Ceyl'an Ertem 'Yuh!' diyor

İsyan içerikli yeni derleme albümü “Yuh!”u yayınlayan Ceyl’an Ertem, “Güzeller güzeli kız kardeşlerimiz cinayetlere kurban gidiyor, yüzlerce kız çocuğu yıllarca tecavüze uğruyor. Çığlıklara herkes kul

03 Mart 2016 - 17:40
Gökçe UYGUN
Müzik dünyasının alternatif isimlerinden Ceyl’an Ertem, tamamı cover şarkılardan oluşan yeni proje albümü “Yuh!” ile dinleyici karşısında. Ahmet Kaya’dan Tülay German’a, Bergen’den Aşık Mahsuni’ye pek çok usta ismin Mapushane İçinde, Odam Kireçtir, Haydar Haydar gibi unutulmayan eserlerini yeniden yorumlayan Ertem, “Benim deşarj olduğum, belki sizlerin de dinlerken ve mırıldanırken içinizdekileri dökebileceğiniz şarkılardan oluşuyor” diyor.  Ertem ile hem Yuh’u, hem de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kadınları konuştuk.
 
● Hemen şunu sorarak başlayayım; kimlere/nelere ‘Yuh’ çekiyorsunuz?
Tam da o türküde Âşık Mahsuni’nin söylediği gibi; insana kıyanlara, soyup kaçıp doyanlara, suçsuzun başına çökenlere, namussuza boyun eğenlere, halkı kandırıp zevke dalanlara...

 
● “Deşarj albümü” diyorsunuz. Sizi/bizi biraz rahatlatacak, içimize ferahlık verecek bir albüm yapmışsınız…
Protest biraz. Dertli ama, ferahlar mıyız bilmem. Daha çok düşünürüz, yol ararız, belki hatırlarız gibi.

 
● Albümün hazırlık/yapım/yayın süreçlerine dair neler paylaşmak istersiniz?
1 buçuk yıl evvel kaydedilmişti Yuh! Benim fikrim değildi. Ada Müzik’ten Levent abi bu teklifle geldi ve kaydettik. Albümde Can Güngör, Ercüment Orkut ve Cihan Mürtezaoğlu’nun birer aranjesi var, diğer tüm düzenlemeler Cenk Erdoğan’a ait. Sony Music bu bekleyen albümü basmak istedi ve albüm bir kenarda kalmadığı için mutluyum.

 
● Neden cover şarkıları bir albümde toplamak istediniz?
Birçok dinleyici benim yeniden yorumlarımı çok seviyor. Ben de bu şarkılara âşıktım ve söylemek istedim. Büyük bir iddiası yok albümün. Benden dinleyicilerime bir karışık kaset diyebiliriz.

 
● Bu şarkıları belirli bir tema etrafında mı seçtiniz? Yoksa sadece sizce en kıymetli 10 şarkıyı mı seslendirmek istediniz?
Elbette bir konsepti vardı. O da biraz isyan ve başkaldırı idi. Kadına şiddetse mevzu Bergen’den başkasının şarkısı olamazdı albümde. Müzisyenlerin tasaları ve bir müzisyenin değişken hali ise Yavuz Çetin’den Oyuncak Dünya mutlaka olmalıydı. Eğer kardeşlik ve barıştan bahsetmek gerekiyorsa bir Ahmet Kaya şarkısı yorumlamalıydım... Bunun gibi seçimlerle albümün playlisti oluşmuş oldu.

 
● Bu albümü dinleyiciler nasıl karşıladı/karşılamalı?
Olumlu tepkiler aldım hep. Yeniden yorum zor bir iş. Ancak içimdeki sevgi ve samimiyet hissediliyor zannediyorum.

 
● Albümü dinleyenler de şöyle bir ferahlayıp, ‘Yuh’ mu desinler onları darlayan her şeye?
Lütfen.

 
● Siyasi duruşunuz, açık bir LGBTİ birey oluşunuz, sosyal medyadaki duyarlı/vicdanlı paylaşımlarınız… Günümüz müzik dünyasının farklı isimlerindensiniz. Size olan içten sevgi ve ilginin sebebi de bunlar olabilir mi?
Olabilir. Bazen çok kızanlar oluyor, bazen gerçekçi bulmayanlar. Ama ben buyum. Hiç rol kesmiyorum. Ve birileri beni sevmeyecek diye olmadığım biri gibi davranmıyorum. Bunu hissedenler ise beni çok sahiplendi, sahipleniyorlar. Çete büyüyor. Mecazi anlamdaki makyajsızlığımın da müziğim kadar etkilediğini görüyorum, özellikle genç kızları. Ve açıkçası sevinmiyor değilim.

 
● Bir süre önce müzisyen Değer Deniz feci şekilde katledildi. 8 Mart da yaklaşıyor. Siz, “Cadı Avı” adında kadın müzisyenlerle ilgili bir proje yapmış bir kadın müzisyen olarak, “Türkiye’de kadın müzisyen olma” haline dair neler söylersiniz?
Güzeller güzeli kız kardeşlerimiz cinayetlere kurban giderken, yüzlerce kız çocuğu günlerce/ yıllarca tecavüze uğrarken tüm köy, mahalle, şehir halkı susuyor, çığlıklara herkes kulaklarını tıkıyor, tüm ülke sağır…
Ses yarışmasına katıldığı için erkek arkadaşı tarafından başından vurulan Mutlu Kaya günlerce uyandırılamadı. Şarkı söylemek isteyen bir kadındı Mutlu.
Bergen. Sanki bir roman karakteri gibidir çoğumuz için ama gerçeğin ta kendisi. Devam ediyor kâbus. Müzisyen arkadaşımız, canımız Değer Deniz. İçimiz acıyor hala. Değer’in de şarkıları vardı. Söyletmediler, söyletmediniz, söyletmedik. Medya ‘bir kadın daha acımasızca öldürüldü’ diye haber yapmadı, biliyor musunuz. ‘Evinde yalnız yaşayan kadın şarkıcı ölü bulundu’ diye yazdılar. Yazıklar olsun.
Kadın platformlarını lütfen takip edin ve onlara maddi manevi destek olun. Özgecan yasası ise bir diğer önemli konu...

 
“KADIKÖY TAYFASI ÜRETKEN”
◆ 1 buçuk yıl evvel Üsküdar’a taşındım. Evvelinde sekiz senedir Avrupa Yakası’nda idim.
◆ Kadıköy’ü birçok arkadaşım gibi seviyorum ve huzurlu buluyorum. Sadece daha fazla kahve dükkânı açılmasın, tek dileğim bu :)
◆ Kadıköy tayfası çok üretken ve evcil. Hastasıyım. Ancak canlı müzik mekânlarına gelirse söz, orada eksikler çok.

 


ARŞİV