Bu ay TESAK'ta neler var?

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde edebiyat, psikanaliz, şiir ve felsefe söyleşileri nisan ayında da devam ediyor

06 Nisan 2023 - 12:07

Kadıköy’ün yaşayan kütüphanesi TESAK’ın disiplinlerarası bir yaklaşımla düzenlediği tarih, edebiyat, sanat ve sosyal bilimler alanlarındaki söyleşileri nisan ayında da devam ediyor.  Nisan ayının öne çıkan söyleşileri şöyle:

 

●      PSİKANALİZDE CİNSELLİK VE BEDEN

Atakan Yorulmaz, Adile Adil-Sarıtaş “Felsefe Sanat Psikanaliz” üyeleriyle her ayın bir çarşamba günü TESAK’ta psikanaliz üzerine konuşuyor. Bu söyleşinin ilk bölümünde varoluşsal mesele, teori ve klinikteki görünümleri, Queer Theory ile birlikte tartışmaya açılacak. İkinci konuşmada ise doğumdan yetişkinliğe uzanarak insanın bir-olma, farklılaşma ve ayrılmaya giden uzun yolculuğu psikanalitik kuram çerçevesinde ele alınarak çocuklukta ben ve öteki ayrımı ve öznelleşme sürecinin kliniğe yansımaları tartışılacak.

12 Nisan 18.00 / Konferans Salonu

 

●      ÖYKÜMÜZÜN YÜZYILI

Turgay Fişekçi yürütücülüğünde düzenlenen Cumhuriyet'in 100. Yılı Söyleşileri’nde bu haftaki konuk Faruk Duman olacak. Bu söyleşide öykü yazarlığının son yüzyıldaki gelişmeleri, büyük ustaları, gölgede kalanları, genç kuşakları ayrıntılarıyla konuşulacak.

13 Nisan 18.00 / Konferans Salonu

 

●      ÇAĞDAŞ FELSEFE SÖYLEŞİLERİ

Kurtul Gülenç’in yürütücüsü olduğu Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin nisan ayı konuğu Kadir Has Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Reyda Ergün olacak.

26 Nisan 18.30 / Konferans Salonu

 

 

●      LÂLE MÜLDÜR ŞİİRİ

Şair ve akademisyen Nilay Özer’in yürütücüsü olduğu “Ekofeminist Söyleşiler” dizisinde her ayın son perşembe günü bir kadın şair konuk oluyor. Bu ayın konuğu da şair Lale Müldür. 1970'ler sonrası Batı Avrupa ve Amerika'da ortaya çıkan yeni toplumsal hareketlerin Türkiye'de etkisini gösterdiği yıllarda Lâle Müldür, dünya edebiyatının bir okuru olarak, eğitimiyle, seyahatleri ve sanat çevresinden dostluklarıyla özel bir figüre dönüştü. Lâle Müldür’le şiirinin art alanını kuran bilgi dünyası ve biçimsel seçimler konuşulacak.

27 Nisan 18.30 / Konferans Salonu

 

●      SABAHATTİN KUDRET AKSAL ANILACAK

Edebiyat dünyasına kazandırdığı yapıtları ve yetiştirdiği öğrencilerle kültür dünyamızda seçkin bir yer tutan Sabahattin Kudret Aksal adına, ailesi tarafından oluşturulan “Sabahattin Kudret Aksal Yazın Ödülü”nün üçüncüsü, 2023’te öykü dalında verilecek. Eray Canberk, Necati Tosuner, Uğurtan Atakan, Yusuf Çotuksöken, Turgay Kantürk, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Baki Asiltürk, Adil İzci’nin konuşmacı olarak yer alacağı bu etkinlikle yazar, şair ve öğretmen Aksal ölümünün 30. yılında anılacak aynı zamanda Yazın Ödülü de sahibini bulacak.

29 Nisan 14.00 / Konferans Salonu

 


ARŞİV