Bir haftada 60 filmlik maraton

Sinemaseverleri sosyal mesafe kurallarına uyarak sinemalarda ağırlamaya hazırlanan 9. Boğaziçi Film Festivali kapsamında, kentin her iki yakasındaki birer sinemada, yedi günde toplam 60 yapım gösterilecek

19 Ekim 2021 - 13:47

Yoğun karantina önlemlerinin hafiflemesiyle birlikte, festivaller de şehre dönüyor. Onlardan biri de Boğaziçi Film Festivali olacak. Bu sene 9.’su yapılacak olan festival 23 – 30 Ekim tarihleri arasındaki yedi gün süreyle sektörün bilinen isimlerinin yanı sıra dünya çapında sinema profesyonellerini de İstanbul’da ağırlayacak. 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı ve Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı'nın destekleri ile Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen festivalin film gösterimleri fiziki olarak Atlas 1948 ve Kadıköy sinemalarında gerçekleşecek. 

AÇILIŞ PANDEMİ, KAPANIŞ KEDİ 

Festivali açılışını, Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanovic’in 27. Saraybosna Film Festivali’nde dünya prömiyerini gerçekleştirdiği “Dostça Değil Mahalle Meselesi” (Not So Friendly Neighbourhood Affair) filmiyle yapacak. İlk uzun metraj filmi No Man’s Land ile ‘En İyi Uluslararası Film’ dalında hem Oscar’ı hem de Altın Küre’yi kazanan Tanovic’in Saraybosna’da geçen bu son filmi, izleyiciyi zorlu bir pandemi yılının ardından toparlanmaya çalışan tarihi şehre davet ediyor. Film, Zagrebli bir kadının şehirdeki en iyi kebabı yemek için gelmesini ve yapılan zararsız ve küçük bir jestin birçok kişinin iş ve özel hayatının altüst olmasına neden olmasını anlatıyor. Konusuyla dikkatleri üzerine çeken film, Türkiye prömiyerini festivalin açılış töreninin ardından yönetmen Danis Tanovic’in katılımıyla yapacak.

Festivalin kapanışı ise Benedict Cumberbatch ve Claire Foy’un yer aldığı, yönetmenliğini Will Sharpe’nin yaptığı “Louis Wain'in Elektriksel Yaşamı” (The Electrical Life Of Louis Wain” filmi ile yapılacak. Eğlenceli, hatta bazen psikedelik tarzdaki resimleriyle toplumdaki kedi algısına tümüyle farklı bir bakış açısı getiren egzantrik İngiliz sanatçı Louis Wain’in sıradışı hayat hikayesini anlatan film, seyirciyi 1800’lerin sonundan 1930’lara doğru bir zaman yolculuğuna çıkartıyor. Dünya prömiyerini 48. Telluride Film Festivali’nde yaptıktan sonra Toronto Film Festivali’nde de gösterilen film, Wain’in dünyanın “elektrik yüklü” gizemlerini çözmekle meşgul olurken bir yandan da kendi hayatını ve eşi Emily Richardson’la yaşadığı büyük aşkı anlatıyor.

ÖDÜL İÇİN 10 FİLM YARIŞACAK!

9. Boğaziçi Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda “En İyi Film Ödülü” için yarışacak filmler de açıklandı. Yönetmen ve senarist Reis Çelik’in başkanlık edeceği jürinin karşısına çıkacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda şu filmler yarışacak:

  • Emre Kayiş’in bir hayvanat bahçesi müdürünün, kurumun özelleştirmesini önlemek amacıyla verdiği mücadeleyi anlatan  “Anadolu Leoparı”

  • Semih Kaplanoğlu’nun geçimini babasının meyve bahçesinden sağlayan bir adamın, arazisinin ortasına dikilmek istenen elektrik direğinden kurtulmaya çalışmasıyla gelişen olayları konu alan “Bağlılık Hasan”

  •  Sinan Sertel’in kendini kahraman hisseden bir gencin üstün özelliklerini keşfetmeye çalışıp ölen babasını geri getirme çabasını anlatan “İçimdeki Kahraman”

  •  Selman Nacar’ın geçirdiği iş kazasının ardından vicdani bir hesaplaşmaya giden bir adamın hikâyesini konu alan “İki Şafak Arasında”

  • Cemil Ağacıkoğlu’nun eski polis memuru olan Hasan’ın meslekten atılması için kendisine tuzak kurduğunu düşündüğü eski arkadaşı Yahya ile olan hesabını konu edinen “Kafes”

  • Erkan Tahhuşoğlu’nun birlikte yaşamak zorunda kalan birbirlerinden farklı karakterlere sahip iki kardeşin hikayesini anlatan “Koridor”

  • Muhammet Çakıral’ın dar gelirli bir profesyonel futbolcu olan Semih’in yaşadığı sosyo-ekonomik travmaları konu alan “Lacivert Gece”, Ferit Karahan’ın şehirden uzakta, yatılı bir okulda okuyan Yusuf'un bir anda rahatsızlanan arkadaşı Memo'yu hastaneye götürme talebinin okul yönetimi tarafından zamanında kabul görmemesi ve kar yağışıyla yolların kapanmasıyla birlikte gelişen olayları konu edinen “Okul Tıraşı”

  • Ahmet Toklu’nun, semtinde basketbol oynayabilecekleri bir alan olmayan Ahmet’in bu engeli ortadan kaldırmak için bir yol bulmaya çalışmasını hikayeleştiren “Pota” 

  • Aydın Orak’ın Diyarbakır’ın yakıcı yaz sıcağı altında yoksul bir kenar mahallede yaşayan iki kardeşin mahallelerinin hemen yanındaki lüks sitenin duvarını aşıp havuzuna girme mücadelesini anlatan “Sabırsızlık Zamanı” 

Bu filmlerden “Pota” ve “Sabırsızlık Zamanı” Türkiye prömiyerlerini festivalde yapacak. Diğer filmlerin ise İstanbul’da ilk gösterimlerini gerçekleştirecek.

Festival biletleri 13.00 ve 16.00 seansları için 10 TL, 18.30 ve 21.00 seansları için 15 TL, kısa film gösterimleri ise 5 TL’den satışta. Biletler www.mobilet.com ve Atlas 1948 ve Kadıköy sinemaları gişelerinden de alınabilir.

www.bogazicifilmfestivali.com



 


ARŞİV