 - 18:30 arası açık. Perşembe akşamları 19.30’da da söyleşiler var.  Bilgi için: (0216) 349 31 31

DANS FESTİVALİ VE BİLİM ÖDÜLÜ
Özgen Berkol adı, sadece kütüphaneyle değil, başka etkinliklerle de anılıyor. Özgen Berkol Doğan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği çatısı altında, birbirinden farklı etkinlikler yapılıyor. Dans festivali, atölyeler ve söyleşiler gerçekleştiriliyor, bilim ödülleri veriliyor.
Berkol’un adına bir dans festivali yapma fikri, Berkol’un Robert Kolej’deki fizik hocası ve yakın dostu Alison Oğuz tarafından ortaya atılmış, 2009 baharında hayata geçmiş ve her sene tekrarlanmış. Bülay Doğan, “Robert Kolej Mezunlar Ofisi ve Öğrenci İşleri Dekanlığı’nın destekleriyle her sene dans camiasının önemli isimleri gençlerle buluşuyor, düzenlenen çeşitli workshoplar aracılığıyla hem liselilerin danslarını geliştirmeleri, hem de onların dansın sıcak dünyasına hazırlanmaları sağlanıyor. Verilen bilim ödülleriyse abimin yarım bıraktığı bilim konularında çalışmalar yapan genç bilim insanlarına teşvik niteliğinde” dedi.


ARŞİV