Cemal Süreya Kadıköy'de şiirlerle anıldı

Şair Cemal Süreya, ölümünün 21.yıldönümünde, yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Kadıköy’de anıldı.Bu yıl Cemal Süreya Şiir Ödülü’ne değer görülen Metin Demirtaş’ın ödülünü,oğlu Umut Demirtaş aldı.

12 Ocak 2011 - 14:39

Uzun yıllar Kadıköy’de yaşayan ve ölümünün ardından Kadıköy Belediyesi tarafından yaşadığı sokağa adı verilen şair Cemal Süreya, adına düzenlenen şiir ödülleri töreninde şiirlerle şarkılarla anıldı. Ölümünün 21. yıldönümü olan 9 Ocak Pazar akşamı Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliğine çok sayıda şiirsever katıldı.
2011 Cemal Süreya Şiir Ödülü, “Türkülerde Gezer Adları” adlı kitabıyla, şair Metin Demirtaş’ın olurken geceye katılamayan Metin Demirtaş’ı oğlu Umut Demirtaş temsil etti. Demirtaş, aynı kitabıyla, 2010 Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü de almıştı.
Ayrıca, Egemen Berköz, Mustafa Öneş, Sennur Sezer, Enver Ercan ve Müslim Çelik’ten oluşan seçiciler kurulu,“Gecikmiş Mumya” adlı yapıtıyla Hilal Karahan, “Şiirli Müzik Kutusu”adlı yapıtıyla Yaprak Öz, “Suya Düşen Sözcük” adlı yapıtıyla Gülderen Canyurt kitap dalında ödüle layık gördü. “Latin Yelkeni” adlı dosyasıyla Güray Özçelik, “Tanrı Suskun” adlı dosyasıyla Atilla Yaşrin, “Biraz Daha Işı”‘ adlı dosyasıyla Canan Al, “Geceyi Uyut Göğsünde” adlı dosyasıyla Dilruba Nuray Erenler dosya dalında başarılı bulundu.
Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve Kar Dergisi işbirliğince düzenlenen törende, Cemal Süreya’nın hayatından kesitlerin ve kendi sesinden şiirlerin de bulunduğu bir sinevizyon gösterimi sunuldu. Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Başkanı Ahmet Saraçoğlu konuşmasında Cemal Süreya’nın Türk edebiyatının bir uç beyi olduğunun altını çizdi. Ayrıca orada bulunamayan fakat gerçek bir Cemal Süreya tutkunu olan CHP Trabzon milletvekili Akif Hamzaçebi göndermiş olduğu mesajla etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Saraçoğlu’nun konuşmasının akabinde söz alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, Cemal Süreya şiiri üzerine akademik bir konuşma yaptı. Sonrasında söz alan Cemal Süreya’nın yakın dostları dinleyicilerle anılarını paylaştı. Üniversite öğrencilerinin Cemal Süreya’nın en bilinen şiirlerinden oluşturduğu şiir dinletisinin ardından baba kız müzisyen olan Ömer ve Güneş Özgeç, Cemal Süreya şiirlerinden bestelenen şarkılarla dinleyicilerden büyük alkış topladı.
Etkinliğin ikinci bölümünde ödül alan şairlere plaket takdim edildi ve son olarak hatıra fotoğrafıyla etkinlik sona erdi.

‘UMUTSUZLUK YASAK’

2011 Cemal Süreya Şiir Ödülünün sahibi Metin Demirtaş, “Görüşme Yeri Memleket”, “Hazır Ol Kalbim”, “Hançer ve Lirik” ve “Bir Mendil Gökyüzü” gibi şiirleriyle edebiyat dünyasında ses getirmiş bir isim. 1938’da Antalya’nın Elmalı İlçesine bağlı Akçay köyünde doğan Demirtaş Antalya Erkek Sanat Enstitüsü Torna Tesviye Bölümü’nden sonra Ankara Akşam Teknikerlik Okulu Makine Bölümünü bitirdi. Ankara Etlik’te, Ana Tamir Fabrikası’nda tornacı olarak çalışma yaşamına başladı. 12 Mart’ta ve 1988’yılında tutuklandı, Adana, Ankara’da kısa süreli gözaltında tutuldu. Bırakıldı. Yargılandı. Sırasıyla, Makine Kimya Endüstrisi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Atölyesi ve Ankara Fen Fakültesi Atom Araştırma Labaratuarı’nda teknisyen olarak çalıştı. Bir rahatsızlık sonucu sol bacağı üstten ameliyatla alındı. Yaşadığı bunalım sonucu bir süre doğduğu yörelere, kırlara çekildi. Bir ara demir atölyesi açtı. Daha sonra Antalya Köy Koop Demir Sera Yapım Atölyesi, Antalya Belediyesi Hurma Şantiyesi’nde teknisyenlik yaptı. SSK’dan emekli oldu ve Antalya’da yaşıyor.
Metin Demirtaş’ın ilk şiirleri Varlık Dergisi’nde yayımlandı. İmece, Türk Solu, Yeni Adımlar, Militan, Sanat Emeği, Yansıma dergilerinde yayınlanan şiirleriyle tanındı. Türk Solu dergisinde yayımlanan Che Guevara ile ilgili bir şiiri nedeniyle tutuklandı. Yugoslavya-Struga’da her yıl gerçekleştirilen Struga Şiir Akşamları Şenliği’nde Hasan İzzet Dinamo ve Arif Damar’la birlikte Türkiye’yi temsil etti. Avustralya Kültür Bakanlığı ve Sidney Türk Halkevi’nin çağrılısı olarak, Nazım’ın 25. Ölüm Yıldönümü Anma Etkinliklerine katıldı. Sydney ve Melbourne’de Nazım’ın son eşi Vera ve Abazha yazar Fazıl İskender ile değişik toplantılarda Nâzım ve şiiri üstüne konuşmalar yaptı. Şiirleri değişik dillere çevrildi.

‘ÜSTÜ KALSIN’

Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan’da doğdu. 1954’te Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Maliye Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulundu. 9 Ocak’ta İstanbul’da öldü. Kabri Kulaksız Mezarlığı’nda olan şair, yayınlanmayan son şiirinde “üstü kalsın” diyordu: “Ölüyorum tanrım/Bu da oldu işte./ Her ölüm erken ölümdür/ Biliyorum tanrım./Ama ayrıca aldığın şu hayat/ Fena değildir.../ Üstü kalsın.”


Tolga KARAGÖZ

UMUTSUZLUK YASAK

Kar dalları örttü
Kavruldu en yamanı çiçeklerin
Kalbim, katlan bunlara
Çünkü kıştır yaşanılan
Amansız, limansız bir kış
Ve sarılmışız dört bir yandan

Ama düşün kalbim
Düşün, kavgayla kazanılacak dostları
Direnen, adressiz yaşayan dostları
Fışkıracak ekinleri
İlkyazla karlar altından

Ve doludizgin geçerek
Her acıyı bir sevinçle
Yolu yok kalbim
Sağ çıkacağız bu acılardan

Çünkü umutsuzluk yasak
Yılgın türküler söylemek de
Çünkü yürüyor umudun ordusu
Umutsuzluğu kurşuna dizerek

Metin Demirtaş/1973 (Hazırol Kalbim)
 


ARŞİV