Bir grup anne her Çarşamba günü Özgürlük Parkı’na çocuklara kitap okuyor.
Gökçe UYGUN
Kitap Okuyan Çocuklar Projesi, bir grup gönüllü aile tarafından geçen yıl kuruldu. Amaçları; Türkiye’nin her yerinde okul öncesi ve sonrası çocuklarda kitap okuma sevgisini ve alışkanlığını kazandırmak... Bunun için çeşitli etkinlikler yapıyorlar. Detayları AB uzmanı ve İngiliz Edebiyatçısı, Kitap Okuyan Çocuklar Projesi Proje Genel Koordinatörü Esra R. Akçay-Duff anlatıyor...
-Nereden ve nasıl aklınıza geldi böyle bir fikir?
Emziren Anneler adlı bir anne grubunda diğer annelerle Türkiye’de neden çocukların kitap okuyabileceği mekanlar yok, bu konuda bir şeyler yapmalıyız diye konuşurken, ‘Elele verirsek yapabiliriz' dedim. Birçok kişi ‘Türkiye’de imkansız’ dedi, ama ben istenildiği sürece her işin gerçekleşeceğine inanan bir optimistim.
-Siz de bir annesiniz. Çocuğunuza kitap okur musunuz, kitaplarla arası nasıl?
Kızım Delfina daha üç yaşında bile değil ama kitaplara bayılır. Bazı günler çok rahat 2-3 saatini kitap okuyarak geçirebiliyor. Gün içinde parklarda, asansörde, otobüste, feribotta ve daha birçok yerde kitap okuyoruz.
-Kitap okumanın çocuk gelişimine nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?
Kitap okumak denince maalesef sıkıcı ve monoton bir uğraş geliyor insanların aklına. Halbuki çocukların kitap okuması için okuma-yazma bilmelerine gerek yok. Okul öncesi çocuk kitapları çocuğun dokunarak düşünebileceği, resimlere bakarak hayal edebileceği, hikayedeki müzikaliteyle sakinleşebileceği kitaplardır. Bir çocuğun IQ’sünün yüzde 90’ı ilk dört yaşta oluşuyor, bu süreçte birkaç dili öğrenebiliyorlar da. O yüzden özellikle ilk dört yaşta çocukların edindikleri alışkanlıkların ve öğrenme becerilerinin hayat boyu bir izi olduğuna inanıyorum. Ülkemizde neden okumuyoruz diye arada bir tartışırız. Gelişmiş ülkelerdeyse, metroda bile herkes heryerde kitap okumakta. Bunun nedeninin de küçükken edindiğimiz alışkanlıklar ve hayata bakış açımız olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kitaba alternatif olarak ülkemizde çocuklara ne sunulur? Televizyon.! Çocuğun hayal gücü TV önünde edilgendir. Halbuki kitap önünde aktiftir.
-Okuma çemberleri etkinliğinden bahseder misiniz? Ebeveynler çocuklarıyla gelip kitap mı okuyor..?
Kitap Okuyan Çocuklar Projesi, ilk olarak belediyelerin kapısını çalıp, “bize bebek arabalarıyla girip, içinde emzirme ve alt açma ünitesinin olduğu, ısıtmasının ve aydınlatmasının sorunsuz olduğu kamu binaları içinde yerler tahsis eder misiniz?” diye çalışmaya başladı. Hatta ilk olarak Kadıköy Belediyesi’ne gittik ve Başkan Sayın Selami Öztürk’le konuştuk. Bir çocuk kütüphanesi açılması sözü ve tam destek aldık. Aradan aylar geçti ama başkanımızdan bir yer tahsisi henüz gelmedi. Diğer belediyelerle de görüşmeye devam ediyoruz ama bu esnada vakit kaybetmeyelim diyerek, kitap alışkanlığının hızlıca kazandırılmasını sağlamak için Kitap Okuyan Çocuklar Çemberleri başlattık. Şişli, Kartal, Özgürlük Parkı organik pazarlarında kitap okuma çemberlerimiz var. Kitap okumak, canlandırma yapmak, çocuklarımıza hikâye anlatmak hayatın doğal bir parçası olmalı. Amaç; pazarda/parklarda bir çember oluşturup, çocukların müzikle ve zevkle vakit geçireceği kitap okumaları yapmaları. Kitap yoksa da pazardaki tezgâhlardan alınan bir havuç, bir patates, bir elmadan yaratılabilecek hikâyelere aklınız şaşar. Kitap okumayı bir külfet haline getirmektense; zevkli, eğlenceli ve hayatın bir parçası haline getirebilmeyi hedefliyoruz. Öyle ki çok katlı bir binada asansör beklerken bile kızımla ve yanımızdaki çocuklarla hikâyeler yaratıp, çok eğlenebiliyoruz. Yaratıcılığın ve hayal gücünün temelleri böyle atılıyor.
-Gezici Kütüphane nedir? Biraz anlatır mısınız?
İBB Kütüphaneler Müdürlüğü’ne bağlı beş adet Gezici Kütüphane var ancak yaz aylarında bu bu kütüphaneler kullanılmıyormuş. Biz de yaz aylarında projemiz kapsamında bu Gezici Kütüphanelerin kullanılmasını talep ettik. Ve bu sene ilk defa yapılacak bir pilot proje olarak İBB Kütüphaneler Müdürlüğü’ne bağlı bir Gezici Kütüphane projemize tahsis edildi.
Bu kütüphane, 13 Eylül’e dek haftaiçi hergün 10.00-16.00 arası Göztepe 60. Yıl Parkı’nda olacak. Anneler de hergün 10.00-12.00 arası kitap çemberleri oluşturacaklar. Bu yılki organizasyon pilot proje. Başarılı geçerse seneye İstanbul'un farklı yerlerine birçok gezici kütüphane hizmet götürecek.
Projemizin kalbi Kadıköy’de. O yüzden her türlü etkinliği ilk olarak Kadıköy’de başlatıyoruz.
-Bu etkinlik de çocuklara mı yönelik yoksa yetişkin kitapları da olacak mı?
Yetişkinlere ait de kitap olacak, yani bu bir aile etkinliği esasında. Bizim yapmaya çalıştığımız, yurtdışındaki aile/toplum/oyun merkezleri adı altında olan aile-çocuk yapısını kurup, öğrenme alışkanlıklarını zevkli hale getirip, çocukla zaman geçirmeyi keyifli hale getirmek.
OKUMA ÇEMBERLERİNİN SAATLERİ
Pazarlardaki okuma çemberlerinin saatleri şöyle:
-Özgürlük Parkı Organik Pazarı: Her Çarşamba 10.30′da Tahta gemi ile piknik masalarının arasındaki büyük ağacın altında.
-Şişli Organik Pazar: Her Cumartesi, 10.30′da meyvesuyu standının yanındaki masada.
-Kartal Organik Pazar: Her Pazar, 09.30′da gözleme standının yanındaki masaların birinde.