Bu hafta tiyatroya davetlisiniz!

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nü bir haftalık programla kutlayan Kadıköy Belediyesi, tüm Kadıköylüleri 26-31 Mart arasındaki ücretsiz oyunlara bekliyor.

22 Mart 2012 - 11:36

1948 yılında kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü'nün 1961 yılında aldığı kararla “Dünya Tiyatrolar Günü” olarak kabul edilen 27 Mart, her yıl Enstitü'ye üye ülkelerde tiyatro bayramı olarak kutlanıyor. O gün, her ülkenin sanat ve tiyatro ustalarınca hazırlanan bir bildiri sahnelerde okunuyor, tiyatrolar o gece halka ücretsiz gösteriler düzenleyerek izleyiciyle tiyatroyu yakınlaştırmayı hedefliyor. Bu yıl da İstanbul’un birçok köşesinde perdelerini halk için ücretsiz açacak olan tiyatrolar, “27 Mart Tiyatrolar Günü”nü Kadıköy'de bir gün değil bir haftaya varan etkinliklerle bayram havasında kutlayacak.

Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği “Dünya Tiyatro Haftası” nedeniyle 26–31 Mart 2012 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi'nin kültür sanat merkezleri olan Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi ve Halis Kurtça Kültür Merkezi'ndeki 14 oyun izleyiciyle ücretsiz buluşacak. Kadıköy Belediyesi'nin izleyiciyle ücretsiz olarak buluşturacağı oyunlardan İstanbul Halk Tiyatrosu’nun sahnelediği “Bir Karadeniz Komedisi: Paçi” Dünya Tiyatro Haftası’nın açılış oyunu olarak dikkat çekiyor. Erkan Can’ın başrolünde oynadığı oyun, 27 Mart Salı 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
 
ÇOCUK OYUNLARI DA ÜCRETSİZ
Aynı gün sabahtan akşama kadar 8 oyun Kadıköylüler için ücretsiz oynanacak. Sabah Halis Kurtça Kültür Merkezi ve Kozyatağı Kültür Merkezi’ndeki çocuk oyunları “Yapışkan Ördek”, “Bahar Şenliği”, ve “Su Perisi” ile başlayacak 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, akşam 20.30’da sahnelenecek KKM’de “Baş Belası”, CKM’de “Ben Büyüyünce İnsan Olucam”, BMKM’de “Kocasını Pişiren Kadın” ve HKKM’de “Ne Oldu Bize?” ile devam edecek.
Hafta kapsamında “Lüküs Hayat”, “Ödenmeyecek Ödemiyoruz”, “Şakayla Söyler Haldun Taner” ve “Savaştan Barıştan” oyunları da izleyiciyle ücretsiz buluşacak. 27 Mart Dünya Tiyatro Haftası, 31 Mart Cumartesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde sahnelenecek “Portakal Çiçeği Suyu” oyunuyla sona erecek.
 
Ulusal Bildiri Kenan Işık’tan
27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi’ni bu yıl tiyatro yazarı, yönetmeni ve oyuncusu Kenan Işık hazırladı. Sanatçı, bildiride tiyatro sanatının artık öldüğü ve izleyiciden ilgi görmediği yönündeki iddialara tepki gösterdi. “Eğer öyle ise, gerçekten de iddia edildiği gibi öldüyse tiyatro, bugün Dünya Tiyatro Günü’nü kutlamak yerine yasını tutalım tiyatronun. Oyunları seyretmekten vazgeçip alalım kazmaları, kürekleri elimize ve bir mezar kazalım tiyatroya, şöyle görkemli, geçmişine yakışır bir anıt mezar. Başta bütün zamanların en iyi yazarı William Shakespeare olmak üzere bütün oyun yazarlarını, oyunları, oyuncuları, rejisörleri, dekor, kostüm, ışık tasarımcılarını, sahne arkası teknisyenlerini topluca gömelim bu mezara” diyen Işık, Shakespeare’in Can Yücel tarafından Türkçeleştirilen 66. Sone’sinden alıntılar yaptı ve bildirinin son bölümünde tiyatronun ölümüyle “ucuz, sığ ve kof” kültürün hükmünü her yerde yürüteceğini belirtti. 

ARŞİV