Cadde'de 'Sır'lı bir sergi

​Ressam Mahmut Karatoprak’ın “Secet/Sır" adlı sergisi, Cadde 160 Art Gallery’de geçtiğimiz günlerde açıldı.

03 Ocak 2024 - 13:34

Sanatçının yağlı boya, kara kalem resimleri ile karışık teknik kullandığı diğer eserlerinin yer aldığı sergi, 3 Şubat’a dek ziyaret edilebilir.

 Serginin küratörlüğünü üstlenen Serap Atala, sergi kataloğunda yer alan yazısına Aragon’un “Şiirin gizemi ezgidedir” sözüyle başlayarak, “Mahmut Karatoprak’ın eserlerindeki bu ezgiyi duyumsamak ve geçmiş ile gelecek arasında bağ kurabilmek için “modernden çağdaşa” uzanan bu eserleri doğru okumak gerekir.   Karatoprak’ın üretiminin çeşitliliğini ve derinliğini görebileceğimiz bu sergide, sanatçının resim dilini, ilham kaynaklarını, farklı medyumları kullanımındaki ustalığını detaylı bir biçimde kavramak mümkün olacaktır.  Sanatçının resmindeki kadınları “sessiz ve hüzünlü” gibi görünse de aslında yaşam karşısında dimdik duran, direnen, detayları fark eden, en çok da “kırmızı” elbiseleriyle “sessiz çığlık” atan kadınlardır... “ yorumunu yapıyor.

KARATOPRAK HAKKINDA

1953’te Kayseri’de doğdu. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan 1979’da mezun oldu. Aynı yıllar başta Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet, Milliyet Sanat olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde grafik, illüstrasyon, karikatür ve strip-bant çalışmaları yaptı. Üç eseri, Basel Plastik Sanatlar ve Karikatür Müzesi’ne kabul edildi. 1978-81 yılları arasında İsviçre ve Almanya’da grafik çalışmaları yaptı. Münih’te Bastel Verlag, Hamburg’da Kelter Verlag’da illüstrasyon, çizgi-roman ve resim çalışmaları yaptı. 1985’den bu yana Almanya’daki Horzu dergisinde çalışmaları yayımlandı. 1997’de İstanbul’a döndü. Milliyet, Radikal, Elle, Maison Francoise, Options dergilerine illüstrasyon yaptı. 2002’de Kayseri’de yaşamaya başladı.  Erciyes Üniversitesi GSF’de Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.

 

                                                                                                                                                   


ARŞİV