Boğaziçi’nden bi’ dünya film

18-25 Ekim’de yapılacak 7. Boğaziçi Film Festivali kapsamında Kadıköy’de 1 haftada 35 film izleyiciye sunulacak

15 Ekim 2019 - 15:03

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen 7. Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 18-25 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek ve gösterimler Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında yapılacak.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları, Kurumsal İş Ortağı TRT ile Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı'nın destekleriyle yapılacak olan festival, 8 gün Türkiye ve dünya sinemasının en yeni örneklerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak festivalin bu yılki onur konukları Filipinli yönetmen Brillante Ma Mendoza ve Güney Koreli usta yönetmen Kim-Ki Duk.

(Festivalin bu yılki afişi İstanbul Boğazı’nın gün batımındaki renk tonlarını ve turkuaz rengini bir araya getiriyor. Festivalin 7. yılına özel olarak yedi yunus figürünün yer aldığı afiş, sanatçı Ege Öztayfun imzasını taşıyor)

AÇILIŞ ‘ÖZEL’ BİR FİLMDEN…

Festivalin bu yılki sloganının ‘İstanbul’un Festivali” olan festivalin çok özel bir filmi, açılış filmi olarak sinemaseverlerle buluşturacak. 72. Cannes Film Festivali’nin kapanış filmi olarak da gösterilen Eric Toledano ve Olivier Nakache ikilisinin yönettiği, başrolde ünlü oyuncu Vincent Cassel’in yer aldığı “The Specials” (Özeller) filmi 18 Ekim açılış töreninin hemen ardından gösterilecek. Gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmde, kendilerini otizmli gençlerin eğitimine adayan iki idealist kahramanın hikayesi anlatıyor. İki yönetmenin toplumsal sorunları ele aldıkları başrollerinde Vincent Cassel ve Reda Kateb gibi ünlü oyuncuların yer aldığı film, festivalin merakla beklenen filmlerinin başında geliyor.

9 FİLM ALTIN YUNUS ÖDÜLLERİ İÇİN YARIŞIYOR

Bu yılın önemli yerli yapımlarının bir araya geldiği, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bir film 100.000 TL değerindeki Altın Yunus ödülünü kazanacak. Mahmut Fazıl Coşkun’un başkanı olduğu ve oyuncu Cemre Ebuzziya, senarist, sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, yazar Mustafa Çiftçi ile oyuncu Nalan Kuruçim’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yılın en iyi yerli filmini seçecek. Festivalde bu yıl 9 film jüri karşısına çıkacak ve Burak Çevik’in “Aidiyet”, Semih Kaplanoğlu’nın “Bağlılık-Aslı”, Murat Pay’ın “Dilsiz”, Seyid Çolak’ın “Kapan” Nazif Tunç’un “Karınca”, Olgun Özdemir’in “Kızım Gibi Kokuyorsun”, Eylem Kaftan’ın “Kovan” Cenk Ertürk’ün “Nuh Tepesi”, ve Cihan Sağlam’ın “Uzun Zaman Önce” isimli filmleri yarışacak.

ULUSLARARASI FİLM YARIŞMASI’NDA 5 ÖDÜL

7. Boğaziçi Film Festivali Uluslararası Yarışma filmleri de belli oldu. Dünyanın dört bir yanından uluslararası festivallerde dünya prömiyerlerini yapan filmler, En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve Jüri Özel Ödülleri olmak üzere 5 ödül için yarışacaklar.

Bu yıl Filipinli yönetmen Brillante Mendoza’nın jüri başkanı olacağı yarışmada, 6.Boğaziçi Film Festivalinde “Screwdriver-Tornavida’’ isimli filmi ile Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasındaki En İyi Film ödülünün sahibi olan Bassam Ali Jarbawi, Durban Film Festivali Direktörü Chipo Zhou, birçok ulusal ve uluslararası projede başarı ile yer alan oyuncu Melisa Sözen ve ‘’Aga’’ adlı filmi ile tanınan Milko Lazarov da yer alıyor. Uluslararası Uzun Metraj Film Jürisi tarafından yapılacak değerlendirme sonucu En İyi Film'e 50 bin TL değerinde para ödülü verilecek. Cannes’dan Karlovy Vary’e, Busan’dan, Sarajevo’ya pek çok festivalden ödüllerle dönmüş 9 film, festivalin uluslararası yarışma bölümünde yarışacak. Bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’ndaki tüm filmler Türkiye prömiyerlerini Boğaziçi Film Festivali’nde yaparken İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin son filmi Talla ise Uluslararası Prömiyerini yapacak.

25 ÜLKEDEN 83 FİLM!

Türkiye ve dünya sinemasının en iyi ve ödüllü örneklerini sinemaseverlerle buluşturacak olan 7. Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 25 ülkeden toplam 83 filme ev sahipliği yapacak. Yılın beklenen filmlerinin Türkiye galalarına ev sahipliği yapacağı “Dünya Sineması” bölümünde Brian Welsh’in “Beats”, José Luis Cuerda’nın “Some Time Later”, Sam de Jong’un Berlin Film Festivalinden Kristal Ayı Ödülü alan filmi “Goldie”, Xierzati Yahefu’nun “The Composer”, Juris Kursietis’in Cannes Film Festivali’nde "Director's Fortnight" kategorisinde ses getiren filmi “Oleg”, Bart Freundlich’in Julianne Moore’lu Sundance Film Festivali’nde beğeni toplayan “After The Wedding” ile usta yönetmen Werner Herzog’un dünya prömiyerini 72. Cannes Film Festivalinde yaptığı filmi “Family Romance, LLC” filmleri gösterilecek.

BELGESEL HAYRANLARI İÇİN ÖZEL BİR SEÇKİ!

Yılın önemli belgesellerinden çeşitli konulara odaklanan özel bir seçkiyi bir araya getiren “Bi’ Dünya Belgesel” bölümünde bu yıl 6 film seyirciyle buluşacak. Tamara Kotevska ve Ljubo Stefanov’ın Sundance Film Festivali'nde jüri özel ödül kazanan ve Makedonya’nın Oscar adayı olarak seçilen “Honeyland”, Aboozar Amini’nin “Kabul City in the Wind”, Ksenia Okhapkina’nın dünya prömiyerini Karlovy Vary Film Festivali’nde yapan filmi“Immortal”, Patricia Marcoccia’nın siyasi eleştirilerle dünyanın dikkatini çeken, çok satan yazar Jordan Peterson'un hayatını anlattığı filmi “Shut Him Down: The Rise Of Jordan Peterson” Oscarlı ünlü yönetmen Ron Howard’ın İtalyan opera sanatçısı Luciano Pavarotti’nin hayatını anlattığı biyografi türündeki filmi “Pavarotti” ile sinema dünyasının dev isimlerinden “Andrey Tarkovsky’nin yaşamı ve eserlerine odaklanan Andrey Tarkovsky: A Cinema Prayer” bu bölümün tutkunlarının kaçırmaması gereken eserleri.

UZUN YÜRÜYÜŞ DEVAM EDİYOR!

Boğaziçi Film Festivali'nin 21. yüzyılın en önemli sorunu haline gelen mülteci hikayelerinin yanı sıra göç ve yersiz yurtsuzluk temalarına odaklanan ‘’Uzun Yürüş’’adlı bölümünde üç film gösterilecek. Ünlü sanatçı ve aktivist, Ai Weiwei’nin “The Rest”, Ben Lawrence’nin ilk kez Toronto Film Festivali’nde gösterilen Hugo Weaving’in başrolde karşımıza çıktığı filmi “Hearts and Bones” ile Filistin kökenli Ürdünlü yönetmen Dina Naser’in Ürdün'deki üç Suriyeli mültecinin dört yılını belgelediği filmi “Tiny Souls” bu bölümün filmlerinden.

KİM Kİ DUK, İSTANBUL’DA!

Güney Kore Sineması’nın kendine özgü filmleri ile tanınan öncü yönetmenlerinden sinemanın sessiz nefesi Kim Ki Duk 7. Boğaziçi Film Festivali’nde Onur Ödülü almak için Türkiye’ye geliyor. Uzun yıllar içinde kişisel sinema dilini yaratabilen bir isim olan Kim Ki-Duk. Berlin, Venedik, Cannes gibi üst düzey sinema festivallerinden bolca ödül aldı. Yönetmenin festival kapsamında özel bir retrospektifi de izleyicilerle buluşacak. “The Net” ve “Pieta” filmlerinin yanı sıra Berlin Film Festivali’nde de yer alan “Human, Space,Time Human” filmi de Türkiye’de ilk defa gösterilecek. Bosphorus Film Lab kapsamında özel bir Master Class verirken, kapanış töreninde ise onur ödülü alacak.

HERKES SİNEMAYA GİTSİN DİYE!

Kısa Film gösterimleri için tüm biletler 5 TL, uzun metraj filmler içinse tam biletler 12:00, 14:00 ve 16:30 seansları için 10 TL, 19:30 ve 21:30 seansları için ise 15 TL olarak satışa sunulacak. Öğrenciler için uzun metraj filmlerin biletleri tüm seanslarda 5 TL olacak.

www.bogazicifilmfestivali.com


ARŞİV