Cinsellik olmasaydı insan ilişkileri nasıl olurdu?

İstanbul Tiyatro Atölyesi, 11 Ocak Perşembe günü Barış Manço Kültür Merkezi'nde ‘Cinsiyetsiz’ oyununun ilk gösterimini yapıyor. Oyunun yazarı ve aynı zamanda yönetmeni Avaşin Yorulmaz, “İnsan ilişkilerinin temelinde, vicdan bir değer olmalı diye düşünüyorum” dedi

04 Ocak 2024 - 21:10

İstanbul Tiyatro Atölyesi (İSTA) 11 Ocak Perşembe günü Barış Manço Kültür Merkezi'nde ilk gösterimi yapılacak olan ‘Cinsiyetsiz’ oyunu hakkında oyunun yazarı ve aynı zamanda yönetmeni Avaşin Yorulmaz ile oyun hakkında konuştuk.

  • Oyunun isminden başlamak istiyorum, neden Cinsiyetsiz?

Cinsiyetsiz, cinsiyetin olmadığı durumu karşılasa da ‘cinselsizlik’ durumunu tarif etmek için seçtim. 

  • Oyun hakkında bilgi verebilir misiniz?

Oyun cinsellik olmasaydı dünya nasıl olurdu, sorusu üzerine kurulmuş.  Sekiz gün aralıksız yağan Rosbar adlı pembe yağmur, insanların cinsel duygularını sıfırlayan, JM virüsü taşıyor. JM virüsünü alanlar kısa zaman içinde önce saçları pembe renge dönüşüyor, hemen ardından cinsel duyguları yok oluyor.  İnsanların cinsiyeti ve doğurganlık özelliği JM virüsünden etkilenmiyor. Ancak cinsel duygular olmadığından, kimse ‘gönüllü’ çocuk yapmak istemiyor.  Birleşmiş Milletler, (BM) genç nüfus sorununu çözmek için çocuk yapım merkezlerini kuruyor ve merkezlerinde ücretsiz çocuk yapma olanağı tanıyor. Çocuğun cinsiyet, göz rengi, boy, saç tipi, ayak numarası gibi her özellik ekstra ücrete tabi. Zenginler istediği özellikte çocuk yaparken, yoksul olanlar içinse şanslarına ne çıkarsa artık. 

Oyunda, cinsellik olmasa siyaset nasıl şekillenir, aile kurumu nasıl olur, din nasıl etkilenir gibi durumları cinsiyetsizlik durumu dairesinde oyunlaştırıyor. Oyunda şu doğrudur veya bu yanlıştır önermesinde bulunmuyorum. İnsanların gerçekten kendilerine sormalarını istiyorum. Cinsellik olmasaydı ben ve çevrem ne durumda olurdu?

  • Neden sorsunlar?

Çünkü cinselliğin insanların gerçek duygularını manipüle ettiğini düşünüyorum – ki oyun tam olarak bunu irdeliyor. ‘Manipüle’ derken, cinsellik kötüdür algısının oluşmasını istemiyorum. Cinsellik insanın en harika duygularından biridir. Oyunda da geçtiği gibi cinselliğin bir değermiş gibi algılanmaması taraftarıyım. İnsan ilişkilerinin temelinde, vicdan bir değer olmalı diye düşünüyorum. Mina Urgan’ın da dediği gibi karşınızdaki kişiyi cinsiyetsiz de seviyorsanız seviyorsunuz. 

  • Oyun yazarken neye dikkat ediyorsunuz?

Oyunun bir tezi – iddia ettiği bir fikri – olması gerektiğine inanıyorum. Oyunun fikrine göre kişileri kurguluyorum. Oyundaki kişilerin bir kısmını yazmadan önce kafamda kurguluyorum. Bir kısmını da yazma esnasında geliştiriyorum. Oyunu yazdıktan sonra bitmiş olmuyor, provalar esnasında da eklediğim, çıkardığım veya geliştirdiğim kısımları oluyor. 

  • Anladığım kadarıyla siz bir sanat kolektifisiniz?

Bağımsız 29 kişilik bir sanat kolektifiyiz. Sanat kolektifimize dil, din, ırk, cinsiyet, fiziksel ve statü ayrımcılığına karşı olan herkes katılabilir.  Kolektif olarak, 2023 yılında Kadıköy Sanat Merkezi’ni açtık. Tuttuğumuz yer öncesinde bir mermer atölyesiydi. Tadilatını ve dönüşümünü birlikte yaptık. Sıvasını, boyasını, elektriğini, fayanslarını, parkelerini aklınıza gelebilecek her şeyi birlikte yaptık. Kadıköy Sanat Merkezi olarak, bir yerden destek almıyoruz ama desteğe kapalı değiliz. Bizden siparişle sanat istenmediği sürece herkesin desteğine talibiz. Sanat merkezinde; tiyatro, drama, dans, resim, müzik, yoga, satranç ve felsefe alanlarında atölyelerimiz var. 

Ayrıca bu sezon, şubat ayında ‘Annem Evleniyor’, isimli oyunumuz ilk gösterimini yapacak. Bir de ‘Beton’ adlı bir çocuk oyunumuz var.  

CİNSİYETSİZ OYUNUN KÜNYESİ

Yazan – Yöneten: Avşin Yorulmaz

Oyuncular: Ahmet Kılıç, Arife Çelik, Cemal Yıldırım, Efran Usul, Fatma Polat, Gamze Turhan, Gül Onur, Hatice Tunçtürk, Mehmet Kepez, Narod Minasyan, Sefa Ovalı, Sezgin Kara , Sibel Yıldız, Sinan Arda, Soydan Özaslan, Şeyma Esen, Yasemin Genel

 


ARŞİV