Burgaz anıları kitabı yayında

“Burgazadalı Olmak, Bir Ayrıcalıktır” Adalı Yayınları'ndan çıktı.

30 Temmuz 2024 - 15:46

Marmara Adaları üzerine yayınlar konusunda uzmanlaşmış Adalı Yayınları'nın, kuruluşundan bu yana sunduğu 80'inci telif eseri olan “Burgazadalı Olmak, Bir Ayrıcalıktır” başlıklı sözlü tarih çalışması okurla buluştu.

Aynı yayınevinde 2021 yılında çıkmış, geçtiğimiz yıl ise genişletilmiş ikinci baskısı da büyük beğeni kazanmış olan “Canlı Bir Etnografik Müze: Burgazadası” kitabının yazarı Robert Schild, bu kez eski-yeni 63 Burgazlı ile yaptığı röportajlarını bu kitapta topladı. Schild, “En genci 31 yaşında olan söyleşi ortaklarımın arasında, örneğin Viyana'da sohbet olanağı bulduğum 87 yaşındaki eski bir Burgazlı Avusturyalı'yı, keza halen Türkiye'de yaşamakta olan 89 yaşını devirmiş Alman asıllı bir Burgaz tutkununu veya 1970 yılında Vancouver'e göç etmiş, ancak Ada'yı her daim severek anımsayan, onun gibi Burgazadalı olan eşi ile birlikte Pasifik kıyılarını dolaştığı yelkenlisine ‘Burgaz' adını vermiş olan bir beyefendiyi katmış olmaktan çok mutluyum!” diyor.

“1940'lardan Günümüze Burgaz Anıları” altbaşlığını taşıyan kitap, kimi Adalının “İstanbul'un yanı başında küçük bir cennet” olarak tanımladığı, yirmiyi aşkın etnik ve dini toplulukların yan yana, huzur içinde yaşadığı, eski adıyla “Antigoni”, bugünkü Burgaz Adası ile tanışmak, bu topraklardan gelmiş geçmiş ve kısmen de orada kalmış olan Adalıların seslerini duymak ve gelecek kuşaklara taşımak amacını taşıyor.

​İstanbul Prens Adaları’ndan Burgaz’a aşık 84 kişiyi “Canlı Bir Etnografik Müze: Burgazadası” kitabında buluşturan Robert Schild, geçen sene gazetemize verdiği röportajda , “İstanbul açıklarındaki 4 adadan sadece Burgaz Adası kısmen ayrıcalıklı bir yer sayılabilir. Ama o özellik de giderek azalıyor. Adanın gittikçe bir ‘gastronomi/meyhane adası’ olarak tanıtılmasıyla, oraya sadece tüketmek ve atık bırakmak için gelenlerin yıl be yıl çoğalmasıyla birlikte, gittikçe yok olmaya başlıyor, ne yazık ki…” demişti.

 

 

 


ARŞİV