Bir tiyatro belgeseli: Onların Peşindeyim

Yönetmen Tolga Oskar’ın birçok tiyatro sanatçısının katkısıyla hazırladığı Onların Peşindeyim adlı belgesel filmi, 9 aylık bir çalışmanın ardından tamamlandı. Tiyatronun seyirci ve oyuncu üzerindeki değiştirici ve dönüştürücü etkisini irdeleyen belgeselde çok sayıda tanınan oyuncu yer aldı

22 Eylül 2023 - 14:27

Yönetmen Tolga Oskar, 9 aylık bir çalışmanın ardından Onların Peşindeyim adı belgesel film projesini tamamladı. Belgeselde Dilek Türker, Levent Üzümcü, Orhan Aydın, Nazan Kesal, Reha Özcan, Dost Elver, Buket Dereoğlu, Hakan Altıner, Tayfun Yılmaz, Ayşegül Yalçıner, Ceren Yavuz ve Duygu Başkaya gibi sanatçıların röportajları yer alıyor.

Oskar, “Bu projeyle, bir tiyatro oyununu ortaya çıkarmak için verilen özveri ve çabanın gerçekten karşılık bulup bulmadığını, amacına ulaşıp ulaşamadığını öğrenmek istedik” dedi.

Sinemayla ilişkisinin çok küçük yaşlarda başladığını, kariyerine de kısa filmler çekerek adım attığını dile getiren Oskar, “Daha sonra belgesel sinemaya yöneldim. Geçtiğimiz yıl ‘Aşılmayan Duvarlar’ isimli bir biyografik belgesel film çektim ve bu belgesel, birçok festivalde finalist olmasının yanında bir festivalden de Jüri Özel Ödülü’yle döndü. Bu yıl Onların Peşindeyim’i çektik” ifadelerini kullandı.

“AMACIM DÖNÜŞÜMÜ İRDELEMEKTİ”

İyi bir tiyatro izleyicisi olduğunu söyleyen Oskar, “Sinema gibi tiyatro da zaman içerisinde hayatımın bir parçası oldu. Sonra kendime ‘neden tiyatro üzerine bir belgesel yapmıyorum?’ sorusunu sordum. Genel olarak biyografik işler yapıldığını gördüm ve ben kişilerden çok, meselenin kendisini irdelemek gerektiğini düşündüm. Sonuç olarak; tiyatronun seyirci, toplum ve oyuncular üzerindeki değiştirici, dönüştürücü etkisiyle ilgili bir belgesel film yapmaya karar verdim ve ismini Brecht’in yazdığı bir metinden esinlenerek koyduğumuz ‘Onların Peşindeyim’ isimli belgesel film ortaya çıktı. Çekimlere bu yılın başında başladık ve bütün aşamalarıyla filmin tamamlanması yaklaşık 9 ayı buldu. Bu projeyle amaçladığımız, bir tiyatro oyununu ortaya çıkarmak için verilen özveri ve çabanın gerçekten karşılık bulup bulmadığını, amacına ulaşıp ulaşamadığını öğrenmek, seyircilerin ve oyuncuların yaşadığı dönüşüm ve değişimleri irdelemekti. Yani bir tiyatro oyunu izleyen seyirci, oyundan çıktıktan sonra hayatında nasıl bir değişim gerçekleşiyor? Ya da oyunda bir karaktere hayat veren oyuncunun o rolden çıktıktan sonra hayatında bir şeyler değişiyor mu? Tüm bu soruların yanıtlarını aradık” dedi.

“PROJEYİ SAHİPLENDİLER”

Belgesel için çok sayıda tiyatro sanatçısı ile röportaj yaptığını hatırlatan Oskar, şunları dile getirdi: “Belgeselimizde birçok tiyatro sanatçısıyla röportajlar yaptık, onların tecrübe ve fikirleriyle sorularımıza yanıtlar aradık. Sahneye koydukları oyunları kayda aldık ve belgeselimizde kullandık. Hiçbir karşılık beklemeden bizi kabul ettiler. Bunun için kendilerine buradan da şükranlarımı ve sevgilerimi sunuyorum. Filmin açılış ve kapanış performanslarını Selena Demirli gerçekleştirdi. Filmde röportajlar ve sahnelenen oyunlar dışında bir yandan da bir oyunun sahneye koyulmadan önceki hazırlık aşamalarını izliyoruz.”

PROJE FESTİVALLERE GİDECEK

Projesini festivallere yollamaya hazırlanan Oskar, “Belgeselimiz 68 dakika. Yani uzun metraj bir belgesel. Dolayısıyla, her festivalde uzun belgesel yarışması düzenlenmiyor. O nedenle bir araştırma sürecinin ardından festivallere yollamayı düşünüyorum” dedi.  

Belgesel fragmanı: https://www.youtube.com/watch?v=0dW8Ocdxw9w


ARŞİV