Bu şarkılar ‘Kısmen Renkli'

Sahnelerin 13 yıllık uzun soluklu gruplarından Piiz’in yeni albümü “Kısmen Renkli”de, grubun ilk albümünden sonra başından geçen hikâyeler anlatılıyor

21 Nisan 2016 - 13:55
GÖKÇE UYGUN
Hayatlarımızı şarkılarla yeniden renklendirmeyi arzulayan Piiz grubunun yeni albümü   ‘’Kısmen Renkli’’, Arpej Yapım etiketiyle 22 Nisan’da çıkıyor. Vokalde Emir Yaşar, gitarda M. Doğa Usta, bas gitarda Ahmet Çilingir, klavyede Muzaffer Doğan ve davulda Mehmet Dudarık’tan oluşan Piiz, bu albüm ile, 6 yıl önce yayınladıkları, kendi şarkılarından oluşan ilk albümleri Kardem’den daha farklı bir sound benimsiyor.
Eskişehir kökenli, Kadıköylü grup Piiz’e, Kısmen Renkli’yi sorduk.
Kısmen Renkli adını nereden alıyor?
Albümümüzün ilk klibinin yönetmenlerinden Ömer Çapoğlu’nun fikriydi aslında. Tanışalı kısa zaman olmasına rağmen Ömer’i ve diğer yönetmenimiz Bora Topaloğlu’nu da çok sevdik. Fikirlerine de çok güveniriz. Ömer ile albüm ismi üzerine konuşurken kendisinin ilerde çekeceği filmlerin isimlerinin olduğu bir listeden bahsetti. O listeden seçtik ‘’Kısmen Renkli’’yi. Sinema sektöründen bir tabirmiş aslında, biz de ondan öğrendik. Türkiye’ye gelen renkli yabancı filmlerin dublaj gerektiren kısımları siyah-beyaz olur, dublaj gerektirmeyen  (örneğin bir bar sahnesinde bir kadının ingilizce şarkı söylediği) kısım renkli olurmuş. Bu filmlerin başında da Kısmen Renkli yazarmış. Hatta ilgilenenler olursa, Ülkü Tamer ‘in Yaşamak Hatırlamaktır kitabında Nakıp Ali’nin Sineması bölümünde ayrıntılı anlatılıyor. Bizim albümümüzü de çok iyi anlatan bir isim oldu. Albüm birçok duygu ve başka başka Sound’lar barındırıyor içinde. Yani isim cuk oturdu! Konudan biraz saptık kusura bakmayın ama çok ilgimizi çekmişti, paylaşmak istedik (gülüşmeler)
13 yıllık grupsunuz. Bu ikinci albümünüz. İlki ile arasında 6 yıl var. Neden bu kadar beklediniz? Ya da beklemek zorunda mı kaldınız?
Hayat şartları böyle olmasını sağladı diyebiliriz. Üretmek konusunda bir sıkıntımız olmadı aslında. Hatta bu albümdeki bazı şarkıları 4-5 yıl önce yaptık ama ülkenin durumunun müzik piyasasını kötü etkilemesi bütün süreci uzattı.
Sizce bu albüm müzik piyasasında kendine nasıl bir yer bulacak?
Bizim kestiremediğimiz bir durum bu. Müziği icra edenlerin bu konuda objektif yorumlar yapması zor. Biz şarkılar yapıyoruz ve onlar bizi bir yere sürüklüyorlar. Piyasa konusu daha çok ürünü pazarlayanların işi. Yani ne desek yalan olur (gülüşmeler)
Şarkıların artık internetten çoğunlukla bedava olarak dinlenebildiği bir zamanda, albüm yapacak gücü/cesareti nasıl buldunuz kendinizde?
Albümü yaparken bunları hiç düşünmedik. Albüm yapmaktan ziyade bu ülkede müzik yapmak zaten cesaret işi. Hala meslek olarak dahi görünmüyor. Mesleğini sorana müzisyenim dediğinizde ‘’Asıl işin ne peki?’’ diye bir soru geliyor ardına… Deli işi biraz, normal insana göre değil yani.
Bu albüm ile dinleyicilere ne vaat ediyorsunuz?
Albümümüzü övdüreceksiniz şimdi bize (gülüyor) Sıkılmadan dinleyebilecekleri, enstrümantal yoğunluğu bol 8 tane su gibi şarkı vaat ediyoruz.
Piiz dinleyicilerini şaşırtacak mı yoksa klasik tarzınızı sürdürüyor musunuz?
Bizi ilk albüm ile tanıyan dinleyicilerimiz çok şaşıracaklar. İlk albüme kıyasla çok daha farklı bir sound. Hep bir şeyler katmaya çalışıyoruz kendimize. Bu albümde fazlasıyla farkedilecek bu durum.
Sizi pek bilmeyen müzikseverleri bu albüm ile yakalayacağınızı düşünüyor musunuz?
Öyle umuyoruz… (gülümsüyor)
İlk albüm Kardem’de melankolik ve nispeten sert bir tarzınız vardı. Kısmen Renkli’de bu sound nasıl ve neden değişti?
İlk albümde grubun sahip olduğu enstrümanlar dışında enstrüman kullanmak istememiştik. Bu albümde ise çok farklı enstrümanistler bize eşlik etti. Yine melankolik şarkılar yoğun albümde fakat kıpır kıpır şarkılar da var. Biraz da o yüzden ‘’Kısmen Renkli’’… Nedenine gelince : Piiz hep hisleri ile hareket eden bir grup. Piyasa şartları hiç umurunda olmuyor. Yani o zaman öyle hissediyorduk şimdi ise böyle.
Albümdeki şarkılardan bahseder misin?
Albümde söz ve müziği Piiz’e ait 7 şarkının (İntihar Süsü, Özledin mi?, Tek, Ekim Öyküsü, Sustum, İtiraf, Annem) yanı sıra bir de Barlas Erinç’e ait Özlem Tekin’den hatırlayacağımız ‘’Aşka Dair’’ şarkısının yeniden düzenlemesi var. Yaklaşık 12 yıldır sahnede severek çaldığımız bir şarkıydı. Prodüktörümüz Alişan Göksu ile şarkıları seçmeye başladığımızda o çok ısrarcı olmuştu albümde olması konusunda. Biz de seve seve kabul ettik. Bu albüm, ilk albümün ardına yaşadığımız hikayeleri anlatan bir albüm. Aşkın hallerini konu alan şarkıların yanı sıra anne-çocuk ilişkisini farklı biçimde anlatan bir şarkımız da var albümde. İlk albümde de bir çocuğun gözünden babasını anlatmıştık. Sıra diğer yakın akrabalara da gelecek, hiç endişe edilmesin (gülüyor)
Albümün ilk video klibini ‘’İntihar Süsü’’ şarkısına çektiniz.  Çıkış parçası olarak neden bu şarkıyı seçtiniz?
Grubun ortak kararıydı bu. Albümün içeriğini ve sound’unu da iyi anlattığını düşündük.
Şarkının hikayesinden bahseder misiniz?
(şarkının yaratıcısı Doğa Usta yanıtlıyor bu soruyu) Şarkının melodisi 2007 yılında ortaya çıkmıştı. Ama sözlerinin tamamen oturması yaklaşık 5 yıl sürdü. Bende işler biraz ağır ilerliyor sanırım. Biraz ayrıntıcı bir insan olabilirim. Hatta Piiz de bu konudan muzdarip olduğunu zaman zaman dile getiriyor. (gülümsüyor) Yapım hikayesi böyle. Anlattığı hikayeyi dinleyicinin hayal gücüne bırakmayı tercih ediyoruz…
Klipte değişik bir çekim tekniği kullandınız. Nedir o?
Klip çok nadir kullanılan ve çekimi zor bir teknik olan plan sekans (tek planda çekim) yöntemiyle Ömer Çapoğlu ve Bora Topaloğlu tarafından çekildi. Yapımcılığını PinPon Yapım üslendi. Belki çok klasik olacak ama yaklaşık 25 kişilik bir ekip 2 gün boyunca gerçekten büyük özveriyle çalıştı. Buradan da hepsine çok teşekkür ederiz. Klipte, Fetih 1453 filminde Fatih Sultan Mehmet’i canlandıran Devrim Evin oynadı. Biz de Piiz olarak naçizane ona eşlik ettik.
Albüm tanıtım konserleri, turneler olacak mı?
Hepsinin planlaması yapılıyor şu ara. Hatta heyecanla beklediğimiz kısım tam da bu. Tarihler netleşince sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız bütün konserlerimizi. Umarız ki hep birlikte bütün dostlarımızla şarkılarımızı bağıra çağıra söyleriz. Bütün bu çaba bunun için değil mi zaten?
Albümden sonraki ilk röportajımız oldu bu. Çok teşekkür ederiz bize gazetenizde yer ayırdığınız için.

facebook.com/piizonline, twitter.com/piizonline, instagram.com/piizonline



 


ARŞİV