Bu filmlerde ‘hayat var!’

15-25 Şubat’ta İstanbul’da yapılacak olan 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında, Kadıköy’deki 2 sinemada, 10 günde 70’e yakın film izlenebilecek

07 Şubat 2018 - 10:24

Dünyanın 36 ülkesinden, 120 yönetmenin toplam 111 filmini İstanbullu izleyiciyle buluşturacak olan 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 15-25 Şubat’ta yapılacak.

Bağımsız sinemanın en iyilerini, yılın çok konuşulan ve bol ödüllü filmlerini sinemaseverlere sunacak olan !f İstanbul, bu yıl temasını “Hayat Var!” olarak belirledi. Türkiye ve dünyanın içinden geçtiği karanlık zamanlara rağmen hayatın farklı renkler, sesler ve hikâyelerle var olduğunu gösteren, kanıtlayan bakışların ve hayatların peşine düşen !f İstanbul, izleyicileri filmlerde, müzik etkinliklerinde ve sohbetlerde bir araya getirip ilham vermeye devam edecek.

AÇILIŞ UĞUR BÖCEĞİ’NDEN

Festivalin Kadıköy ayağındaki filmler ise Cinemaximum Akasya (AVM) ve Cinemaximum Budak’ta (CKM-Caddebostan Kültür Merkezi) yapılacak. Bu iki sinemada Kadıköylülerle buluşacak 70’e yakın filmden öne çıkanları derledik;

Festivalinin açılış filmi, Amerikan bağımsız sinemasının 2010’lardaki kraliçesi Greta Gerwig’in yazıp yönettiği “Lady Bird / Uğur Böceği” olacak. Time Out’un “Etkileyici bir şekilde gençliğin ritmiyle kanat çırpan bir güzellik” sözleriyle övdüğü film, Oscar yarışının da en güçlü adaylarından sayılıyor. Bu filmi Kadıköylüler Cinemaximum Budak’ta 16 ve 24 Şubat akşamı 21.30 seanslarında izleyebilecek. Festivalin Galalar bölümü, dünyanın önemli festivallerinde büyük ilgi görmüş filmlerin yanı sıra ödül sezonunun öne çıkan yapımlarının da Türkiye galalarına ev sahipliği yapıyor. Örneğin Paul Thomas Anderson’ın 1950’lerin Londra’sında geçen ve İngiliz moda dünyasının gözde tasarımcısı iki kardeşin hikâyesini anlatan ‘’Phantom Thread’’ filmini,  Cinemaximum Budak’ta 17 ve 22 Şubat’ta 21.30 seanslarında izlemek mümkün.

ANİMASYONDAN KOMEDİYE…

Amerikalı sinemacı Richard Linklater’ın, Vietnam veteranı üç eski askerin melankolik ve komik yolculuğuna eşlik eden son harikası “Last Flag Flying / Son Kahraman”, 23 Şubat’ta Cinemaximum Akasya’da, 25 Şubat’ta da Cinemaximum Budak’ta olacak. Fabien Nury ve Thierry Robin’in çizgi romanından, politik taşlamanın ve kara komedinin ustası Armando Iannucci tarafından uyarlanan, Joseph Stalin’in 1953’te bir sabah ölü bulunması sonrası yaşanan trajikomik olayları anlatan “The Death of Stalin / Stalin'in Ölümü” de 19 Şubat’ta Cinemaximum Akasya’da, ertesi gün de Cinemaximum Budak’ta izlenebilir. Amerikan sinemasının yaramaz çocuğu John Cameron Mitchell’ın punk filmi “How to Talk to Girls at Parties / Partilerde Kız Tavlama Sanatı”; 21 Şubat’ta Cinemaximum Budak’ta, 25 Şubat’ta Cinemaximum Akasya’da olacak. “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde”a modern ve gerçeküstücü yorum getiren Fransız komedisi “Madame Hyde / Bayan Hyde” da Türkiye’de ilk kez !f İstanbul’da seyirci önüne çıkacak filmler arasında. Bu film 18 Şubat’ta Cinemaximum Budak ve 24 Şubat’ta Cinemaximum Akasya’da.

OYUNCAKLI FİLMLER BİR ARADA!

Seyirciyi beyazperdede yarattığı alanlarda oynamaya davet eden “Oyun”, bu yıl da kaçık bilimkurguları, tuhaflığıyla büyüleyen kült adayı filmleri, gerçeküstücü fantastikleri bir araya getirerek !f’çilerin en çok ilgi gösterdiği bölümlerden biri olmaya devam ediyor.        Zambiyalı kadın yönetmen Rungano Nyoni’nin büyücülükle suçlanan bir kızın trajik hikâyesini hiciv dolu bir dille ve büyüleyici bir güzellikte anlatan, batıl inançlara, kadın kaçakçılığına ve düşmanlığına, hicvi elden bırakmayan büyülü gerçekçi bir bakış sunduğu “I Am Not a Witch / Ben Cadı Değilim”; 24 Şubat’ta Cinemaximum Budak’ta. Joe Kelly’nin çok satan çizgi romanından Anders Walter’in uyarladığı, hem gerçek dünyadaki hem de hayal dünyasındaki canavarları alt etmeye çalışan genç bir kızın nefes kesici hikâyesini anlatan “I Kill Giants / Dev Avcısı”; 23 Şubat’ta Cinemaximum Akasya’da.  İsveçli yönetmen Tarik Saleh’in Kahire’de, 2011 Tahrir Meydanı ayaklanmasının hemen öncesinde geçen gerçek bir cinayet davasından esinlenen son filmi “The Nile Hilton Incident / Esrarengiz Cinayet”, 15 Şubat akşamı 21.30’ta Cinemaximum Budak’ta takip edebilirsiniz.

GÖKKUŞAĞINDAN 2 FİLM KADIKÖY’DE

!f İstanbul’un ilk yılından beri, sevmekten korkmayanların ve ‘gökkuşağının altında hepimize yer var’ diyenlerin filmlerini buluşturduğu “Gökkuşağı” bölümündeki filmlerden Kadıköy’e gelecek olanlar ise şöyle:

  • Stephen Cone’un Chicago Film Festivali’nde En İyi Film seçilen ve genç bir kadının kendini ve dünyayı keşfetmesini konu alan, şiirsel ve lirik masalı “Princess Cyd / Prenses Cyd” (18 Şubat/11.00/Cinemaximum Akasya Salon 6)
  • Finlandiyalı Tom olarak bilinen ve bir dönemin kültürel ikonlarından olan Touko Laaksonen’ın renkli hayat hikâyesini konu alan ‘’Tom of Finland” filmi; ünlü sanatçının, İkinci Dünya Savaşı'nda savaşması ve sonrasında karşılaştığı baskılardan dolayı Amerika'ya gidişi, burada karşı kültür devrimindeki rolüne ve ünlenmesine uzanan yolculuğun hikayesi. (18 Şubat/13.00/ Cinemaximum Akasya)

 SEVMENİN !F ZAMANI!

Galalar bölümünün sürpriz filmlerinden biri de Türkiye sinemasının auteurlerinden Metin Erksan’ın yönettiği 1965 yapımı “Sevmek Zamanı”, yenilenmiş kopyasıyla ilk kez genel seyirciyle buluşacak. Büyükada’da bir zenginin evinde boyacılık yapan Halil adlı bir adamın, evde karşılaştığı bir kadın fotoğrafına âşık olmasını ve onun suretine saplanıp kalışını konu alan bu kült filmi Cinemaximum Budak’ta 24 Şubat günü 19.00 seansında izleyebilirsiniz.

 YILIN KORKU FİLMLERİ BURADA!

•          Yönetmen Jean-Stéphane Sauvaire’nin Tayland’ın en ünlü hapishanelerinden birinde 3 yıl hapis yatmış genç İngiliz boksör Billy Moore’un hayret verici anılarından uyarladığı “A Prayer Before Dawn / Şafaktan Önce” (20 Şubat/19.00/Cinemaximum Akasya ve 25 Şubat/19.00/ Cinemaximum Budak)

•          Brian Taylor’ın yönettiği ve Selma Blair ile Nicolas Cage’in başrolünü paylaştığı, çekirdek aile ve anne babalık kavramlarını en absürt şekilde sorguya çektiği, senenin en dikkat çekici korku filmlerinden “Mom and Dad” (Cinemaximum Akasya 19 Şubat/21.30 ve Cinemaximum Budak/23 Şubat/19.00)

KAPANIŞ ‘FELAKET SANATÇI’DAN!

!f İstanbul’un Kapanış Filmi ise, tüm zamanların en kötü filmlerinden biri sayılan ve kötülüğünün güzelliğiyle külte dönüşen “The Room”un (2003) yapım sürecini konu alan “The Disaster Artist / Felaket Sanatçı” olacak. Hollywood’daki yapımcılara kafa tutarak kendi filmini yapmaya girişen sinema sevdalısı Tommy Wiseau’nun trajikomik hikâyesini anlatan bu sıra dışı filmi 25 Şubat akşamı 21.30’ta Cinemaximum Budak’ta izleyebilirsiniz.

www.ifistanbul.com


ARŞİV