‘Bir Elif Naci Bey vardı…'

Ressam, gazeteci, müzeci ve yazar Elif Naci, ölümünün 25. yılında bir sergiyle anılıyor.

13 Aralık 2012 - 11:16
 
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Tunahan YURDAKUL
 
Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği “Bir Elif Naci Bey Vardı…” sergisi, neredeyse bir asra tanıklık etmiş, 99 yıllık yaşamına ressamlıktan yazarlığa, müzecilikten gazeteciliğe kadar birçok sanat ve meslek sığdırmış bir ustaya saygı duruşu niteliğinde. Elif Naci’nin ölümünün 25. yılında, torunu Elif Tül Tulunay’ın arşivinden derlenen sergi, 7 Aralık Cuma akşamı Kadıköy Belediyesi Fuaye Salonu’nda açıldı. Açılışa Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ile çok sayıda gazeteci ve sanatsever katıldı. Ustanın torunu Elif Tül Tulunay, Kaymakam Kurubal’la birlikte sergiyi gezerek bilgi verdi. Tulunay daha sonra, Brifing Salonu’na geçen konuklara, Elif Naci’nin yaşamını anlatan fotoğraflarla hazırlanmış bir slayt gösterisi eşliğinde sunum yaptı. 14 Aralık’a kadar Kadıköy Belediyesi Başkanlık Binası Fuayesi’nde görülebilecek sergide Elif Naci’nin 34 yağlıboya tablosu, 6 özgün baskısı, kendisiyle ilgili gazete haberlerinden küpürler, sanat ve tarih yazılarından örnekler, karikatürler ve basın ve müzecilik hayatından fotoğraflar yer alıyor.
1937 yılında çalışmaya başladığı Cumhuriyet Gazetesi’nde 40 yıl boyunca arşiv müdürlüğü yapan Elif Naci, gazetede sanat ve tarih yazıları da yazmıştı.
 
‘GÖZÜMÜN ELİFİ…’
1898’de İbrahim Naci adıyla dünyaya gelen Elif Naci, babasının onu hep “gözümün Elif'i” diyerek sevmesi nedeniyle Elif Naci ismiyle tanınıyor.
1914’te Sanayi-i Nefise’de başladığı sanat eğitimini İbrahim Çallı Atölyesi’nde sürdüren Elif Naci, 1. Dünya Savaşı nedeniyle ara verdiği öğrenimini 1928 yılında tamamladı. Savaştan sonraki yıllarda azınlık mekteplerinde Türkçe ve sosyal bilgiler öğretmenliği yaptı. Türkiye’de resim sanatının benimsenmesi için yoğun çaba harcayan Elif Naci, Yeni Resim Cemiyeti’nin kuruluşunda yer aldı. 1928-1930 yıllarında Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği’nin karma resim sergilerine katıldı. 1933’te kurular ve Elif Naci’nin önderlik ettiği “D Grubu” ilk sergisini Abidin Dino, Zeki Faik İzer, Cemal Tollu, Nurullah Berk ile heykeltıraş Zühtü Müridoğlu’nun katılımıyla yine aynı yıl açtı. 1937’de Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdür muavinliğine atandı, 1943’te Müdür oldu. 1957’de ise Topkapı Sarayı Müzesi Müdür muavinliğine atandı. Bu görevlerinin yanı sıra Milliyet, İkdam, İfham, İleri, Tan, Türk Sesi, Son Telgraf ve Cumhuriyet gazetelerinde arşivler kurarak çalıştı. Çeşitli gazete ve dergilerde sanat ve tarih yazıları yazdı.
Elif Naci için 1976 yılında “Resimde ve Basında Elif’in 60 Yılı” jübilesi düzenlendi, hakkında yazılanlar aynı adlı bir kitapta toplandı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mezunları Onur Plaketi, Kültür Bakanlığı Devlet Onur Plaketi, Burhan Felek ödülü başta olmak üzere pek çok ödül alan sanatçının “On Yılda Resim” (1933), “Şarkta Resim” (1943), “Elif Naci” (1954), “Anılardan Damlalar” (1981) adlı kitapları bulunuyor.
 

ARŞİV