Bir semt tiyatrosu; Göztepe Oda Tiyatrosu

Tiyatroların çoğunlukla Kadıköy merkezde konuşlanmasına rağmen; tiyatroya gönül veren üç kişi güçlerini birleştirip, hayallerini ortaklaştırarak Merdivenköy’de ‘Göztepe Oda Tiyatrosu’nu açtı

13 Kasım 2018 - 13:03

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, mekân kısıtlığı nedeniyle en dar ve küçük yerlerde/odalarda tiyatro yapılmasıyla doğan ‘oda tiyatrosu’ akımı, günümüzde alternatif tarzıyla sürüyor. Onlardan biri de geçtiğimiz günlerde hizmete giren Göztepe Oda Tiyatrosu.

Kapılarını 3 Ekim’de seyirciye açan 40 kişilik bu küçük tiyatroyu ziyaret ettik, kurucularıyla konuştuk.  Kurucu ekip; tiyatrocu Barış Kıralioğlu ile ikisi de tiyatronun farklı alanlarında çalışan baba-kız Murat ve Melis Yılmaz’dan oluşuyor. Aslında bu mekân 25 yıllık sınıf öğretmeni olan, ardından asıl branşı resim öğretmenliğine dönerek Kadıköy Halk Eğitim’de ahşap yakma/şekillendirme eğitimi veren Murat Yılmaz’ın atölyesi idi. Kızı Melis Yılmaz da aslında Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık lisansı yapmış. Fakat mezun olduktan sonra geçirdiği ciddi hastalığın izlerini silmek için tiyatroyla ilgilenmeye başlamış. Babası da, Barış Kıralioğlu’nun pek çok oyununda dekor yapmış birisi olduğu için, kızını Barış’la tanıştırmış. Böylece bu tiyatronun sacayağı oluşmuş.

Melis Yılmaz, “Asıl amacım drama atölyesi kurmaktı, tiyatro açmak uzak hedefimdi ama şimdi oldu. Yer ararken babam ‘benim atölye olmaz mı?’ diyince, hemen kabul ettim. Burayı tiyatroya dönüştürmek için tadilattan geçirdik. Sonra da Barış’ı davet ettik, o da çok sevdi burayı. Diğer arkadaşların da katılımıyla tiyatromuz hayata geçmiş oldu.” diye anlatıyor.

Göztepe Oda Tiyatrosu’nun sanat yönetmenliğini yürüten Barış Kıralioğlu da zaten Kadıköylülerin gerek oyunlardan gerek dizilerden, gerekse de Kadıköy Belediyesi’nin Satın Alma Sahiplen kampanyasıyla barınaktan bir köpek (Jön) sahiplenmesiyle aşina olduğu bir isim. Kıralioğlu, “Günümüzde artık alternatif sahneler dediğimiz bir yapı var. Yenilikçi,  deneysel işler yapmak isteyen gençlerin biraraya gelerek kurduğu yapılar. Burası da gerek fiziki koşulları gerek enerjisiyle bence deneysel işler yapılacak güzel bir yer olacak. Mesele bu güzel mekanın içini doldurmakta. O nedenle Melis ve Murat hoca bana bu teklifle geldiğinde, çevremdeki tüm tiyatrocu arkadaşlarıma burayı anlatmaya başladım çünkü burada kuracağımız hayallere onlar da katılsınlar isterim. Küçük bir odanın içinde yaptığımız  tiyatro, büyük sahnelere, farklı şehirlere, hatta ülkelere yayılsın…”

SUYA SABUNA DOKUNAN OYUNLAR

Barış Kıralioğlu’na ‘Peki buranın çizgisi nasıl olacak, ne tür oyunlar sahneye koyacaksınız?’ diye soruyorum, şöyle yanıtlıyor; “Çoğu tiyatro yola iyi bir manifestoyla çıkıyor ama aradan bir süre geçince ondan uzaklaşıyorlar.  O nedenle biz bir manifestoyla yola çıkmadık. Şu aşamada proje bazlı ortaya çıkmamız gerektiğini düşündüm. Küçük kadrolu, komedi türünde, mobil olabileceğimiz bir oyunla başlayıp tiyatromuzun adını duyurmak ilk amacımız. Ki bunu da yaptık. İlk oyunumuz ‘Hayatımın Aşkı’ böyle bir oyun. Seyirciyle iç içe odluğumuz küçük bir salonda oynuyoruz, o nedenle duygularımıza, içimize hitap edecek gerçekçi oyunlar yapma niyetindeyiz. Yapacağımız işler tabi ki bir şekilde suya sabuna dokunan işler olacak. Sabun köpüğü gibi uçup giden şeyler istemiyoruz.”

Melis Yılmaz da “Evet, böyle alternatif bir mekânı olabildiğince aktif kullanabileceğimiz projeler içinde var olmaya çalışıyoruz. ‘Hayatımın Aşkı’ oyunumuz da böyle.  Yalnız iki adamın hayatlarına giren bir kadın sayesinde yaşama daha farklı bir gözle bakmaya başlamalarını konu ediniyor. Ciddi bir alt metni olan bir komedi.” diye ekliyor.

BÖLGENİN TİYATROSU…

Barış Kıralioğlu, tiyatronun Kadıköy merkezde değil de Göztepe’de oluşuna dair şu açıklamayı yapıyor; “İlk oyunumuzu hem burada hem başka sahnelerde oynayacağız. Çünkü artık seyirci semtindeki tiyatroyu tercih ediyor. Aslında biz burayı açarken bu durumu da göz önüne aldık. Muhsin Ertuğrul zamanında ‘bölge tiyatrosu’na önem veriliyordu. Hatta Şehir Tiyatroları’nda oyunlar şube şube sahneleniyordu. Fatih’in oyunları var hep orda oynuyor, sezonun sonuna doğru başka sahneye geçiyordu. Keza Kocamustafapaşa’daki Çevre Tiyatrosu da bir bölge tiyatrosu olarak açıldı. Burası da öyle. Anadolu yakasında Kadıköy merkezin dışında (Kozzy ve CKM gibi büyük salonlara ek olarak)  bir alternatif burası.  Göztepe’de, hele ki Göztepe Marmara Üniversitesi’nin arkası gibi öğrencilerin yoğun olduğu bu semtte bu tarz bir sahne yoktu. Biz de bir bölge tiyatrosu olarak açılalım ve işlerimizi  ağırlıklı olarak burada yapalım istedik.  Ama elbette İstanbul’un farklı sahnelerinde ve talep olan her yerde oynayacağız.”

KÜÇÜK ODADA OPERA!

Hayatımın Aşkı’nın temsil tarihleri;

  • 24 Kasım Cumartesi 15.30 ve 20.30
  • 8 Aralık Cumartesi 20.30
  • 15 Aralık Cumartesi 15.30 ve 20.30
  • 21 Aralık Cuma 20.30

Göztepe Oda Tiyatrosu’nda yakında da ‘Oda Operası’ başlayacak. Müziğini Mozart’ın bestelediği, Almanca librettosunu Friedrich Wilhelm Weiskern’in yazdığı tek perdelik komik opera ‘Bastien und Bastienne’in prömiyeri 25 Kasım Pazar günü saat 18.00’de yapılacak. 30 Kasım Cuma günü saat 20.00’de de tekrar sahnelenecek olan opera, sezon boyu sürecek.  Göztepe Oda Tiyatrosu’nda tiyatro oyunlarının haricinde belirli periyotlarla ‘oda konserleri’ yapılıyor, söyleşiler/gösterimler gibi etkinlikler planlanıyor.

(Merdivenköy Mahallesi, Burak Apt, Dr. Erkin Cd. No:38 / Göztepe SSK yakını)


ARŞİV