Cemal SÜREYA ödüllerle anılacak

Cemal Süreya Şiir Ödülü’nün bu yılki sahibi Ahmet Ada oldu. Dereceye girenler, şairin ölüm yıldönümü olan 9 Ocak’ta CKM’deki anma töreninde ödüllerini alacak.

05 Ocak 2012 - 11:40

Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği’nce düzenlenen 2011 Cemal Süreya Şiir Ödülü’nde Mustafa Öneş, Sennur Sezer, Egemen Berköz, Müslim Çelik ve Enver Ercan’dan oluşan seçici kurul, kitap dalında Ahmet Ada’yı “Yoktur Belki Ahmet Ada Diye Birisi” yapıtıyla birincilik ödülüne değer buldu. Ayrıca Ümit Manay’ın “Gökkuşağı Gece Çıkar” kitabı başarı ödülü kazandı. Dosya dalında “Karaağaç” adlı dosyasıyla Naze Nejla Yerlikaya ve “Aynalar” adlı dosyasıyla Serap Aslı Araklı başarı ödüllerini kazandılar.

Cemal Süreya Anma ve Şiir Ödülleri Töreni, şairin 22. Ölüm yıldönümü olan 9 Ocak 2012 Pazartesi günü saat 20.00’de Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon’da yapılacak.
 
AHMET ADA KİMDİR?
 
20 Mayıs 1947’de Ceyhan’da doğdu. Ceyhan Lisesi’nde okurken öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Kayseri’de devlet memurluğu yaptı. 1993’te emekli oldu, 2002 yılında Mersin’e yerleşti. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi. İlk şiiri ‘Tabuttur Kitaplar’ 1966 yılında Soyut’ta yayımlandı. Sanat ve edebiyat dergilerinde şiir ve şiir üzerine yazılarıyla göründü. Kimi şiirleri Fransızca, Almanca, İngilizce, Kürtçe dillerine çevrildi. 1980’li yıllar şiirinin önemli temsilcileri arasında yer alır. Şiirlerinin İkinci Yeni şiir havzasından beslendiği gözlense de kendine özgü lirik bir şiir kurdu. Gerçekçi tutumlardan beslenen, destansı, lirik, hüzünlü ve incelikli şiirler yazdığı eleştirmenlerce dile getirildi. Poetik yazılarından oluşan ‘Şiir Okuma Durakları’ (2004) adlı kitabı modern şiir bilgisi içeren bir el kitabı olarak değerlendirildi. 2006 yılında Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde ‘40’ıncı Sanat Yılında Ahmet Ada’nın Şiiri’ konulu bir sempozyum düzenlendi, sempozyum bildirileri ‘Ahmet Ada’nın Şiirine Bakışlar’ adıyla yayımlandı (2009).
2011 Cemal Süreya Şiir Ödülü’nde Kitap dalında ödül alan Ahmet Ada’nın Cemal Süreya şiiri:
 
Cemal Süreya
Tılsımlı bir söz seninki Cemal Abi
Mezopotamya’yı dolanıp gelmiş sıcak
kullanılmamış bir gök altında
emziren ölü doğmuş çocukları
 
Bir çiçek, söze atılmış düğüm, ayağı
burkulmuş bir at, arasta serinliği,
sayrıları iyileştiren buğulu söz seninki
durmadan kanayan Cemal Abi
 
Darağacında Pir Sultan perçemi,
çapaçul tarih, Frikya buğdayı, geçilir
bir yoldur toprakçıl şiirin Cemal Abi
bütün kök bitkiler onu sevdi
 
Boğazımda düğümlü lokma,
Harputlu bir türkü, zeytin ve nar çiçeği,
Karacaoğlan Türkçesi şiirin Cemal Abi,
bütün çiçekçi kızlar onu sevdi...
 

ARŞİV