İstanbul’un tek opera binası Süreyya’da yeni dönem 3 Ekim’de başlıyor. Yeniliklerin dikkat çektiği programda yer alan “Bir Şölendir Opera” etkinliği, operaseverleri Süreyya’ya bağlayacak!
Semra ÇELEBİ
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, Bahariye Caddesi’ndeki güzel binasıyla ilçenin en önemli simgelerinden biri. Süreyya Paşa’nın Avrupa’daki örneklerini gördükten sonra Kadıköy’e kazandırdığı ve uzunca bir dönem sinema olarak faaliyet gösteren bu yapı, Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilip tekrar opera binasına dönüştürüldüğünden beri İstanbul için de büyük önem taşıyor. Çünkü nasıl kullanılacağı bir muamma olan ve yargıdaki durumu yılan hikâyesine dönen Atatürk Kültür Merkezi hala kapalı. Dolayısıyla İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin eserlerini sergileyebileceği tek yer Süreyya Operası.
ÜCRETSİZ FUAYE KONSERLERİNE DEVAM
Genel Sanat Yönetmenliğini Murat Katoğlu’nun yaptığı Süreyya Operası’nın bu yılki programı büyük bir özenle hazırlanmış. Eski alışkanlıklar bir tarafa bırakılmadan bunlara yenileri eklenmiş. Klasiklerden başlayalım:
Süreyya Opera Sahnesi’nin karakteristik özelliği olan ‘Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Oda Müziği Konserleri’ elbet bu yıl da programın önemli bir ağırlığını oluşturuyor.
Oda müziği ve fuaye konserleri, birkaç istisna dışında, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Pazartesi günleri gerçekleşecek. Opera ve bale temsilleri Pazartesi dışındaki günlerde olacak. Pazar gündüzleri İDOB’un çocuk müzikalleri bu yıl da sürecek. Fuaye konserlerinin Kadıköy Belediyesi’nin bir eğitim/kültür hizmeti olarak saat 18.00’de ve ücretsiz olduğunu da izleyicilere hatırlatalım!
BEYAZPERDEDE OPERA OKUMASI
Programdaki yeniliklere gelince… Geçen yıllarda gerçekleştirilen açıklamalı müzik programları ve konferansları yerine, beşinci yılda müzikseverlerin ilgiyle ve severek izleyecekleri farklı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Dünya opera literatürünün beş önemli eseri, değerli sanatçılar tarafından opera salonunda beyaz perdeden de yararlanarak, karakteristik sahnelerinden seçkilerle gösterilip anlatılacak. Bu yeni program serisi, yılın beş Pazartesi günü, akşamüstü 18.00’de izleyicilere açık olacak.
Bu etkinlikte, değerli operacı Yekta Kara’nın hazırladığı ve TRT2’de yıllarca izleyiciyle buluşan “Opera Bir Ateştir” adlı programdan esinlenilmiş. Etkinliğin adı da, bir patlamada kaybettiğimiz değerli sinemacı Onat Kutlar’ın “Sinema Bir Şenliktir” söyleminden hareketle “Bir Şölendir Opera” konmuş.
CAN GÜRZAP’TAN GÜRER AYKAL’A
Anlatılar, 19 Aralık’ta tiyatrocu Ali Poyrazoğlu’nun, Bizet’nin ünlü Carmen operasından yaptığı seçkiler ve tiyatrocunun sunumuyla başlıyor. 13 Şubat’ta, Türkiye’de belki de geniş bir solist kadrosuna ihtiyaç duyulduğu için bir türlü oynanamayan Rossini’nin La Cenerentola (Külkedisi) operası Can Gürzap anlatımıyla sunulacak. Rejisör Yekta Kara da, Mozart’ın ünlü Don Giovanni operasını özel olarak hazırlayıp 19 Mart günü seyirciye anlatacak. Seçilen bir diğer eser de Alman operasının öncüsü kabul edilen Carl Maria von Weber’in meşhur Freischütz (Sihirli ya da Büyülü Av) isimli romantik operası… Gürer Aykal yıllardır orkestra şefi olarak sahnelenmesini beklediği Freischütz’ü Süreyya Operası’nda anlatacak. Seriyi yine Ali Poyrazoğlu tamamlayacak ve 7 Mayıs’ta Prokofiev’in Üç Portakalın Aşkı’nı anlatarak noktalayacak.
YENİ DÖNEM ODA MÜZİĞİ KONSERİYLE BAŞLIYOR
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda beşinci sezon, 3 Ekim Pazartesi günü yapılacak Oda Müziği Konseri ile başlıyor. Viyana’da yaşayan ve Avrupa konser salonlarında aranan kemancı Atilla Aldemir, yine Viyana’dan gelecek olan Japon asıllı piyanist Etsuko Miyakoda ile 2011 Ekim’inin ve sezonun ilk Pazartesi’nde, Paganini’nin Kaprisleri’ni seslendirecek.
Bu dönem gerçekleşecek en önemli etkinliklerden biri de 23 Nisan’da yapılacak İdil Biret-Suna Kan konseri. Aynı şekilde heyecanlandırıcı bir diğer etkinlikse Suna Kan’ın piyanist Cana Gürmen ve genç viyolonselci Dorukhan Doruk ile oluşturduğu trio konseri olacak.
Borusan Quartet ile olan işbirliği de bu yıl üç konserle sürüyor. Ayrıca İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Haziran ayında düzenlediği Müzik Festivali’nin konser alanlarından biri de yine Süreyya olacak.
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası faaliyetleri arasında beşinci yılda gerçekleştirilecek bir de ‘sergi’ var. Elbette bu sergi de müzikle ilgili; ‘Opera Afişleri Sergisi’. Sergide Türkiye’nin milli opera topluluğu Devlet Opera ve Balesi’nce sahnelenmiş operaların afişlerinden seçmeler yer alacak.
OPERALAR 22 EKİM’DE BAŞLIYOR
İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) ilk opera temsilini biraz gecikerek, 22 Ekim’de verecek. Ama mevsim açılışı yeni bir eserle olacak: Donizetti’nin ünlü ‘Aşk İksiri’. Dünya opera sahnelerinin iki yüz yıla yakın zamandır vazgeçemediği bu şenlikli operayı, Yekta Kara sahneye koydu. İDOB’un bu yılki ikinci yeni operası da heyecan verici... Bir Türk kompozitörün; Ferit Tüzün’ün, değerli tiyatro yazarı Güngör Dilmen’e ait sahne eserinden alarak bestelediği ‘Midas’ın Kulakları’... Yıllar önce de oynanan ve akıllarda kalan bu güzel eseri, Devlet Tiyatroları’nın başrejisörlüğünü de yapmış olan değerli sahne adamı Yücel Erten yönetiyor. Yılın bir diğer yeni prodüksiyonu Richard Strauss’un ‘Ariadne Naxos’ta’ adlı dramatik operası. Mevsim sonunda ise çağdaş bir İtalyan müzikli oyunu, ‘Hasır Şapka’ 2011-2012’nin repertuvarını süsleyecek. Geçen yıllarda başlayan La Traviata, Kötülüğün Döngüsü, Şen Dul, Hoffmann’ın Masalları, Sevil Berberi ve Mançalı Şövalye da bu yıl devam ediyor.
HÜRREM SULTAN SÜREYYA’YA GELİYOR!
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bale temsillerinde de yeni prodüksiyonlar yer alıyor. Muhteşem Yüzyıl dizisiyle yeniden gündeme gelen Hürrem Sultan, Süreyya’ya bale temsiliyle konuk olacak. Eserin müzikleri Nevit Kodallı’ya; koreografisi ise Oytun Turfanda’ya ait. ‘Genç Werter’in Acıları’ F. Chopin’in bestelerinden yararlanılarak sahnelenecek bir başka yeni prodüksiyon. Senfonik Minyatür, Don Kişot, Dört Duvar geçen yıldan devam eden bale gösterileri. Türk balesinin kurucu hocası ünlü koreograf Dam Ninette de Valois anısına hazırlanan bir yeni temsil de Süreyya Operası’nda izleyiciyle buluşacak.