Cemal Süreya Belgeliği açıldı

İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden Cemal Süreya da Türkiye Yazarlar Sendikası Belgeliği’ndeki yerini aldı...

08 Şubat 2012 - 12:01

İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden Cemal Süreya da Türkiye Yazarlar Sendikası Belgeliği’ndeki yerini aldı.Geçtiğimiz aylarda Arif Damar, Melih Cevdet Anday ve Halil İbrahim Bahar için belgelikler hazırlayan TYS, Cemal Süreya’nın yazı gereçlerini, ilk baskı kitaplarını, yazı-şiir taslaklarını, fotoğraflarını okurlarla, izleyicilerle buluşturdu.

Sendikanın müze-belgeliğindeki etkinliğe, TYS’li yazarların yanı sıra Cemal Süreya’nın eşi Zuhal Tekkanat da katıldı. Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği ile TYS’nin iş birliğiyle düzenlenen açılışın ilk konuşmasını yapan TYS Başkanı Mustafa Köz, Cemal Süreya’nın şiirimizdeki yol açıcılığı ve İkinci Yeni şiirindeki özgünlüğü üzerinde durdu. Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Başkanı Aslı Durak ise şairin her zaman yeni bir şiir kurduğunu, bu yönüyle kalıcılığı yakaladığını söyledi. Leyla Şahin ise yine Cemal Süreya’nın şiirlerindeki tazeliği, içtenliği, şiirinin insana yakınlığını ve toplumsallığını vurguladı.  
TYS Müze Belgeliği’nin kuruluşunda emeği geçen Gülsüm Cengiz de belgeliğin edebiyatın geliştirilmesindeki önemine değindi. TYS Genel Sekreteri Müslim Çelik ve Ertan Mısırlı, Cemal Süreya’lı anılarını ve şair için yazdıkları şiirlerini konuklarla paylaştılar. Fügen Kıvılcımer ve Melahat Babalık da Süreya’nın şiirlerinden örnekler sundular.
Sendika, geçen haziran ayında da şairin seksenli yıllarda yaşadığı Kadıköy’deki evine bir plaket çakmıştı.

ARŞİV