Bu oyuncuların hepsi amatör

Moda Gönüllüleri Tiyatro Grubu, Hüseyin Akşen’in yönettiği Düdüklüde Kıymalı Bamya’da profesyonel tiyatrolara taş çıkartacak bir performans ortaya koyuyor.

07 Mart 2013 - 14:40

 
Muzaffer Ayhan KARA
 
Mehmet Baydur’un önemli eseri “Düdüklüde Kıymalı Bamya”yı maalesef daha önce izleyememiştim ve ilk kez bir amatör topluluktan izledim geçenlerde… Moda Gönüllüleri Tiyatro Grubu’nun Barış Manço Kültür Merkezi’nde sergileyeceği oyuna giderken açık söyleyeyim ki sıkılabileceğimi bile düşünmüştüm. Fakat, itiraf edeyim ki henüz ikinci kez sahne alan bir oyunda, amatör bir topluluk ancak bu kadar başarılı olabilir. Profesyonel bir tiyatroda bile henüz ikinci kez sahne alan bir oyunun oturması çok zordur. Moda Gönüllüleri Tiyatro Grubu’nun hocası ve Düdüklüde Kıymalı Bamya’nın yönetmeni Hüseyin Akşen hakikaten bir mucize gerçekleştirmiş.
Oyunda rol alan oyuncular sırıtmadan, hatta yer yer pırıltılı oyunculuklarıyla doğrusu yönetmenin çabasını tamamlıyor. İki perdelik oyunda dekor ve kostüm de tam not alırken, pürüzsüze yakın akış ve diyaloglara bakan, sanır ki en azından bir kısmı profesyonel bu oyuncuların! Oysa, hiçbiri daha önce sahne tozu yutmamış…  Bütün “kadınlar” olabildiğince rolünün hakkını veriyor… “Hizmetçi”, neredeyse kusursuz ve oldukça renkli bir oyun çıkarıyor. “Postacı” ve “kız arkadaşı” yer yer pırıltılı diyebileceğim doyurucu bir oyunculuk ortaya koyuyor. Postacının dedesi “Fahrettin Bey”i oynayan, huysuz fakat gerçekleri de pat diye söyleyiveren ihtiyar tipini fevkalade canlandıran Zeki Sözer ağabeyimize ayrı bir parantez açmak gerekir. Oyunda doğal ama çok da renkli bir karakter çiziyor Sözer; kırk yıllık oyuncuymuşçasına jest ve mimiklerle sahneye çok yakışmış doğrusu. Döktürüyor dersem, hiç de abartmış olmam!
“Fahrettin Bey” rolüne adını yazdıran değerli dostum; Milliyet’in eski yazı işleri müdürü, yılların TRT’cisi (son olarak canlı olarak ekrana gelen Çözüme Doğru adlı haber programı hazırlayıp sunardı) Zeki Sözer’in kişiliğinde bütün oyuncuları ve oyunun yönetmeni Akşen’i kutluyorum. Akşen, oyuna cesaretle güncel replikler katarak ve daha güncel hale getirerek dinamizm getirmiş, iyi de yapmış. Moda Gönüllüleri, oyunun gelirini 2013 yılının engelli yılı olması nedeniyle yürüme engelli Emine Ergün’e akülü bir araç alarak değerlendirmiş. Haklı bir kıvanç edinen Moda Gönüllüleri’ni de alkışlıyoruz. Buradan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e de bir mesaj vermek gerek; bu kadronun Kadıköy’ün bütün sahnelerinde ve hatta Ataşehir, Maltepe, Kartal ve Adalar’da da sahne alması çok yerinde olur. Yeniden oynadığında tiyatroseverler kaçırmasın derim. İyi seyirler.
 
 

ARŞİV