Cemal Süreya'ya sevgi seli

9 Ocak 1990’da kaybettiğimiz şair Cemal Süreya, Kadıköylülerin sevgi seliyle anıldı.

14 Ocak 2016 - 15:37
Kadir İNCESU

9 Ocak 1990’da kaybettiğimiz şair Cemal Süreya, Kadıköylülerin sevgi seliyle anıldı. Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe edebiyatseverler de yoğun ilgi gösterdi. Salonun tamamı dolarken sahne kenarları ve sahnenin bir bölümü de özellikle gençler tarafından dolduruldu. İki saat süren etkinlik boyunca bir kişinin bile salondan ayrılmaması dikkat çekti.
Aydan Ay ve İbrahim Hacıbektaşoğlu’nun sunuculuğunu yaptığı gecede Fügen Kıvılcımer, Hüseyin Alemdar, Melahat Babalık, Yelda Karataş ve İkbal Kaynar Cemal Süreya şiirleri okurken, Seyyit Nezir ve İnci Ponat da Cemal Süreya şiir üzerine görüşlerini paylaştı.  Ayben Altunç’un yönetmenliğini üstlendiği bir belgesel filmin de gösteriminin yapıldığı gecede Ufuk Karakoç ise Cemal Süreya’nın sevdiği türküleri söyledi.
“HAYATI SOKAKLA BULUŞTURDU”
Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Başkanı Seyyit Nezir yaptığı açılış konuşmasında Cemal Süreya’nın çok zengin bir şiir ve düşünce dünyası ile birikimi olduğunu belirterek “Birikimini sadece konu başlıkları olarak şimdi şu beş dakikaya sığdırmaya çalışsak, yine birkaç başlığı atlamış olabiliriz. Eğer şiir dilden başka bir şey değildir diyenlerdenseniz, o zaman eksik bir şey zaten bırakmamış oluruz. Nitekim Cemal Süreya da duyarlılık ve şiirsel düşüncedeki devrimi dildeki atılımıyla gerçekleştirdi.” dedi.
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçar da yaptığı konuşmada Cemal Süreya’nın, hayatı sokakla buluşturan bir şair olduğunu ifade etti.
İnci Ponat ise Süreya’nınn şiiri üzerine yaptığı değerlendirmede “Şiirimizden Üvercinka’yı çıkardığımızda şiirimiz eksik kalır. Süreya’nın şiirlerinde kadın yalnızca aşk imgesi olarak yer almaz. Ezilen, horlanan, sömürülen kadınların şiirini de yazmıştır.” şeklinde konuştu.

“O KADAR GÜZELSİNİZ Kİ”
Cemal Süreya’nın eşi Zuhal Tekkanat da kısa ve duygu yüklü konuşma yaptı:  “O kadar güzelsiniz ki. Bugüne kadar bir salonda çiçek açtığını hiç görmedim. İlk defa görüyorum. Ne kadar güzelsiniz, Cemal’i sevdiğiniz belli oluyor. Cemal’den geriye kalan, zorlu bir yaşam sürdüren ben de sizleri onun kadar seviyorum. Hepinizi ayrı ayrı öpüyorum.”
Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Başkanı Seyyit Nezir, Zuhal Tekkanat’a Günel Altıntaş tarafından çekilmiş Tekkanat ve Süreya’nın birlikte olduğu fotoğrafın da yer aldığı bir plaket sundu.

 

ARŞİV