İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, çocukları çağdaş sanatla buluşturuyor.
Gökçe UYGUN
Türkiye’nin en büyük çocuk ve gençlik sanat organizasyonlarından olan ve iki yılda bir yapılan “İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali”nin üçüncüsü 13 Mayıs Salı günü başladı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından düzenlenen bienal, sanat eğitimi ile ilgili kalitenin arttırılması, çocuk ve gençlerin güncel sanat uygulamalarının içinde yer alması, dezavantajlı grupların sanat çalışması yapması ile çocukların ve gençlerin ürettiği özgün sanat çalışmalarının kamusal alanlarda toplumla paylaşılması amacını taşıyor. Türkiye’nin 48 kentinden ve farklı ülkelerden yaklaşık 5 bin öğrencinin resim, heykel, seramik, fotoğraf, düzenleme, video, müzik, sahne performansları ile bireysel çalışmalarına ev sahipliği yapan bienal kapsamında 16 Haziran’a dek öğretmen eğitimleri, söyleşiler, atölye programları, konferans ve edebiyat buluşmaları da yer alıyor. Çocuk ve gençlik bienali olmasına karşın her yaştan izleyici kapsayan bir içeriğe sahip olan bienalin mekânları ise şöyle; Kadıköy'deki Karaköy İskelesi’ndeki Şirketi Hayriye Sanat Galerisi, Kadıköy Rıhtım Meydanı, Beşiktaş Çağdaş, Şehir Hatları Vapurları, Galat SALT, Kadıköy’deki Doğuş Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi.
FİKİRTEPELİ ÇOCUKLARIN FİLMLERİ
III. İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali kapsamında, Fikirtepeli çocukların çektikleri kısa filmler de yer alıyor. Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün bir süre önce düzenlediği ‘Fikirtepeliyiz!’ Kısa Film Atölyesi’nde Fikirtepelilerin çektikleri kısa filmler, 15 Haziran'a kadar Kadıköy rıhtımındaki Eminönü-Karaköy iskelesi üst katında izlenebiliyor.
Hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinde olan Fikirtepe’de, yaşamın ve mekanın izleri hızla değişirken, kaybolan izleri kaybetmeden kaydetmek amacını taşıyan programda, Fikirtepe yaşamını, hikâyelerini, seslerini belgelemek isteyen 11-15 yaş arasındaki 6 katılımcı, 5 haftalık atölye eğitimine katılarak, röportaj, video yoluyla kendi hikayelerini hazırlamışlar ve 5 adet kısa film çekmişlerdi.
KADIKÖY-KARAKÖY ARASI MÜZİK KEYFİ!
Bienal kapsamında ayrıca Şehir Hatları Vapurları’nda öğrenci gruplarının konser, drama ve ritim gösterileri yapılıyor. Kadıköy Rıhtım’daki Karaköy-Eminönü İskelesi üstünde yer alan Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi’nde de 15 Haziran’a dek öğrencilerin iki ve üç boyutlu çalışmaları sergileniyor. 13 Haziran Cuma günü de bienal kapanış etkinlikleri kapsamında Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda etkinlikler olacak. 10.30-14.30 saatleri arasındaki etkiliklerde, çocuklar dans gösterileri ve müzik dinletileri sunulacak.
“KÜÇÜK OLAN İYİDİR”
“Küçük olan iyidir” temalı bienalin düzenleyicileri, bu motto’yu şöyle anlatıyor; “Küçük kavramı görecelidir. Küçük, neye göre ve kime göre küçüktür? Her zaman mantıklı bir açıklaması olmayabilir. Küçük bir çocuğun erişemediği bir masa ona kocaman gelebilir. Yüksek bir dağın yanında devasa bir gökdelen küçük görünebilir. Her çok azdan oluşur. Bir su damlasının, damlaya damlaya göl olması gibi. Küçük şeyler, domino etkisi yaratıp daha büyük şeylerin oluşumuna yol açabilir. Küçük adımlar bizi uzaklara, tahmin bile edemeyeceğimiz diyarlara götürebilir… Herkes sanatı sevebilir çünkü herkese göre sanat vardır ve her birimiz için farklı şeyler ifade eder! Bu sebepten dolayı sanatsal deneyimlerimizi paylaşmak her zaman heyecan ve ilham vericidir.”
cocukgenclikbienal.org