Kadıköy'de yaşayan, ‘Canavar’ müstear isimli sokak sanatçısı, 6 yıldır işlerini ürettiği Hasanpaşa’daki atölyesine bu ay veda ediyor. Bu vedayı da bir sergi projesiyle yapıyor; “Entropi” adlı solo sergisini, 13 Eylül’de açtı. 24 Eylül’e dek açık kalacak sergiyi ziyaret ederek, Canavar ile söyleştik. Lakin kendisi hem röportaj vermeyi pek tercih etmediği hem de sergi yoğunluğu içinde olduğu için sorularımıza kısa yanıtlar vermekle yetindi.
Buyrun kısıtlı cevapları ve cevapsızlıklarıyla bir Canavar portresi…
“Her şey Yolunda” ilk solo serginizdi. Bu kaçıncı?
İkinci kişisel sergim.
Atölyenizi ne zaman açmıştınız?
2016 yılında.
Neden Hasanpaşa’yı seçmiştiniz?
O zamanlar kirası uygundu.
Şimdi neden veda ediyorsunuz? Fahiş kiraların etkisi var mı?
Hepimize olduğu kadar.
Müze Gazhane açıldığında, sizin bir mahalleli olarak oraya sızıp bir grafitiyle imzanızı atacağınızı ummuştum, olmadı. Sizin de aklınıza geldi mi böyle bir fikir?
Doğrudan Müze Gazhane değil ama Hasanpaşa’da işler üretme planım var.
Kadıköy’de yaşamaya devam edecek misiniz peki? Yeni bir atölyeniz olacak mı?
Yeni atölyem Beyoğlu’nda olacak.
Atölyenizin kapılarını ilk kez mi insanlara/sanatseverlere açıyor olacaksınız?
Evet.
Peki ya siyah maskenin ardındaki suretinizi de görebilecek mi izleyiciler?
(yanıt yok)
Bu ‘açılma’ halinin sebebi nedir? Yıllardır sürdürdüğünüz ‘gizemi’ neden açık ediyor olacaksınız?
Resimlerimde olan duygusal çıplaklığın devamı olarak atölyenin her detayını insanlarla ve oluşturduğum kurgusal anlatımla göstereceğim. Bu durum benim için daha şeffaf değil daha anlatımcı bir üslup.
Tahmin edebildiğim kadarıyla bu gizem biraz da zorunluluktu, sokak sanatçısı olmanız itibariyle. Artık ‘açığa’ çıkacağınıza göre sokak sanatçılığını bırakacak mısınız? Yoksa yeni bir yola mı evrileceksiniz?
(yanıt yok)
Ben sizi özellikle Yoğurtçu’daki ‘Mutsuzluğun Resmi’nden biliyorum. Çok etkileyici bir işti. Sosyal/toplumsal konulardan azade değil sanatınız, değil mi?
Tabii ki bağımsız değil ama işlerim toplumsal konuları doğrudan ele almakla değil toplumsal psikolojiyle ilgilenmekle ilgili.
Bu serginin teması nedir?
İşlerimi üretme sürecim ve genel olarak varoluş sürecimin rastlantısallığı kontrol ettiğimi sandığım kadar işlere ve hedeflere ulaşmış oluyor. Bütün üretimimin ve yaşayışımın en net kelimelerinden biridir entropi. Temayı da sergi ismini de bu sebeple entropi olarak belirledim.
Kaç işiniz var sergide?
Notlar ve resimlerle birlikte 111 işim var. Kapsamında kağıt üzerine mürekkep tekniğiyle yapılmış işlerin yanında notların da olduğu bir sergi olacak.
(Hasanpaşa Mektebi Sokak. No:8 Hasanpaşa)