Bu bakkal vegan!

İki kızkardeşin Moda’da açtığı Vegan Bakkal; sunduğu vegan, organik ve glutensiz ürünler ve ev yapımı yemeklerle veganların gıda ihtiyaçlarını karşılamak ve veganizmi yaymak amacında

01 Ağustos 2017 - 11:31

Vegan yaşam kültürünün yükseldiği ilçelerden olan Kadıköy’de, ardı ardına vegan kafeler açılıyor. Şimdi de Moda semtinde vegan bir bakkal açıldı. Bakkal dediysek eski usül deftere yazdırabildiğimiz, leblebi tozu satan bir yer değil elbette, burası yeni nesil bir bakkal. Moda Havuz’un bir köşesine 1 buçuk ay önce konuşlanan Vegan Bakkal, iki kızkardeş olan Yıldız Şeker Altaş ve ablası Hatice Şeker tarafından kurulmuş. Hatice Şeker bir reklam ajansında finans müdürü olarak çalışmaya devam ediyor, bir yandan da haftadaki tek izin günü olan Pazar gününü dükkana ayırıyor. 31 yaşındaki Yıldız Şeker ise 10 yaşından beri vejetaryen,  son 1 yıldır vegan. 12 yıl otelcilik yaptıktan sonra sektör değişikliği yapmış; “Restoranların satışını arttırmaya yönelik bir aracı kurumda çalışmaya başlamıştım. O restoranlar hayvan bedeni satıyorlardı ve ben veganım! Gün geçtikçe kendimi daha kötü hissettim ve bir gün artık bunun böyle süremeyeceğini anladım. Zaten evde, eşe dosta vegan yemekler yapıyordum. Böyle bir dükkân fikri geldi aklıma, eşim de vejetaryen. Ona ve ablama fikrimi açtım, böylelikle Vegan Bakkal doğdu.”

VEGAN SOSİS, ETSİZ KEBAP 

Vegan Bakkal hem bir bakkal hem mini bir kafe. Zira günlük olarak Yıldız Şeker’in pişirdiği iki çeşit sıcak vegan yemek servis ediliyor. Ayrıca günlük olarak kurabiye, börek, kek gibi yiyecekler de oluyor. Vakti olan burada yiyor, olmayan evine paket yaptırıyor. Ya da buzluktaki el yapımı içli köfte, mercimek- patates-ıspanaklı mantı, badem peynirli sigara böreği, kinoa köftesi gibi dondurulmuş yiyecekleri alıp, kısa sürece pişirip tüketmek de mümkün.

Bakkalın raflarında ise, Yıldız Şeker’in kendi evinde bizzat kullandığı, bir veganın ihtiyacı olan ürünler satışta. Mesela süt, zeytin, etsiz tofu, etsiz köfte-kebap, vegan mayonez,  vegan kahvaltılıklar, süt, peynir çeşitleri, vegan sucuk salam sosis… Yani vegan olmayan kişilerin tükettiği her ürünün vegan versiyonu var.

“VEGAN OL’’

Yıldız Şeker, “Ben buraya ticaret gözüyle bakmıyorum, burası yaşam alanım. O işte o kadar huzursuzdum ki şu an inandığım şeyi yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Eskiye göre 2 kat çalışıp, henüz hiç para kazanmıyorum ama olsun” diye anlatıyor hislerini. Kadıköy, bilhassa Moda’da vegan kültürüne sahip bilinçli çok kişi olduğunu vurgulayan Şeker, “Burası veganlar için bir ihtiyaçtan doğdu. Aşırı lüks bir ürün satmıyorum asla. Veganların temel ihtiyaçlarını karşılayacakları ürünlerin sağlıklı versiyonları var. Çünkü normalde vegan ürün bulmak zor oluyor. Biri bir markette, diğeri diğer markette filan oluyor. Bir veganın alışverişi bir haftayı bulabiliyor ki ürün çeşitliliği de yeterli değil genelde. Biz burayı veganların hayatını kolaylaştırmak için açtık” diyor.

Şeker, Vegan Bakkal’a vegan-vejetaryen olmayanların da geldiğini belirterek, şunları anlatıyor; “Kimi veganlığın ne demek olduğu soruyor, kimi organik ürünleri almaya geliyor, kimi vegan değil ama vegan ürünleri denemek istiyor. Ben de soran herkese veganlığı anlatıyorum. Kiminin aklına hemen yatıyor, veganlığı seçiyor. Cama kocaman sarı renkle ‘go vegan’ (vegan ol) yazdık. Burası, vegan sayısını arttırmak için de yeni bir kapı oldu.”


ARŞİV