Bitkilerin iç dünyası...

Bitkiler aleminin büyüleyici detaylarına sanatın gözünden bakmaya davetlisiniz

08 Ocak 2025 - 11:26

Her bitki gün gelir solar. Ama bitkileri ölümsüzleştiren bir sihir var; onları resmetmek… Geçmişi milattan önceye dayanan, bitkilerin bilimsel yönlerinin sanatsal yöntemle aktarılması olan bitki ressamlığı, Türkiye’de de gelişmekte olan bir alan. Bilimsel bitki ressamlığına destek vererek, bu konuda eğitimler sunan kurumlardan biri de Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB). Ataşehir’de, otoyol ortasındaki ilk ve tek botanik bahçesi olma özelliği taşıyan NGBB’de tam da bu konuda bir sergi açıldı; “Bilimsel Bitki Ressamlığı Sergisi”.

5 Ocak Pazar günü itibariyle ziyaretçilerini ağırlayan ve 17 Ocak Cuma gününe dek ziyaret edilebilecek olan sergi, NGBB bünyesinde gerçekleştirilen bilimsel bitki ressamlığı kursu ve atölyelerine katılan kursiyerlerin eserlerinden oluşuyor. Bilim ve sanatın buluştuğu sergide, eğitmenler Elif Şirin, Hande Evrenos, Nurcihan Kahraman ve Sema Niğdeli’den 2024 yılı boyunca ders alan 29 kursiyerin toplam 112 bitki resmi bulunuyor.  Sergide, -sadece biri erkek olmak üzere- resmi bulunan ressamlar: Aslı Sarıoğlu, Ayla Genç Yıldız, Aysun Koçman, Ayşe Oran, Berat Mehani, Derya Ağartan, Ebru Alpay, Ebru Varol Taşkın, Fatma Zehra Kabacı, Gamze Özbayram Bil, Gizem Sarısoy, Gönül Kızılhan, Gülay Cengiz, Gülben Güç, Gülşen Görk, Hasret Nuhoğlu, Meltem Derinbay, Mine Güllüoğlu, Nevin Pekgenç, Nuray Zafer, Özlem Ertaylan, Sema Güler, Şükran Çiper, Yeşim Çam Koçal, Yıldız Orberk,Zuhal İnce, Aysun Akman, Ayşegül Molu ve Fatoş Gemici.

  

TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ

Aynı zamanda NGBB’nin 30.yıl etkinliklerinin ilki olma özelliği taşıyan sergi için 4 Ocak Cumartesi günü ressamların ve eğitmenlerin katıldığı bir ön açılış töreni gerçekleştirildi. NGBB Soğanlı Bitkiler Koleksiyon Sorumlusu, yetişkin etkinlikleri koordinatörlerinden  peyzaj mimarı Öykü Çelik Çerçioğlu, NGBB’de 2006'dan beri bilimsel bitki ressamlığı eğitimleri verildiğini söyledi. Çerçioğlu, “Türkiye'de bitki ressamlığı konusu daha da fazla ilerlemeli. Biz de bu sürece katkı sunuyoruz. Bu sene daha yoğun olarak Resimli Türkiye Florası Projesi’ne çalışıyoruz. Bu önemli esere ressam yetiştiriyoruz. Yani bizim kurslarımız sadece sulu boya bitki çizimi değil, bilimsel şekilde çalışıyoruz. Başlangıç ve ileri seviye derslerimiz  ve atölyelerimiz oluyor. Bu sergimiz de kursiyerlerimizin işlerinden oluşuyor. Bitkilerin dünyasını ve sanatı seven herkesi, hem sergimize hem kurslarımıza davet ediyoruz.” dedi.

Türkiye’nin ilk bitki ressamlarından, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Eczacılık Fakültesi Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülnur Ekşi Bona da “Birçok bitki ressamının bilimsel resimlerini burada bir arada görmek çok güzel. Yıllar önce bu yola girdiğimizde bir elin parmaklarını geçmiyorduk, şimdi çoğaldığımızı görmek çok güzel. Bitki ressamlarımız artık kendilerini ispatladılar, dünyada birçok platformda yer alıyorlar.” diye konuştu. Bona, Türkiye’nin bitkiler açısından dünyanın çok özel bir yerinde yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Üç büyük fitocoğrafik (bitki coğrafyası) bölgenin kesiştiği noktadayız. Bu açıdan ülkemiz önemli bir hotspot (biyolojik çeşitliliğin çok yüksek olduğu bölge). Bu bize aynı zamanda çok büyük sorumluluk da getiriyor. Kimi zaman toplumsal projelerle, kimi zaman ressamların bu konuya eğilmesiyle bitkilerin iç dünyasını tanıtıyoruz.” diye konuştu.

Sergi ziyaret saatleri 10.00-15.00. (Pazartesi günleri bahçe bakım sebebiyle kapalı olduğu için sergi de kapalı olacak) 

 


ARŞİV