Biret ve Rudin'den iki günlük özel konser

Alexander Rudin ve İdil Biret 28 ve 29 Kasım günlerinde İstanbul ve Kadıköylülere çifte konser sunacaklar. Süreyya Operası’ndaki konserlerinde ikili ilk defa Beethoven ve Brahms’ın...

23 Kasım 2010 - 11:52

Alexander Rudin ve İdil Biret 28 ve 29 Kasım günlerinde İstanbul ve Kadıköylülere çifte konser sunacaklar. Süreyya Operası’ndaki konserlerinde ikili ilk defa Beethoven ve Brahms’ın eserlerini birlikte yorumlayacaklar.

 
Ünlü Rus viyolonsel sanatçısı Alexander Rudin ile ülkemizin harika çocuğu piyano virtüözü İdil Biret, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda iki gün üst üste konser verecekler. 28 Kasım Pazar ve 29 Kasım Pazartesi günleri saat 20.00’de başlayacak konserlerde ikili ilk kez birlikte L.V. Beethoven ve J. Brahms’ın eserlerini birlikte yorumlayacak.
İdil Biret ile Alexander Rudin birlikte birçok konser verdiler ancak bu konserlerde
Rudin, Biret’e orkestra şefi olarak eşlik etmişti. Bu konserlerin ilkinin sonunda halktan gelen büyük alkış üzerine, Biret’in teklifi ile, aynı zamanda büyük bir viyolonsel solisti olan Rudin ile Biret bis olarak Brahms’in ikinci piyano sonatının ikinci kısmını çalmışlar ve sonraki konserlerinde hep bu bis’i tekrarlamışlardı. Bu defa ise iki sanatçı iki Brahms Sonatını ve Beethoven’ın birinci Sonatını Süreyya Operasın’da 28 ve 29 Kasım günleri ilk defa olarak birlikte çalacaklar. İdil Biret daha önce Brahms Sonatlarını büyük viyolonsel üstadı Maurice Gendron ile çalmıştı.

ALEXANDER RUDIN’İN ÖZGEÇMİŞİ
İdil Biret gibi “harika çocuk” olan Alexander Rudin, 1960 yılında Moskova’da doğdu. Altı yaşında viyolonsel dersleri almaya başladı. 1983 yılında Gnessin Enstitüsü’nden bir viyolonsel sanatçısı ve piyanist olarak mezun oldu. 1989 yılında Moskova Konservatuarı’ndan mezun olduğunda Moskova Filarmoni Orkestrası’nın şefiydi. ‘Concertino Praga’ Gençlik Yarışması (1973 birincilik ödülü), Lipzig’deki J. S. Bach Yarışması (1976 birincilik ödülü), Ulusal Yarışma (Vilnius 1977 birincilik ödülü), Moskova’daki Çaykovski Yarışması (1982 ikincilik ödülü), Floransa’daki Cassado Yarışması ( 1979 ikincilik ödülü) gibi yarışmalarda başarılar elde etti. Kraliyet Filarmonisi, St. Petersburg ve Moskova Filarmonileri’nde, Wiener Senfonisi’nde, Bolshoi Tiyatrosu’nda, Moskova Virtüözü’nde solist olarak bulundu. Almanya, Finlandiya, İtalya, Norveç ve Rusya orkestralarında şef olarak görev aldı. 1987 yılından beri ‘Musica Viva’ Oda Orkestrası’nda sanat yönetmenliği yapıyor. 1988’den beri uluslararası yıllık müzik festivali olan aynı zamanda da yetenekli çocukları destekleyen bir dernek kuruluşu olan ‘Musical Assemlies’in sanat yönetmenliğini yürütüyor. Alexander Rudin,1989 yılından beri Moskova Konservatuarı’nda profesörlük yapıyor.

HARİKA ÇOCUK İDİL BİRET

Üç yaşında piyano çalmaya başlayan İdil Biret ilk derslerini Ankara'da Mithat Fenmen'den aldı. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün önerisi ile TBMM’nin 1948 yılında çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransa’ya gönderildi ve büyük Fransız müzisyeni Nadia Boulanger’nin gözetiminde Paris Konservatuvarında okuyarak onbeş yaşında birincilikle mezun oldu. Daha sonra, 20. asrın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Hiç bir piyano yarışmasına katılmayan Idil Biret onaltı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan 2 bine yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı. Van Cliburn (ABD), Messiaen (Paris), Kraliçe Elisabeth (Belçika), Busoni (Italya) Franz Liszt (Weimar, Almanya), Richter (Moskova), Montreal (Kanada) gibi ünlü piyano yarışmalarında jüri üyeliği yaptı; Fransa, Polonya, Íngiltere, Ítalya, ABD ve Türkiyede ödül ve nişanlar aldı. Biret bu güne kadar EMI, Decca, Atlantic/Finnadar, Naxos ve diğer firmalar için Amerika ve Avrupada 80 plak kaydetti.
www.sureyyaoperasi.org


ARŞİV