İstanbul caz sahnesinin başarılı isimleri Başak Yavuz ve Elif Çağlar, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde verecekleri konserlerde, Kadıköylü cazseverlerle buluşacak
Gökçe UYGUN
Caz müziğinin iki güçlü kadın sesi olan Başak Yavuz ile Elif Çağlar, önümüzdeki günlerde Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde sahne alacak.
Yavuz 20 Kasım Cuma akşamı 20.30’da, Çağlar da takip eden Cuma günü yani 27 Kasım’da aynı saatte dinleyicisi ile buluşacak. Biz de bu iki ismi daha yakından tanımanız amacıyla, caz müziğine bakışları, cazın kadın müzisyenleri, Türkiye’de caz müziğin gelişimine dair öngörüleri konularda görüşlerini sorduk. İşte yanıtları…
BAŞAK YAVUZ: CAZ, İSYANDIR
• Caz müziği benim için tüm müziklere kollarını açmış, hepsini kapsayan, iletişim odaklı, kocaman bir müziği ifade ediyor.
• Caz isyandır, isyan ana akım tarafından hoş görülmez. ‘Caz yapma’, ‘felsefe yapma’, ‘edebiyat yapma’, yani ‘dır dır yapma’, ‘otur oturduğun yerde’ manasında kullanılabiliyor. Aslında varoluşumuzda çok eski ve özsel bir yere sahip olan müzik, şimdilerde günlük hayatımızda önemli bir yere sahip değil. Sanat olmasa da yaşarız gibi geliyor. Tabi biz müzisyenler için tam tersi.
• Son yıllarda yeni neslin çok iyi iş çıkardığını gözlemliyorum. Artık her yıl birçok albüm çıkıyor, sanatçıların çoğu kendi bestelerini yapıyor. Türkiye’de caz müziği yavaş da olsa, eskisine oranla çok daha hızlı bir biçimde ilerliyor.
• Kadıköy’ü çok seviyorum. Şanslıyım ki daha önce defalarca Kadıköy’de sahne aldım. Cansun Küçüktürk (gitar) ve Can Ömer Uygan (trompet) ile sahne alacağımız Yeldeğirmeni Sanat konserimiz için her zamankinden daha farklı bir repertuvar ve enstrumantasyon planladık. Çok özel bir mekân olduğundan heyecanlıyız, mekanı da performansımıza katmayı umuyoruz.
• Dinleyiciler müziği ‘anlamak’ için bir çaba sarf etmesinler. Arkanıza yaslanıp keyfini çıkarın. Uzaylı değiliz, bizimle konuşup sorularınızı sorun, yorumlarınızı yapın, albümümüzü dinleyin. Birçok kişinin ev, araba, kıyafet için harcadığı paraları bizler müziğimize/ albümlerimize harcıyoruz. Tek isteğimiz keşfetmeniz…
ELİF ÇAĞLAR: CAZ, ÖZGÜRLÜK VERİYOR
• Her tür müziği severek büyüyen biri olarak, cazın verdiği özgürlük hissi ve diğer türlerin içine de kendini katabilmesi sebebiyle cazı seçtim.
• Caz müziği bana doğaçlamayı, kendi sınırlarımı çizebilme veya bozabilme rahatlığını ifade ediyor.
• Başarılı birçok kadın müzisyen var, cazın bu konuda birçok tarza göre daha eşitlikçi olduğunu düşünüyorum. Enstrüman çalan veya besteci, aranjör, vs. olan kadın müzisyenlerin sayısının daha çoğalmasını diliyorum.
• İdealist şekilde müzik yapmaya çalışan her müzisyenin, kadın olsun erkek olsun, sıkıntı yaşadığına inanıyorum kendini ifade etmekte ya da müziğini özgürce ve iyi şartlarda yapabilmek konusunda.
• Bardağın dolu tarafına bakmayı istiyorum tüm olumsuzluklara rağmen, dinleyici yavaş yavaş da olsa çoğalıyor, yaş ortalaması düşüyor, caz etkinlikleri artıyor, albümler kaydediliyor sık sık. Ama eğitim eksiğimiz var, acilen birkaç adet caz bölümü açılmalı üniversitelerde bence, bu gelişimin sağlıklı ve hızlı olabilmesi için.
• Çok keyiflidir Kadıköy'de konser vermek, coşkulu ve içten bir seyirci gelir konserlere. Yeldeğirmeni Sanat’ta albümlerimden besteler ve bir iki sürpriz cover parça çalacağız, heyecanla bekliyoruz.
• Dinleyicilere, müziğe verdikleri destek için çok teşekkür ederim, iyi ki varlar. Sanata, caza verilen bu destek için Kadıköy Belediyesi’ne de teşekkür etmek isterim.