Cemil Cem unutulmayacak

Karikatürist Cemil Cem yıllarca yaşadığı Moda’daki evinde de ismiyle yaşatılacak.

14 Nisan 2011 - 11:46

Çağdaş Türk karikatürünün en önemli ustalarından olan Cemil Cem’in ismi geçtiğimiz yıllarda Moda’da yaşadığı evin bulunduğu sokağa verilmişti. Ancak Cemil Cem’in ikamet ettiği evde, ünlü karikatüristin burada yaşadığıyla ilgili bir ibare yoktu. 1937 yılında karikatürist Cemil Cem tarafından satın alınan, günümüzde ise içinde antika eşyaların yer aldığı Saklı Köşk adıyla işletilen tarihi köşke, düzenlenen törenle “Modern Türk karikatürünün öncülerinden Cemil Cem bu evde yaşadı” ibareli bir plaket konuldu. Plaket, Kadıköy Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği’nin girişimiyle hazırlandı.
Törene Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan, Kadıköy Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Şule Onur’un yanı sıra Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’in yanı sıra Türk karikatürünün önemli isimleri katıldı. Vefatının 61. yılında Cemil Cem’in anıldığı törende konuşan Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan, belediye olarak Hasanpaşa’da tarihi bir mekânda karikatür sanatına önemli hizmetler sunacak bir merkezin açılacağını belirterek, bu çalışmalar kapsamında Türk karikatürüne önemli katkıları olan Cemil Cem’i de unutmadıklarını söyledi. Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ise konuşmasında genç neslin tarihi köşke konulan plaketle Cemil Cem’in yaşadığı evi öğrenmiş olacağını ifade etti. Plaketin açılışı Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç tarafından açıldı. Açılış sonrası ünlü karikatüristler plaketin önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Üst düzey devlet görevinin yanı sıra mizahı yazıyla ileten bir anlayışla karikatürlerini çizen Cem, devlet adamlarını ve yönetimi hiç sakınmadan eleştirdiği eserleriyle de adından söz ettirdi. Cem'in 1909'da yayımladığı adsız bir karikatür albümü bulunuyor.


Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV